Mergi la conţinutul principal

Mame in clasa a VII-a

Numarul minorelor care nasc copii s-a inmultit ingrijorator in ultimii ani. Virsta la care mamele nasc bebelusi e din ce in ce mai mica. Numai in primele 6 luni ale acestui an in Maternitatea braileana s-au nascut 57 de copilasi ale caror mame sint minore. Dupa cum am aflat de la dr. Mioara Salcudean, managerul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Braila, cel mai recent caz al unei mame minore care a nascut in unitatea pe care o conduce a fost in urma cu o luna de zile. Este vorba despre o mamica de 14 ani, din mediul rural, care dupa ce a nascut, a luat copilasul acasa. La nivel national, cea mai tinara mamica are doar 12 ani.
Potrivit statisticilor Oficiului Roman pentru Adoptii, in cursul anului trecut, in Romania s-au inregistrat peste 28.000 de mame minore. Ingrijorator este faptul ca, dintre acestea, 1500 de fete au nascut la virste cuprinse intre 13-15 ani si alte aproximativ 15.000 de adolescente au facut intreruperi de sarcina la virste fragede.
Exista foarte multe situatii in care fetele care au adus pe lume o noua viata nu se pot descurca si au nevoie atit de consiliere din partea unor persoane abilitate, cit si de protectie sociala. Fata de aceste aspecte, medicii sint de parere ca inceputul vietii sexuale, cit si nasterea la virste foarte fragede reprezinta un risc pe care tinerele fete si-l asuma, iar educatia in acest sens are un rol important. Pe de alta parte, desi in Romania exista un program national in domeniul contraceptiei si al planning-ului familial, consilierea si metodele contraceptive sint inca necunoscute pentru multe dintre tinere si adolescente, care prefera sa nasca la 14-15 ani sau sa inlature o sarcina nedorita recurgind la avort, in loc sa se adreseze unui cabinet de planning si sa primeasca gratuit contraceptivele necesare.

Principalul sprijin in cresterea nou-nascutilor este familia materna

Potrivit conducerii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), de obicei tatii abandoneaza atit mama minora, cit si nou-nascutul. Cele mai multe dintre fete spera ca baietii sa se intoarca, dar acest lucru nu se intimpla, principalul suport pentru cresterea micutilor fiind familia materna. "Am derulat programe de consiliere si in 2006 si in 2007. Specialistii din cadrul Biroului de Consiliere pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat - Echipa Mobila (T.C.) au inregistrat anul trecut 11 cazuri de copii nascuti de mame minore. In urma consilierii, 4 copii se afla la familia naturala, doi cresc si se dezvolta in familia bunicilor din partea mamei, unuia i s-a instituit masura de protectie speciala constind in plasament in regim de urgenta la asistent maternal profesionist, o mamica si un copil au fost gazduiti in Centrul Maternal si un alt caz a fost dat spre solutionare Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea. In acest an ne-am ocupat de alte 5 situatii de copii nascuti de fete sub 18 ani. Astfel, 3 dintre copii se afla la familia naturala si doua mame cu nou-nascuti se alfa in Centrul maternal "Alexandra". Consilierea a fost realizata atit pentru mama minora, cit si pentru familia extinsa si a vizat atit prevenirea separarii copilului de familia naturala, cit si continuarea studiilor de catre mamele minore care urmau o forma de invatamint", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.

Educatia sexuala este un subiect tabu in familie

In mai multe cazuri, imediat dupa nastere exista tendinta de abandon, dar dupa consiliere minorele inteleg ca trebuie sa-si asume responsabilitatea si dezvolta legaturi de atasament. Cresterea micutilor nu este tocmai usoara deoarece nou-nascutul primeste alocatia de 200 de lei, dar mama minora nu primeste indemnizatia de crestere a copilului de 600 de lei deoarece nu a lucrat nici o clipa in cimpul muncii. Daca micutul e luat in plasament de bunica materna si aceasta a lucrat, atunci va beneficia de acei 600 de lei. "In general, copilele care trec prin asa ceva au idee despre mijloacele contraceptive, stiu mai putine lucruri despre anticonceptionale si mai multe despre prezervative. De obicei, nu le folosesc sau le folosesc ineficient. Institutia noastra deruleaza programe de informare in ceea ce priveste educatia sexuala mai ales ca in familie am constatat ca e o totala lipsa de comunicare intre mame si copii din acest punct de vedere. Detaliile privind viata sexuala sint un subiect tabu, din pacate, in familie. Educatia sexuala ar trebui sa inceapa la 13 ani, astfel incit copiii sa fie informati corect, din timp, in legatura cu acest aspect si sa poata face alegerea corecta la momentul potrivit", a mai precizat Simona Cimpoae.
Conducerea DGASPC este de parere ca sint destul de multe cazuri de copii nascuti de mame minore. Pentru a avea fenomenul sub control, institutia braileana a solicitat tuturor primariilor din judet centralizarea datelor referitoare la fetele insarcinate, astfel incit sa poata interveni la timp in vederea prevenirii abandonului. Specialistii din cadrul DGASPC considera ca accentul trebuie pus pe activitatea de prevenire a acestor cazuri si de consiliere a minorelor si a familiilor extinse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro