Mergi la conţinutul principal

Maiorul în retragere Ion Dragostin, veteran de război, sărbătorit la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani

• evenimentul a fost organizat de Filiala Județeană „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „General Gheorghe Avramescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” și Garnizoana Brăila • gazda manifestării a fost primarul comunei Romanu, Steluța Ioniță • la Brăila, mai trăiesc doar șase veterani de război, trei în municipiu și trei în județ

 

Weekendul trecut, maiorul în retragere Ion Dragostin, artilerist antiaerian în Al Doilea Război Mondial - gospodar respectat și veteran de război din satul Oancea, comuna Romanu - a fost sărbătorit așa cum se cuvine la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.

„L-am sărbătorit pe veteranul de război mr. (rtr.) Ion Dragostin, care a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. I-au fost alături copiii și nepoții. Evenimentul s-a desfășurat la Primăria Comunei Romanu, unde doamna primar Steluța Ioniță a fost o gazdă impecabilă, a precizat col. (rtr.) Constantin Giurgea, președintele Filialei Județene „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Veteranul de război a primit, după obicei, un buchet de flori, un tort, o Diplomă de Onoare, o plachetă aniversară și o sticlă de șampanie, fiind felicitat de oaspeții sosiți de la Brăila, camarazi de toate vârstele, ofițeri dedicați care participă, de asemenea, la campania „Ranița cu merinde”, derulată an de an, pe perioada Sfintelor Sărbători.

Astfel, l-au felicitat pe sărbătorit lt. col. Marian Mâțu, din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, doamna cpt. Stoian, reprezentantul Garnizoanei Brăila, col. (rtr.) Ecobici Ghirea, președintele Filialei Județene „General Gheorghe Avramescu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război și col. (rtr.) Constantin Giurgea, președintele Filialei Județene „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care i-au urat sănătate maiorului Ion Dragostin.

La Brăila mai trăiesc doar șase veterani din Al Doilea Război Mondial, trei în municipiu și trei în județ. Doi dintre ei au împlinit deja vârsta de 100 de ani, iar alți doi vor împlini venerabila vârstă în cursul anului 2023. Este vorba de Drăguț Popa (născut în septembrie 1923) și Aurel Scripcariu (născut în decembrie 1923).

Demn de amintit este faptul că, la inițiativa col. (rz.) dr. ing. Mihail Balaban, vicepreședintele Filialei Județene Brăila „General Stan Poetaș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în urmă cu cinci ani, a fost inițiată campania „Ranița cu merinde”. În cadrul campaniei, reprezentanți ai unităților militare din Garnizoana Brăila au însoțit membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Jud. Brăila „General Stan Poetaș” la veteranii de război din județul Brăila, ducând cu ei, pe lângă „ranița cu merinde”, omagiile cuvenite pentru sacrificiul făcut de ei în Al Doilea Război Mondial.

Activitatea constă în distribuirea unei ranițe cu preparate pentru masa de Crăciun, o raniță care vrea să evoce “sacul cu merinde” pe care îl purtau, cândva, ostașii pe front. De fiecare dată, nu cantitatea produselor a fost cea care a contat, ci dragostea și căldura cu care acestea au fost dăruite și primite, din suflet și pentru suflet, după cum spun organizatorii. „Trecându-le pragul, la vederea uniformei militare, camarazii noștri ne-au salutat ostășește, bucuroși că Armata Română nu i-a uitat. Am vrut să aducem puțină bucurie în sufletele celor care, în tinerețe, ne-au adus, cu eroism și dăruire, libertatea și unitatea mult râvnite și care, astăzi, sunt în viață, în pofida vremurilor prin care trecem”, a precizat col. (rtr.) Constantin Giurgea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro