Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mai la toamna

Pai daca i-ar spune cineva unui elev, chiulangiu de felul lui, ca examenul de bacalureat e ca si luat si ca taticul i-a aranjat inclusiv intrarea la facultate, nu-mi e greu sa-mi dau seama ca elevul nostru s-ar culca pe o ureche, si-ar prelungi iesirile la bere, meciurile de baschet, jocurile pe calculator, serile romantice de la scara ori noptile salbatice de la discoteca. Care-i romanul ala caruia, atunci cind stie ca si-a rezolvat o problema spinoasa, ii mai arde de muncit, de tras ca boul in jug, de pus osul la treaba? Nu e de la sine inteles ca mai potrivit ar fi un mititel la gratar, o tuica ori un vin, poate chiar o sampanie pentru sarbatorirea evenimentului?
Ma gindesc la faptul ca, de atita vreme de cind chitaim pe la portile Europei, mintile luminate din spatele acestora ne-au invatat naravurile si au inteles, de pilda, ca unui zugrav, in Romania, e mai bine sa-i dai banii abia dupa ce iti termina lucrarea, fiindca, altfel, risti sa ramiii cu casa neterminata. Si poate ca asa se face ca raportul Comisiei Europene nu ne da, nici acum, o data clara in ceea ce priveste aderarea Romaniei. Nici nu pot sa-mi inchipui ce chilabau ar fi iesit acum daca mister Barroso ar fi spus ca, gata, e clar, Romania si Bulgaria vor pasi pe mocheta din sufrageria europeana la 1 ianuarie 2007. Va dati seama? Basescu ar fi iesit din spital si, cu sampania in mina, ar fi fost in Piata Univeritatii, la fix 2 secunde si un pic de la incheierea citirii raportului. Tariceanu, inainte de a primi un sut in fund de la domnul cu sampania, l-ar fi pupat pe frunte pe Patriciu, ministrul integrarii ar fi fost brusc lovit de oboseala, dupa cita munca a dus pina acum, iar agricultura, mediul si coruptia ar fi devenit instantaneu simple cuvinte, de neinteles pentru factorii de decizie din toata tara. Romania s-ar fi imbatat instantaneu si, pina la 1 ianuarie, am fi asistat la un carnaval cretin, la care, poate doar bulgarii ne-ar fi intrecut.
Dar, cum spuneam, inteleptii Europei s-au prins cum sta treaba si au inteles ca un narav romanesc se trateaza cu un remediu romanesc: dusul cu vorba. Asa ca, mai la toamna, baieti, ne-or spune europenii daca aderam ori ba la UE. Mai la toamna. Pina atunci, pina in octombrie mai precis, mai avem de facut cite o tema, de rezolvat un exercitiu, de invatat o lectie. Si, uite asa, elevul chiulangiu are toate sansele sa ia bacul ori sa intre la facultate.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii