In majoritatea scolilor inca nu se da caldura | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

In majoritatea scolilor inca nu se da caldura

Daca in alti ani, cum dadea frigul scolile aveau caldura, de aceasta data directorii au fost mai circumspecti si au preferat sa faca ceva economie. In majoritatea scolilor inca nu se furnizeaza caldura. La Scoala "Vlaicu Voda" din Radu Negru inca nu se furnizeaza agent termic, insa cerere exista la CET, iar de astazi copiii vor avea caldura. Nici la Scoala "Spiru Haret" nu sint caloriferele calde. "Nu am solicitat caldura pentru ca este inca destul de cald in clase. Avem o scoala veche. Vara avem racoare si iarna se pastreaza cadura. Inca nu am facut cerere, dar imediat ce o facem primim, asa ca nu este nici o problema", a spus directorul Sandu Manolescu. Nici la Scoala "Ion Creanga" nu s-a dat inca drumul la caldura. "Au fost doar doua zile mai friguroase. Daca si miine este tot asa vom da drumul. Speram ca in aceasta iarna sa platim mai putin pentru ca am montat un gigacalorimetru", a precizat directorul Victor Buzea. La Scoala "Mihail Kogalniceanu" nu este caldura in clase. Directorul, Dorin Chiru a spus ca au avut ceva probleme, gazele au fost intrerupte pentru neplata, insa in citeva zile se va relua furnizarea gazului si vor avea caldura. Anul trecut au avut de platit aproximativ 60 de milioane de lei pentru caldura. Nici la Scoala "Vasile Alecsandri" nu este caldura. Aici a fost o defectiune la instalatia de incalzire. Desi conducerea scolii a alergat toata vara sa o remedieze, abia in urma cu citeva zile s-a reusit rezolvarea problemei, iar de astazi sau cel tirziu miine copiii vor avea caldura. Aici insa facturile se ridica la sume foarte mari. Intr-o luna de virf s-au platit anul trecut 470 de milioane de lei, iar intr-o luna mai blinda 260 de milioane de lei. Scoala primeste caldura de CET si nu are inca instalat gigacalorimetru, asa ca si in aceasta iarna facturile vor fi foarte mari. O alta scoala care primeste caldura tot din sistemul centralizat este "Sf. Andrei" din Vidin. Deocamdata elevii nu au caldura pentru ca directorul Neguta Ciobanu s-a gindit ca vremea se va mai incalzi si caldura nu se va mai putea intrerupe si se va risipi caldura. "Daca timpul se mentine asa rece vom da totusi drumul la caldura. Avem sistem individual de distributie a agentului termic, gigacalorimetru si anul trecut am reusit sa economisim 200 de milioane de lei pe care vrem sa-i folosim acum la schimbarea geamurilor de la etajul doi. Intr-o luna blinda am platit 90 de milioane de lei, iar in luna cea mai grea 153 de milioane", a spus directorul Neguta Ciobanu.
Nici la majoritatea liceelor, colegiilor si grupurilor scolare nu se furnizeaza caldura. La "Edmond Nicolau" nu este foarte frig, insa se cam simte nevoia de caldura in clase a spus directorul Teodora Ilie. Din pacte nu se poate da deocamdata caldura pentru ca un corp al scolii este in reabilitare, ar trebui debransat, iar firma care face acest lucru inca nu a venit sa rezolve problema. Aici comparatia intre cele doua sisteme de furnizare a caldurii, prin termoficare sau centrala proprie, arata clar ca sint mai eficiente centralele termice individuale ale scolilor. Intr-o luna de virf, atunci cind aveau centrala proprie plateau 350 de milioane de lei, iar acum, cind sint in sistem centralizat platesc 500 de milioane intr-o luna de virf cu tot gigacalorimetrul. "In proiectul de reabilitare noi am avut prinsa si centrala proprie, insa Primaria nu ne-a dat avizul sa o montam pentru ca printr-o Hotarire a Consiliului Local s-a stabilit dezvoltarea retelei de termoficare. Asa ca am trecut pe termoficare. Ni s-a spus ca pe viitor va fi mai eficient. Deocamdata, singurul avantaj este acela ca nu mai avem nevoie de tot felul de aprobari de functionare pentru centrala", a explicat prof. Teodora Ilie. Caldura nu se furnizeaza nici la Grupul Scolar "Moisil", nici la Liceul "Iorga" sau Grupul Scolar "Valsan" Faurei, insa, daca vremea friguroasa continua se va da caldura.

In scolile cu centrale termice individule este caldura

La una dintre putinele scoli in care este caldura, Scoala nr. 5, directorul Marcela Nedelcu Palade a spus ca era frig in scoala si pentru confortul copiilor a dat drumul la caldura. "Noi avem centrala termica proprie si platim foarte putin, asa ca daca este frig dam drumul la caldura. Daca vor fi zile mai calduroase oprim centrala. Nu vom plati decit exact ce consumam in zilele reci", a explicat directorul Marcela Nedelcu Palade. Si la Scoala nr. 10 directorul Valentina Duca ar fi vrut sa dea drumul la caldura pentru ca au centrala termica proprie si platesc putin, aproximativ 20 de milioane pe luna gazul metan si curentul electric. Au fost insa ceva probleme tehnice cu punerea in functiune si s-a aminat momentul, dar de astazi elevii au clasele incalzite. Si la Scoala "Nedelcu Chercea" elevii au caldura, unitatea fiind incalzita cu centrala proprie. "De cind este frig dam caldura dimineata, intre 3.00 si 6.00 apoi mai dam caldura intre 8.00 si 11.00. Avem o centrala relativ noua si cheltuim putin cu incalzirea, mai ales ca din acest an se invata intr-un singur schimb, ceea ce este in avantajul elevilor, sint mai odihniti la scoala, dar si in avantajul scolii, pentru ca vom cheltui si mai putin cu incalzirea", a explicat directorul Jan Bulancea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro