Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Majorarea punctului de pensie a crescut la 5%

Desi, initial, majorarea valorii punctului de pensie a fost stabilita la 3%, executivul a decis, in ultima sedinta de Guvern, ca incepind cu 1 septembrie, majorarea va fi mai mare. Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a precizat ca aceasta hotarire a fost luata dupa ce a analizat, Impreuna cu Ministerul Finantelor, executia bugetului asigurarilor sociale. Din rezultatele analizei a reiesit ca exista o buna colectare si executie a bugetului, fapt care permite majorarea punctului de pensie cu 5% si nu cu 3%, asa cum se stabilise anterior.
"Nici de aceasta data nu vor beneficia de marire toti pensionarii, deoarece se va tine cont de rezultatul procesului de evaluare in vederea recalcularii pensiilor. Diferenta este data in functie de rezultatul evaluarii, si anume daca acestia au inregistrat, sau nu, o majorare a punctajului mediu anual fata de cel aflat in plata. Ca si la indexarea din ianuarie si acum se vor inregistra trei categorii de pensionari: unii care vor simti majorarea, integral, in bani, altii care nu vor cistiga nimic, sau daca vor cistiga nu va fi vorba de intregul procent cu care a fost majorata valoarea punctului de pensie. Cei care au simtit majorarea din ianuarie, indiferent daca integral sau doar partial, pe aceasta din septembrie or sa o simta integral. Vor exista si pensionari care vor primi bani in plus dupa majorare, dar nu integral si este vorba despre cei al caror punctaj este apropiat de cel aflat in plata. Din nefericire pentru cei care au inregistrat o diferenta mult prea mare in urma evaluarii, fata de punctajul aflat in plata, ei nu vor primi nimic", ne-a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
La nivelul tarii, efortul bugetar pentru cresterea valorii punctului de pensie este de aproximativ 2.000 - 2.500 miliarde lei. Ministrul Muncii a mai anuntat ca se ia In calcul, pentru anul viitor, majorarea punctului de pensie cu un procent mai mare decit cel estimat anterior de catre Guvern, de 10 - 12%.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii