Ieri dimineata, in jurul orei 9.30, reporterii nostri, aflati intimplator in zona, au observat in fata imobilului nr. 119 de pe Sos. Buzaului trei persoane care incarcau doua colete intr-un autoturism "Renault". Stiind ca la adresa respectiva functionase un depozit de pachete introduse ilegal in tara, pe ruta Madrid-Braila - filiera demascata anul trecut de "Obiectiv" -, jurnalistii au sesizat conducerea Serviciului Politiei Rutiere, pentru ca agentii de circulatie sa traga pe dreapta "Renault"-ul burdusit de colete si sa-i retina pe cei trei pina la sosirea specialistilor de la Economic. Autoturismul a demarat spre marginea orasului, a gonit pina in satul Lacu Sarat si a virat pe prima ulita la dreapta, oprind dupa circa o suta de metri, avind "coada" masina jurnalistilor. Dupa citeva minute, la locul indicat de ziaristi a ajuns echipajul de la Politia Rutiera, iar oamenii legii au reusit sa-i prinda pe cei trei - un barbat si doua femei - inainte ca acestia sa descarce coletele in magazinul pe care-l administreaza soferul "Renault"-ului. Intrebat despre documentele ce ar fi trebuit sa insoteasca pachetele, soferul a ridicat din umeri, spunind ca el este un simplu intermediar: "M-a rugat o cunostinta sa-i car niste pachete de pe Buzaului pina aici, la magazinul meu, urmind ca dupa aceea sa vina sa le ridice. Sint pachete de la fiica ei, din Spania. Nu inteleg care e problema, ca doar nu e prima data cind ia colete de acolo."
La scurt timp si-a facut aparitia destinatara coletelor, care s-a aratat la fel de uimita de prezenta oamenilor in uniforme. "Da' de ce sa verifice coletele? N-am acte pe ele, dar am buletinul de identitate, ce, nu e de ajuns? Am semnat pentru colete la doamna de pe Buzaului, pe un caiet. Nu e prima data cind iau pachete de acolo, trimise de fata mea din Spania si nu inteleg ce cauta Politia. Doar n-am droguri in ele, ci doar haine si alte maruntisuri trimise de fata", s-a aratat indignata destinatara pachetelor.
Imediat si-au facut aparitia specialistii de la Inspectoratul de Politie - unul de la Serviciul de Investigatii Criminale si altul de la Serviciul de Investigare a Fraudelor -, care au solicitat posesorilor coletelor sa-i urmeze la Biroul Vamal Braila, pentru verificari. Vamesii braileni au anuntat Directia Vamala Galati, iar conducerea acesteia a trimis un echipaj pe Sos. Buzaului nr. 119, pentru a lua la puricat toate pachetele sosite, ieri dimineata, din Spania.
La inchiderea editiei, inspectorul care a coordonat ancheta, Florin Lipan, de la Serviciul de Supraveghere Vamala, ne-a declarat ca in depozitul din Ansamblul Buzaului au fost descoperite peste 20 de pachete voluminoase: "Din primele verificari s-a stabilit ca acestea contineau aparatura electronica si electrocasnica, articole de imbracaminte, sticle cu bauturi alcoolice si multe alte produse, pe care le vom inventaria. Proprietarul depozitului care are contract cu firma de transport nu a putut prezenta documente de prezentare la vama, in momentul intrarii in tara. Am luat legatura cu firma de curierat si am solicitat sa se prezinte cu documentele, daca acestea exista. Vom ridica toate pachetele, in vederea continuarii cercetarilor."
Banii "fetitelor" si ai "pestilor", adusi in tara in colete
Reamintim ca in urma cu un an, jurnalistii de la "Obiectiv" au descoperit si demascat reteaua de dimensiuni impresionante, cu ajutorul careia brailenii plecati la munca sau la furat, in Spania, precum si prostituatele care fac centura Madridului si "pestii" ce le ofera protectie, trimit rudelor ramase in orasul natal marfuri de miliarde de lei si mii de euro ascunse in colete. Angajatii firmei transportatoare - "Logistica Trans Rom" SL, inregistrata in Spania, care are filiala in Sebes, judetul Alba - percep citiva euro pe kogramul de marfa, pentru a duce lucrurile in siguranta la destinatie, iar din acesti bani ii ung pe vamesii si politistii de la frontiera de la granita vestica, pentru a trece ca prin brinza, fara a mai fi verificati. Anul trecut, dupa ce au fost sesizati de gazetarii nostri, oamenii legii au confiscat din depozitul de pe Buzaului doua combine audio, mai multe boxe, un aparat video, o imprimanta cu adaptor, un CD, un motoscuter si doua centrale termice si l-au sanctionat contraventional pe transportator cu 75 milioane lei, pentru ca nu a prezentat marfurile respective la vama.
Prin intermediul acestei retele, in Braila au ajuns si sute de centrale termice de apartament - unele furate din casele spaniolilor, altele de prin magazine. Anul trecut, mergind pe firul retelei, jurnalistii nostri au reusit sa afle ca in spatele afacerii cu centrale termice se afla un interlop celebru care a prosperat intr-un an cit altii in 7. Din banii obtinuti, acesta a reusit sa-si ridice o vila luxoasa si sa-si deschida o afacere cinstita, cumparind o ferma de animale, la marginea judetului. Centralele erau depozitate in mai multe imobile, in locuintele apropiatilor bossului, iar cei interesati de o centrala ultramoderna la jumatate de pret erau primiti de vinzatori doar daca aveau recomandare din partea vreunei persoane de incredere.
Desi, la prima vedere, operatiunile ilegale par inofensive - exceptind faptul ca statul este pagubit de sume enorme -, surse demne de incredere ne-au marturisit ca lideri ai lumii interlope brailene au apelat la acest sistem de coletarie pentru a aduce in tara, chiar cu concursul oamenilor legii, bani negri, droguri si chiar arme de foc.