Afacere la mare cautare
Dupa 1990, Tirdea a avut sansa de a-si folosi abilitatile in regim privat. El a infiintat o firma, "Granit Artificii" SRL, si executa distrugeri prin implozie si focuri de artificii. La inceput a fost mai greu fiindca activa ca militar, in structura de protectie civila a Brailei insa, din 2006, s-a pensionat si se poate ocupa nestingherit de afaceri. Iar comenzile nu sint greu de gasit. Fie ca e vorba despre jocurile de artificii organizate de primarii, la zile festive sau revelioane, fie ca e vorba despre nunti sau petreceri ale firmelor private, feeria artificiilor are mare cautare. Preturile variaza in functie de timpul de desfasurare a jocului, de complexitatea lui si de calitatea incarcaturilor de explozivi. "Noi incasam intre 60 si 100 euro pe minut. Depinde de ce vrea beneficiarul. Daca tragem dintr-un singur loc, e mai ieftin, daca tragem din mai multe, e mai scump, bineinteles. Si in domeniul acesta, ca in multe altele, trebuie sa depui mult efort, ca sa fii in pas cu tehnologia. Impreuna cu electronistii cu care colaborez, am pus la punct un dispozitiv pentru explozia simultana a 864 lovituri, din sapte puncte de lansare dispuse pe orizontala si un altul pentru explozia succesiva a 90 de lovituri, cu timp de initiere comandat. Asa putem concura cu oricine, inclusiv cu firmele din vest. Desigur, pentru a ne pastra clientela, nu putem face rabat de la calitate, chiar daca asta presupune o saptamina sau doua de pregatiri pentru un singur foc de artificii", ne-a explicat pirotehnistul. De revelion, acesta a asigurat jocul de artificii de la Galati, iar pe parcursul anului trecut a primit comenzi pentru nunta fiului politicianului Viorel Balcan sau a fiicei patronului firmei "Brainita".
In privinta demolarilor prin implozie, lucrurile au cam stagnat insa in 2007, fiindca Ion Tirdea si-a dedicat ultima perioada obtinerii autorizatiilor necesare functionarii firmei sale in spatiul Uniunii Europene. "In momentul de fata, toate marile contracte sint acaparate de firme din afara, care au in spate cercetarea aplicata si experimentala a tarii de origine, plus toate avizele de functionare in spatiul intracomunitar. Am inceput si noi demersurile pentru obtinerea certificarii integrate, cu recunoastere internationala. Aceasta presupune calitatea lucrarilor executate, protectia mediului si a obiectivelor invecinate, siguranta si securitatea muncii si a lucratorilor. Deja, cei doi angajati ai firmei si cei patru colaboratori temporari au fost inscrisi la cursuri de pregatire profesionala, avem depozit pentru materialele explozive, capacitatea de transport a acestora si alte facilitati. Urmeaza sa fim verificati de o firma internationala de atestare. Daca aceasta ne da certificarea, putem profesa in UE, daca nu, ne ramin doar lucrari de mica amploare pe plan local, firimituri la masa celor puternici", ne-a declarat Ion Tirdea.
Acum, ca si-a pus la punct firma, pina cind va da testul pentru certificarea europeana acesta a contractat citeva lucrari de demolare in judetul Braila si se pregateste intens pentru a le face ca la carte. Pentru ca totul sa fie perfect, colaboreaza cu un centru de excelenta de la facultate tehnica din Romania.
Demolarea unei constructii prin implozie controlata se taxeaza la metru cub de moloz rezultat in urma actiunii, pretul mediu fiind de 8 euro/mc.
Meserie pe cit de frumoasa, pe atit de periculoasa
Ion Tirdea este pasionat de meseria lui, dar totodata e perfect constient de riscurile la care se expune cind manevreaza explozibilii. Accidentul unor colegi din bransa l-a afectat intr-o asemenea masura incit, timp de un an, n-a mai avut curaj sa se apropie de tevile de lansare a artificiilor. "Doi pirotehnisti din Botosani au murit, in primavara anului 2005, dupa ce au incalcat o regula de baza: nu verifici instalatia de lansare intr-un spatiu inchis. In momentul cind au pus tensiometrul pe legaturile electrice ale tevilor de lansare a intervenit un curent de dispersie si s-au initiat incarcaturile. Acestea au ricosat din tavan, au cazut peste cei doi si au explodat omorindu-i instantaneu. A fost o lovitura pentru toti din bransa, eu, cel putin, un an si citeva luni nu m-am mai putut apropia de lansatoare", marturiseste pirotehnistul brailean. Intre timp, a depasit spaima provocata de acel incident si a reinceput sa manevreze cu detasare tuburile artificiilor. Frumusetea acestora inca il fascineaza, dupa mai bine de zece ani de cind activeaza in domeniu. "Noi lucram, in general, cu incarcaturi explozive provenite din China, cele mai ieftine. Cind avem clienti dispusi sa plateasca mai mult, aducem artificii din Germania sau Italia care sint mult mai frumoase, au niste culori extraordinare. E o incintare sa le privesti", spune Tirdea. Acesta cauta mereu sa iasa din tipare, asa cum a facut in august 2006, de Zilele Brailei, cind si-a montat tevile de lansare pe un slep aflat in mijlocul Dunarii, iar jerba de culori a artificiilor s-a reflectat in oglinda apei, oferind privitorilor un efect de neuitat.
La demolarile controlate intentioneaza sa foloseasca, mai nou, pereti de apa, impotriva aruncarii sparturilor dislocate de explozie. Mai exact, este vorba despre saci umpluti cu apa dispusi in pozitii calculate cu grija, astfel incit sa se obtina efectul scontat.
"Demolarile controlate necesita foarte multe cunostinte teoretice, dar mai ales practice. Experienta este esentiala in obtinerea rezultatelor dorite. Nici o carte nu ofera informatii exacte despre suprapresiunea din fondul undei de soc, asupra obiectivelor invecinate, sau determinarea undei seismice. Aspectele astea trebuie sa stii sa le reglezi din jonglarea cu treptele de initiere a incarcaturii explozive. Nu e ca in Armata, unde incarcaturile sint supradimensionate, astfel incit efectul de distrugere sa fie maxim", ne-a mai explicat colonelul in retragere Ion Tirdea.