Concret, guvernantii incearca instituirea unui dublu control - judiciar si administrativ, de natura disciplinara - asupra activitatii magistratilor, inlocuind, totodata, unele cai de atac ce pot fi exercitate impotriva unor hotariri judecatoresti cu alte instrumente considerate "straine de cadrul procesual". In baza acestor texte de lege (contestate vehement de magistrati) judecatorii ar urma sa raspunda (material) pentru orice greseala semnalata in derularea actului de justitie. Magistratii protesteaza, de asemenea, din pricina "politizarii reformei Justitiei in Romania".
Contactat in cursul zilei de ieri, liderul Sindicatului "Justitia" al personalului auxiliar de la Tribunalul Braila, Viorica Gheorghe - Bach, ne-a confirmat faptul ca protestul grefierilor continua, ei raminind, totdata, solidari cu revendicarile judecatorilor. "Vom continua actiunea de protest pina la adoptarea legii salarizarii", a spus liderul de sindicat. Potrivit sursei citate, conflictul de munca s-ar putea finaliza destul de curind in favoarea sindicalistilor, miine urmind sa aiba loc o noua runda de negocieri intre conducerea Federatiei "Justitia" si a Confederatiei "Meridian", pe de o parte, si reprezentantii Ministerelor Justitiei, Muncii si Finantelor, de cealalta parte.
Ultima ora: Personalul auxiliar de la instante a suspendat protestele pina luni
Personalul auxiliar de la instante a suspendat pentru trei zile actiunile de protest, ca urmare a negocierilor de marti, in acest timp Ministerul Justitiei urmind sa modifice proiectul legii salarizarii angajatilor din aceasta categorie profesionala.
Grefierul-sef al Curtii de Apel Bucuresti, Stefania Teleman, a declarat ca un rol important in aceste negocieri l-a avut Ministerul Muncii, care a propus separarea privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor de pe linga acestea, precum si din cadrul altor unitati din sistemul justitiei, de cel al salarizarii functionarilor publici si a personalului contractual.
Un alt succes este mentinerea sporului de stabilitate, care nu mai era prevazut in forma initiala a proiectului.
Totodata, a fost propusa o crestere salariala medie de 25-30 la suta, urmind ca personalul cu salarii mici sa aiba cresteri salariale mai importante, a adaugat Stefania Teleman.