Mergi la conţinutul principal

Mai mulți bani de la CJ Brăila și Galați în ADI Infrastructură, pentru Aeroport

• asta au aprobat consilierii județeni în ultima ședință ordinară de anul trecut • 3 milioane lei atât din partea CJ Brăila, cât și de la CJ Galați, cotizație suplimentară pe 2022 în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructura de transport de interes strategic, în zona de Est și Sud, structură din care mai fac parte și județele Călărași și Ialomița • banii au fost alocați pentru proiectul ce vizează realizarea Aeroportului Internațional de la Braniștea, un proiect comun Galați-Brăila

 

La finele anului trecut, membrii Consiliului Județean Brăila au aprobat să achite o cotizație suplimentară pe 2022 în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructură de transport de interes strategic, în zona de Est și Sud, entitate din care mai fac parte și județele Galați, Călărași și Ialomița. Este vorba despre 3 milioane lei, bani pe care a trebuit să îi achite în egală măsură și Consiliul Județean Galați. Totul pentru proiectul comun al celor două județe vecine: Aeroportul Internațional Galați-Brăila, ce ar urma să fie realizat la Braniștea.

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre se precizează că pe 17 ianuarie 2022 s-a dat undă verde din partea CJ Brăila de a se alătura acestei colaborări cu Județele Galați, Ialomița și Călărași. După cum se precizeză în statut, Asociația ”s-a constituit în scopul planificării, elaborării, coordonării, implementării de proiecte de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii pentru toate modurile de transport, pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale, printr-un mecanism de finanțare specific obiectivelor propuse, ce rezultă din documentele programatice, existente la nivel național, regional și județean”.

 

Care a fost «taxa de înscriere» în ADI pentru infrastructură

Patrimoniul inițial al ADI pentru infrastructură a fost de 1.000.000 lei în total (câte 250.000 lei din partea fiecăruia dintre cei patru membri).

Totuși, printr-o adresă înregistrată la CJ Brăila în luna decembrie 2022, Asociația a adus la cunoștința instituției că este necesară plata unei cotizații suplimentare în sumă de 3.000.000 lei de fiecare din partea Consiliului Județean Galați și a Consiliului Județean Brăila, pentru finanțarea proiectului Realizarea Aeroportului Internațional Galați-Brăila, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației adoptată pe 8 decembrie.

”Suplimentarea cotizației este necesară în vederea semnării contractului «Servicii privind Planul de Investiții/Master Plan și Studiul de Fezabilitate (SF) aferente Obiectivului de investiție – Realizarea Aeroportului Internațional Galați-Brăila, precum și pentru pregătirea studiilor asociate fazei de proiectare SF aferente viitorului obiectiv de investiții și a începerii lucrărilor aferente”, se mai precizează în referatul de aprobare.

De altfel, în documentația proiectului se specifică și faptul că această sumă necesară a fi achitată pe post de cotizație suplimentară în cadrul Asociației este prevăzută în bugetul propriu al județului pe 2022, la capitolul „Autorități publice și acțiuni externe””Alte transferuri curente interne”.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi în cadrul ședinței ce a avut loc pe 21 decembrie.

Reamintim că, doar cu câteva zile înainte, pe 8 decembrie, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac a anunțat că au fost finalizate procedurile în privința desemnării unei asocieri de firme care să efectueze Studiul de Fezabilitate pentru Aeroportul Galați-Brăila. Ulterior, pe 28 decembrie 2022, autoritățile gălățene și brăilene au semnat, la Galați, contractul privind realizarea studiului de fezabilitate pentru Aeroportul Internațional Galați-Brăila. Câștigătoarea licitației este Asocierea SC Aduro Impex SRL (lider asociere) & SC Tecno Engineering 2C SRL & SC WE Project Engineering SRL. Aceasta va trebui să realizeze, în termen de 9 luni de la data ordinului de începere a prestării serviciilor, Studiul de Fezabilitate pentru aeroportul cargo și de pasageri. Valoarea contractului se ridică la 30.719.699,00 lei fără TVA (36,556,441.81 lei cu TVA), după cum au informat autoritățile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro