In urma vizitei s-a constatat ca adapostul nu respecta normativele prevazute de legislatia in vigoare, in ceea ce priveste conditiile de cazare a animalelor, utilitatile pentru hranire si adapare, unitatile pentru igienizare, amenajarea cabinetului medical, a salilor operatorii si a spatiilor destinate pentru izolarea ciinilor bolnavi. S-a mai observat ca nu exista registre de evidenta a animalelor capturate si un mijloc de transport adecvat si ca angajatii folositi la prinderea patrupedelor nu sint instruiti in conformitate cu legea in vigoare. In momentul controlului, erau cazati in adapost 86 de ciini, dintre care 40 de pui cu virsta de pina la 6 luni.
In urma celor constatate, DSVSA Braila a dispus suspendarea activitatii serviciului, pina la intrarea in legalitate, interzicind totodata eutanasierea ciinilor aflati in adapost. In schimb, DSVSA cere ca patrupedele sa fie intretinute in padocuri pina cind, cu sprijinul celor trei organizatii care au luat parte la control, vor fi sterilizate si vaccinate. Dupa sterilizare, ele trebuie eliberate pe domeniul public.
"In cazul in care conditiile de recuperare post-operatorii nu pot fi asigurate, se va renunta la masura sterilizarii si se vor elibera (ciinii n.n.) in teritoriu", a dispus consilierul DSVSA. Tot acesta a cerut ca puii aflati in adapost sa fie dati spre adoptie, cu sprijinul FRPCA, AULIM si al Asociatiei "Robi". De asemenea, inspectorul DSVSA l-a sanctionat cu avertisment pe Vasile Horez, directorul Asociatiei pentru Protectia Animalelor si a Mediului "Horez", concesionarul Serviciului Public de gestionare a ciinilor fara stapin.
Horez protesteaza
Horez considera aberante aceste masuri, mai ales pe cea referitoare la eliberarea ciinilor in teritoriu: "Cetatenii ne asalteaza cu cereri, sa curatam strazile de ciini, iar aceste organizatii vin si ne impun sa le dam drumul inapoi, dupa ce s-a inceput, in sfirsit, sa se faca ordine in domeniul asta. Nu mi se pare normala aceasta situatie!"
Concesionarul activitatii de stringere a maidanezilor de pe strazi spune ca, de o luna, de cind si-a inceput activitatea, este sicanat constant de tot felul de organizatii de protectie a animalelor, al caror scop ar fi, de fapt, sa ii "fure" contractul cu municipalitatea. "Brailenii nu se mai pot duce la serviciu, dimineata, din cauza ciinilor, iar acesti domni vin si pun conditii: ori le oferim ciinilor din adapost conditii occidentale, ori ii lasam pe strazi. Eu ma indoiesc de sinceritatea acestor asociatii. Au spus ca vin sa eutanasieze ciini, daca li se ofera conditii. Le-am propus sa le asigur masa si cazare, pe cheltuiala mea, pentru echipa pe care o trimit aici, insa nu au mai dat nici un semn de viata, iar acum ma trezesc cu tot felul de controale! Eu asigur pe toata lumea ca nici un ciine capturat nu a murit de foame si ca, atunci cind va fi gata, adapostul va respecta prevederile legii. Deocamdata, inca se mai lucreaza la reabilitarea sa, dar e destul de dificil, in conditiile in care angajatii care noaptea prind ciini ziua muncesc pentru amenajarea cabinetelor medicale sau a padocurilor. Am doar sapte angajati, fiindca nu prea se gasesc oameni seriosi, dispusi sa munceasca pentru a cistiga un ban", ne-a declarat Vasile Horez.
Ca sa demonstreze ca e preocupat de starea ciinilor din adapost, acesta ne-a aratat cantitatea de hrana care li se duce zilnic. Mincarea se obtine din sponsorizari si provine, de exemplu, de la resturile care le ramin la masa detinutilor din Penitenciarul Braila sau care rezulta din procesarea carnii, la diverse macelarii.
Peste 300 de ciini adunati in numai o luna
Reamintim ca activitatea Serviciului Public de gestionare a ciinilor fara stapin a fost concesionata, in septembrie, de Asociatia de Protectie a Animalelor si Mediului "Horez", de la Directia de Administrare si Gospodarire Locala. Asociatia lui Horez a fost singura care a participat la licitatie.
Implicarea acestuia in problema maidanezilor este, de fapt, mai veche. Familia Horez a inchiriat DAGL-ului spatiul unde functioneaza actualul adapost pentru ciini, ce este, practic, un fost sediu de ferma cumparat la licitatie in urma cu citiva ani. Acuzind o acuta lipsa de bani, dupa un an de la inchirierea adapostului, DAGL a renuntat la activitatea de prindere a ciinilor, iar concesiunea a fost luata de asociatia "Horez". Practic, adapostul s-a intors in familie. Vasile Horez s-a plins ca starea in care i l-au predat cei de la DAGL era deplorabila si ca trebuie sa investeasca sute de milioane de lei vechi pentru reabilitarea sa.
Pe parcursul lunii octombrie, Horez si oamenii sai au adunat de pe strazile Brailei circa 325 de ciini vagabonzi, dintre care 239 au fost deja eutanasiati. Rezultatele sint considerate promitatoare, de reprezentantii Primariei.
Ieri, aflind de la reporterul nostru de masurile dispuse de DSVSA, viceprimarul Lucian Tilea ne-a declarat: "Daca momentan nu se incadreaza in anumite norme, vom incerca sa-i sprijinim. Nu cred ca e cazul sa le oprim activitatea, tocmai acum, cind se apucasera de treaba!".