Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Majorarea aberanta si nejustificata a preturilor la utilitati scoate sindicatele In strada

Conducerea filialei locale a confederatiei "Cartel ALFA" a criticat in termeni duri politica de preturi la gaz natural si energie electrica promovata de Guvern. Concret, liderul sindical Ion Dobre a catalogat majorarea preturilor si tarifelor la utilitati ca fiind aberanta si nejustificata, subliniind ca este dupa parerea sa Inca un atentat, de netolerat, la buzunarul si asa subtire al romanilor. "Indignarea noastra este cu atit mai Indreptatita cu cit, conform statisticilor, Romania se mentine, In mod constant, tara cu tarife la energie electrica peste media europeana, In conditiile In care, alaturi de Bulgaria, raminem In continuare tara cu salariile cele mai mici si mai mizere din Europa", a punctat sursa citata.
Respectarea calendarului negociat de aliniere a pretului la gaz natural la tariful de pe piata europeana se traduce astazi In majorarea de la 110 USD/1000 mc la 288 USD/1000 mc, cu perspectiva de a se ajunge la 320 USD/1000 de mc In anul 2007. Consecintele aplicarii politicii de preturi la utilitati punctate de Dobre atit in cazul consumatorului industrial, cit si al populatiei au fost apreciate ca fiind dezastruoase: "falimentarea industriei de prelucrare a gazului natural si desfiintarea a 10.000 de locuri de munca In regiuni preponderent monoindustriale, aparitia unor probleme In lant asupra Intregului ansamblu economic determinate de oprirea combinatelor chimice, cresterea pretului la energia electrica, In conditiile In care, la ora actuala, "Termoelectrica", furnizorul a 77% din energia electrica a Romaniei, utilizeaza si gazul ca materie prima si, nu in ultimul rind, majorarea pretului la energia termica, in conditiile in care la producerea energiei termice se foloseste gazul metan".
In acest context, sindicatele solicita Guvernului sa adopte o politica coerenta de preturi care sa aiba In centru protectia sociala a populatiei si interesele industriei romanesti. In acest sens, solicitind aplicarea unei compensari, la nivel national, In raport cu majorarea tarifelor la utilitati, precum si revizuirea calendarului de crestere a preturilor, sincronizata cu cresterea puterii de cumparare a consumatorilor. Mai mult, confederatia amintita a anuntat ca isi va sustine aceasta pozitie prin declansarea unor manifestatii de protest la nivel national care vor debuta In zilele de 20, 21 si 22 martie cu pichetarea prefecturilor din toate judetele tarii. "In cazul Brailei miscarea de protest va avea loc miercuri, 22 martie, intre orele 10.00 si 12.00 si vor fi prezente circa 50 de persoane din partea tuturor sindicatelor afiliate confederatiei "Cartel Alfa". In cadrul acestei actiuni vom inainta un memoriu reprezentantului in teritoriu al Guvernului, adica prefectului judetului, memoriu care va cuprinde revendicarile sindicale", ne-a declarat presedintele filialei locale a "Cartel Alfa", Ion Dobre. De asemenea, sursa citata a mai adaugat ca va inainta zilele urmatoare documentatia necesara pentru aprobarea desfasurarii acestei miscari de protest.
Important de mentionat este ca la nivelul judetului Braila, confederatia sindicala "Cartel Alfa" reprezinta interesele a peste 3.200 de salariati.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii