"Mafiotii Brailei" au avut celulare in puscarie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Mafiotii Brailei" au avut celulare in puscarie

Urmare descoperirilor facute de jurnalistii nostri, cum ca in noaptea de 12 decembrie 2005, doi indivizi aflati in Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila au fost sunati, din exterior, de catre prieteni, pe telefoane mobile, am intreprins un raid-ancheta pentru a afla: 1. Pe de o parte, cum e posibil ca persoane cazate in inchisoare sa foloseasca telefoane mobile? 2. Ce parere au politistii despre faptul ca indivizi care s-au autointitulat "mafiotii Brailei" se intilnesc si pun orasul la cale chiar in buricul tirgului, adapostind, totodata, infractori internati pe viata la spitalul de psihiatrie. E cazul lui Stivensen Bancuta, internat, pe hirtie, la Sapoca, dar vazut in libertate, chiar la petrecerea din 12 decembrie 2005. La aceste intrebari, politistii indrituiti sa tina criminalitatea din Braila in friu, respectiv sefii Judiciarului si de la Crima Organizata, ne-au spus ca nu sint straini de ceea ce fac grupurile mafiote din Braila, insinuind chiar ca detin "condicute" cu fiecare individ in parte. Cit despre faptul ca infractorii vorbesc chiar si la telefon din puscarie, directorul inchisorii brailene nu s-a aratat mirat, ba chiar ne-a confirmat faptul ca a gasit celulare in camerele detinutilor. Pina si in celula in care era cazat Cocos Bancuta, in vremea in care acesta era incarcerat. Mai mult, directorul inchisorii sustine ca detinutii si-au intins "tentaculele" pina in fabricile care ambaleaza diverse produse, asa explicindu-se prezenta, de luni seara, a unui telefon mobil intr-o piine coapta intr-o fabrica.

"Noi le luam telefoanele, instantele le dau inapoi"

Comisarul sef Eugen Pocora, seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, din cadrul Politiei brailene, a declarat, in fata dezvaluirilor jurnalistice din editiile "Obiectiv" ale saptaminii trecute, ca "toti aceia care incalca legea si care sint semnalati ca incalca legea sint in atentia Politiei. Insa noi lucram cu probe. Ii avem pe toti cei semnalati de dumneavoastra in atentie. Nu pot sa dau nume. Se stie despre existenta si activitatea lor, despre a fiecaruia in parte". La rindu-i, comisarul Sorin Leitoiu, seful Serviciului pentru Investigatii Criminale, a imbratisat aceeasi idee: "Se stiu. Ii stim pe fiecare in parte. Avem o harta criminogena a orasului, cu zonele in care se comit cele mai multe infractiuni judiciare. Noi ii stim pe fiecare, cu rudele lor, cu prietenii lor. Stim unde sint cele mai multe infractiuni de natura judiciara, unde sint cele mai putine. Pina acum, in intreg orasul au fost fapte judiciare, mult mai putine, insa in zona Brailita. Da. In Brailita s-au inregistrat cele mai putine fapte judiciare, poate si datorita faptului ca acolo sint lipoveni si ca acestia nu sint implicati des in asemenea fapte".
Politistii nu au comentat faptul ca, in noaptea de 12 decembrie 2005, Razvan Contu, zis "Folea", cel care si-a asumat asasinatul impotriva lui Marius Ilie, zis "Canaru", aflat in puscarie, a fost sunat pe un telefon mobil de catre Costica Buricea si chiar a primit dedicatii pe aceasta cale: "De la Buricea, pentru Folea! Pentru Folea, Lepadatu si Neveu, de la Buricea si Vincler!". In aceeasi noapte si Cocos Bancuta, aflat atunci in puscarie, a primit dedicatii muzicale. Intrebat cum este posibil ca detinutii sa primeasca telefoane in inchisoare, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila, magistrat Gheorghe Cucu, ne-a declarat: "Da, e posibil. Confirm si admit ca acestia au putut vorbi din inchisoare. Anul trecut am confiscat 40 de telefoane mobile, iar anul acesta 15, dintre care doua super performante, din acelea cu camera foto-video incorporata. Luni seara am descoperit ultimul asemenea telefon. Intr-o piine. Nu, nu era intr-o piine facuta in casa, ci intr-o piine facuta intr-o fabrica. Aparatul de detectat metale a depistat ca-i ceva in piine, iar familia s-a suparat foc cind oamenii nostri au taiat piinea. Inauntru era telefonul. Dar am gasit alcool si in sticlele de apa minerala, tot asa, imbuteliate. Am descoperit, prin sectorul nostru de vizite, celulare si in conservele sigilate sau in cartusele de tigari. Si-au intins "tentaculele" pina in fabricile de profil. Detinutii aduc prin sectorul de vizite aceste obiecte si chiar daca noi le confiscam si le facem rapoarte de incidenta, ei contesta, iar instantele le dau telefoanele inapoi. De regula le ridica familiile lor si iar incearca sa le introduca in penitenciar. Facem periodic perchezitii generale. Saptaminal, uneori chiar si zilnic. Da, am ridicat un telefon mobil chiar si din camera in care era Cocos Bancuta. De regula, "greii" nu sint prinsi, ci "sagetile" lor. Primii le paseaza celorlalti. Fapta de a introduce un telefon mobil in penitenciar se sanctioneaza, de la taierea unor drepturi pina la izolare severa. Dar "greii" nu-si asuma aceste fapte. Obiectele interzise vin, din start, la unii mai mici, ale caror familii au legaturi cu muncitori din diferite fabrici. Am gasit bani in pungile de cafea...". Din aceeasi sursa am mai aflat ca, in Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila, toate retelele de telefonie mobila au semnal. De altfel, cu exceptia Penitenciarului Rahova, unde s-a amplasat o instalatie de bruiaj, in toate inchisorile din Romania exista semnal telefonic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro