• numărul intervenţiilor la care au fost solicitaţi pompierii brăileni au fost mai puţine, în primele opt luni ale anului în curs, faţă de perioada similară a anului trecut • au fost consemnate 190 de incendii, în urma cărora au fost rănite 11 persoane, au murit 159 de animale domestice şi au rezultat pagube în valoare de 2.067.125 lei
Numărul incendiilor a scăzut, pe raza judeţului Brăila, în primele opt luni ale anului în curs, faţă de perioada similară a anului trecut, reiese dintr-un bilanţ prezentat, ieri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea”, cu ocazia Zilei Pompierilor. Astfel, în perioada ianuarie - august 2018, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 190 incendii, înregistrându-se o scădere cu 29 intervenţii faţă de perioada similară a anului 2017, când au fost 219 incendii. În urma acestor evenimente nedorite, au fost înregistrate 11 persoane rănite, 109 animale şi 50 păsări moarte, iar pagube materiale sunt estimate la 2.067.125 lei. Prin efortul pompierilor, au fost salvate două persoane, 532 animale, 30 păsări şi bunuri materiale în valoare de aproximativ 12.492.000 lei.
Principala cauză de producere a incendiilor a fost reprezentată de aparatele sau instalaţiile electrice defecte ori improvizate, focul deschis lăsat nesupravegheat şi acţiunile intenţionate ale unor persoane. Alte cauze au fost hornurile neîntreţinute, fumatul neglijent sau jocul copiilor cu focul.
La cele mai multe intervenţii, 85 la număr, au acţionat serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, iar la 56 pompierilor militari le-au sărit în ajutor şi serviciile voluntare pentru sitaţii de urgenţă din localităţile unde s-au produs incendiile. În 15 situaţii, voluntarii au intervenit fără sprijinul profesioniştilor, în 20 de situaţii incendiile au fost stinse de populaţie până la sosirea pompierilor, iar în două cazuri au intervenit cu succes angajaţii unor societăţi comerciale în incinta cărora s-au produs incendii.
În funcţie de împărţirea teritorială, 95 incendii s-au manifestat în mediul urban, comparativ cu 127 în anul 2017, şi 95 incendii s-au produs în mediul rural, comparativ cu 92 în anul 2017.