Mergi la conţinutul principal

Mai puţin de 150 firme brăilene au notificat trecerea la split TVA

• la nivel regional suntem pe ultimul loc din acest punct de vedere • Constanţa şi Buzăul sunt primele în clasament

 

Un clasament la nivel naţional arată că judeţele cu cele mai puţine firme care aplică regula split TVA sunt Covasna, Vaslui şi Mehedinţi, iar la polul opus se află evident, Bucureştiul. Potrivit datelor prezentate de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) în presa centrală, în judeţul Covasna sunt numei 66 de contribuabili care aplică noua regulă pe parte de TVA, urmat de alte două judeţe cu activitate economică mai restrânsă, Vaslui şi Mehedinţi, care au, de asemenea, mai puţin de 100 de firme în sistemul split TVA. În ce priveşte judeţul nostru, aceleaşi date relevă că sunt 134 de întreprinderi care aplică acest sistem de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată, toţi din categoria mici contribuabili, context în care ne poziţionăm pe ultimul loc la nivelul regiunii de dezvoltare din care facem parte. De departe cele mai multe firme care aplică noua regulă sunt înregistrate în Constanţa (767 contribuabili), urmat de Buzău cu 324 de contribuabili, Galaţi - 222 contribuabili, Vrancea - 145, Tulcea - 139 şi, în fine, Brăila cu 134 de întreprinderi. La nivel de regională fiscală sunt înregistraţi 1.862 contribuabili (majoritatea din categoria mici contribuabili - 1.731). 

Reamintim că în toamna anului trecut a fost adoptat un act normativ potrivit căruia au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:

a) La 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (...) cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restanţe conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 lei pentru restul contribuabililor;

c) se află sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

De precizat că mediul de afaceri a respins categoric sistemul “TVA-split”. Ca o linie generală a punctelor de vedere prezentate de exponenţii mediului privat, s-a distins clar teama că noua regulă a TVA-split nu face altceva decât să complice şi mai mult birocraţia, dar şi efortul firmelor pe partea de management a TVA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro