Nici inceputul lunii aprilie nu a facut exceptie de la regula. Nu, nu a fost o pacaleala, nici cu majorarea tarifului la gazele naturale, nici cu cresterea pretului piinii.
Asteptam, in schimb, sa se intimple si ceva bun. O ieftinire. A combustibililor. De ce? Simplu. Pentru ca 31 martie a fost ultima zi pentru calcularea accizelor la carburanti. Pentru ca, de la inceputul anului si pina in prezent, euro s-a ieftinit, dolarul s-a ieftinit, iar pretul petrolului este cam tot acolo unde se afla la inceputul lui 2006. Ei bine, nu! Carburantii nu s-au ieftinit! In schimb, cea mai mare societate de profil din tara iesea acum citeva zile cu un comunicat si anunta mentinerea aceluiasi nivel al preturilor la produsele petroliere: "Datorita deprecierii monedelor euro si USD fata de moneda nationala RON, depreciere reflectata In valoarea In RON a accizelor la produsele petroliere, Incepind cu data de 1 aprilie 2006, valoarea In RON a accizelor a scazut cu 4%. Descresterea In RON a valorii accizelor contrabalanseaza partial cresterea recenta a cotatiilor internationale ale produselor petroliere. Ca urmare, Petrom nu va modifica pretul produselor si le va mentine la acelasi nivel". Asa suna explicatia servita la inceputul lunii "purtatorilor de covrig", pentru ca ieri benzina chiar sa se scumpeasca! Acum, soferilor nu le-a ramas altceva de facut decit sa scape cite un "bip" printre dinti sau prin intermediul claxonului. Si pe buna dreptate. Pentru ca, in cazurile cind nu ne mint, iar scumpirea este perfect justificata, companiile petroliere au grija, de fiecare data, sa faca un salt foarte rapid atunci cind pretul titeiului creste pe piata mondiala. Or, si dumnealor lucreaza cu stocuri curente si stocuri strategice. Iar scuza invocata nu tine, sa fim seriosi!
"Este foarte greu sa am interventii", spunea, pe aceasta tema, "pe sticla", la televiziunea "nu stiu care", in weekend, vicepremierul Gheorghe Pogea. Care a recunoscut ca, de multe ori, in interventiile proprii, dar mai cu seama in interventiile sefului statului,
"folosirea acestei remarce obiective", s-a facut simtita pe piata prin luarea unor masuri in consecinta. Adica prin scaderi de preturi.
Dar de ce este neaparata nevoie sa-i cheme la ordin "Don Basescio", pentru a mai cistiga putin capital politic. Cine, in tara asta, ar trebui sa ne apere de monopolisti si de puerilismele lor ieftine imbracate in vorbe dulci de PR si explicatii economice?
Pai ar cam exista o astfel de institutie. Da, da. Numele sau este Consiliul Concurentei. Insa, in Romania, este un organism foarte putin prezent si cu atit mai putin vigilent in privinta miscarilor de pe piata. Desi tocmai prezenta activa si vigilenta trebuie sa fie rolul sau.
Consiliul Concurentei ar putea sesiza acest lucru si sa vada daca ce spun companiile petroliere este adevarat. Iar cetateanul nu ar mai fi mereu perdantul. Ar fi protejat. Tot ce se intimpla azi cu preturile in Romania este o dovada clara ca institutia asta exista, traieste, dar lipseste cu desavirsire, pentru ca nu activeaza.
Pentru ca, daca s-ar sesiza, firmele trisoare s-ar putea trezi cu o amenda de pina la 10% din cifra de afaceri. Insa nici acest aspect nu da de gindit autoritatilor, desi statul detine 40% din Petrom, iar la Romgaz este proprietar.
Asadar, atita timp cit nu ii stringe cineva tare de "cohones", reprezentantii firmelor cu pricina vor continua sa faca profituri babane, sa ne rida in nas si sa mai fenteze putin si statul prin varsarea a mai putini bani la buget. Asta pina cind vom intra in UE. Atunci, a-ntarcat balaia!