Mergi la conţinutul principal

Mai puține locuri pentru vârstnicii cu probleme, la Complexul Rezidențial «Sfânta Maria» de lângă Brăila

* consilierii municipali au aprobat, recent, o schimbare la nivelul organigramei, statului de funcții și a regulamentelor de organizare și funcționare ale serviciilor sociale din cadrul Complexului Rezidențial ”Sfânta Maria” Brăila * în urma unei analize făcute de Direcția de Asistență Socială, numărul de locuri disponibile din cadrul căminului pentru vârstnici, parte din acest complex, a fost redus de la 121 la 100 de locuri pentru a întruni anumite condiții * în acest context s-a schimbat și raportul angajați - beneficiari de la 90/121 la 90/100

 

Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au luat decizia de a reduce numărul de locuri disponibile în cadrul Complexului Rezidențial ”Sfânta Maria” Brăila. Mai precis, în urma unei analize a Direcției de Asistență Socială (DAS) Brăila, s-a luat decizia de a reduce numărul beneficiarilor în cadrul căminului de vârstnici, parte din acest complex cu sediul în comuna Vădeni, Baldovinești. Numărul de locuri a fost redus de la 121 la 100. În acest context s-a modificat automat și raportul dintre angajați și beneficiari, acum fiind vorba de 90/100.

Din raportul proiectului aflăm că în prezent în cadrul serviciului social din Căminul pentru persoane vârstnice sunt găzduiți 84 de beneficiari, dintre care 12 sunt persoane semidependente și 72 persoane dependente, care suferă de boli ce le afectează independența fizică și psihică. Cu alte cuvinte necesită supraveghere și sprijin pentru realizarea activităților de zi cu zi.

”În acest context, considerăm că este importantă menținerea unui număr corespunzător de angajați care să asigure îngrijirea adecvată a persoanelor vârstnice găzduite”, se arată în raportul proiectului, cu mențiunea că modificarea capacității serviciului social nu afectează beneficiarii găzduiți și nici nu implică o redistribuire a acestora în alte centre/instituții.

 

Cum s-a ajuns la această decizie

Așa cum am precizat, prin modificarea capacității de la 121 locuri la 100 de locuri, raportul angajat/beneficiar s-a modificat de asemenea, fiind de 90/100, deci de 0,9.

Tot din documentația aflată la mapa consilierilor aflăm și contextul în care s-a ajuns la aceste modificări. Trebuie precizat încă de la început că, la nivelul Municipiului Brăila, DAS funcționează ca serviciu public de interes local cu personalitate juridică, înființat în 2003, fiind furnizor de servicii sociale pe perioadă nedeterminată. Direcția are atribuții în asigurarea, evaluarea și monitorizarea calității serviciilor sociale, atât celor pe care le administrează direct, cât și a celor pe care le coordonează din punct de vedere metodologic. Printre serviciile rezidențiale ce se regăsesc în această a doua categorie, se numără: Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Lacu Sărat” Brăila; Complexul rezidențial ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Brăila (care înseamnă Căminul pentru persoane vârstnice de pe Str. Caraiman și centrul de îngrijire de pe str. Zambilelor); precum și Complexul ”Sfânta Maria” (care înseamnă Căminul pentru Persoane Vârstnice și Centrul Rezidențial de îngrijire și Asistență).

Ei bine, Complexul Rezidențial "Sânta Maria" s-a înființat printr-o hotărâre a CLM Brăila din februarie 2018, prin reorganizarea Centrului de Asistență Paleativă ”Sf. Maria”. Sediul acestuia este în Județul Brăila, Comuna Vădeni, localitatea Baldovinești, Calea Moș Anghel, nr. 486.

Dintr-un raport transmis municipalității de către această entitate, în luna februarie, reiese că serviciul social Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul complexului avea o capacitate de 121 locuri, beneficiarii fiind găzduiți în corpurile C12 și C5 (77 locuri în prima clădire și 44 locuri în cealaltă). De asemenea, serviciul social Centrul rezidențial de îngrijire și asistență din cadrul complexului are o capacitate de 39 de locuri, beneficiarii fiind găzduiți în corpurile C1 (29 locuri) și C6 (10 locuri).

Serviciul social Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul complexului funcționează cu 90 de angajați (2 posturi de conducere la Complexul Rezidențial ”Sfânta Maria”; 1 post de conducere la Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul complexului; 66 de posturi pentru personalul de specialitate de îngrijire și asistență, personalul de specialitate și asistență, dar și auxiliar; precum și 21 posturi personal cu funcții administrative, gospodărire, întreținere-reparații, deservire).

Cu alte cuvinte, raportul angajat/beneficiar la Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul complexului era până acum de 90/121, adică 0,74. Urmare a unei inspecții a AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială) Brăila, conform unui raport de evaluare ce datează din august 2020, s-a dispus măsura de aliniere la prevederile unui ordin din 2019, care impune alocarea fiecărui beneficiar a 6 mp în dormitor/cameră personală. Așadar, centrul a fost nevoit să își modifice la 100 de locuri capacitatea - 58 de locuri în corpul C12 și 42 de locuri în C5.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro