"Pozitia noastra este foarte clara. Pentru noi cazul nuclear este incheiat", a declarat Ahmadinejad, citat de site-ul postului public de televiziune.
Marile puteri au "adoptat o rezolutie fara consecinte", a adaugat el, ca reactie la anuntul privind un acord incheiat marti de cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate si Germania.
"Traseul nuclear pe care il urmam este clar, legal si conform cu regulile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Pe acest drum, nimeni in afara de AIEA nu are dreptul de a se exprima, de a lua decizii sau de a-si impune vointa asupra poporului irakian", a adaugat Ahmadinejad.
Ministrii de Externe ai celor cinci membri permanenti ai Consiliului (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia) si Germaniei au convenit marti, la Berlin, cu privire la textul unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate, a anuntat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
Textul va fi prezentat si supus unui vot in Consiliul de Securitate in urmatoarele saptamini, a declarat ministrul.
Potrivit unui oficial american de rang inalt, care si-a pastrat anonimatul, "rezolutia in privinta careia au convenit accentueaza severitatea sanctiunilor" deja adoptate impotriva Iranului, cum ar fi refuzarea vizelor pentru anumiti lideri iranieni si blocarea conturilor companiilor din domeniul nuclear si "va adauga noi elemente".
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la rindul sau ca proiectul noii rezolutii preconizeaza "masuri suplimentare", insa nu si noi sanctiuni, potrivit agentiei de presa RIA Novosti.
Aceste masuri "sint formulate ca apeluri adresate tuturor tarilor pentrua fi vigilente, dezvoltind diferite legaturi cu Iranul, pentru a nu permite incalcari ale regimului de neproliferare" nucleara, a precizat el, dupa reuniunea de la Berlin.
Iranul da asigurari ca programul sau nuclear are scopuri civile, insa numeroase tari se tem ca el ar putea disimula obiectivele militare.
Consiliul de Securitate al ONU a cerut deja Teheranului, in trei rezolutii, sa isi suspende in special procesul de imbogatire a uraniului, care permite atit obtinerea de combustibil pentru o centrala nucleara, cit si materia prima necesara pentru fabricarea unei bombe atomice.