Serviciul Circulaţie din cadrul Poliţiei Locale şi echipa de lucru a societăţii de transport "Braicar" SA care manevrează autospeciala destinată ridicării autoturismelor parcate neregulamentar au început anul mai domol, acordându-le circumstanţe atenuante şoferilor. Asta deoarece grămezile de zăpadă de pe domeniul public au limitat la maximum posibilităţile de parcare, pe toate străzile municipiului. Totuşi, chiar dacă au evitat să aplice legea prea riguros în această perioadă, poliţiştii locali au dispus ridicarea unor maşini care chiar erau parcate în aşa fel încât încurcau circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice. În total, de la 1 ianuarie şi până ieri, au fost săltate de pe străzi şi transportate la locul special de depozitare din depoul "Braicar" Radu Negru cinci autoturisme. Evident că şoferilor în cauză nu le-a picat deloc bine această situaţie, mai ales că, pentru a-şi recupera maşina, au avut de plată sume considerabile. După cum v-am mai informat, proprietarii îşi pot lua autoturismele înapoi doar după ce plătesc circa 700 lei, ce reprezintă contravaloarea serviciului de ridicare/ transport/ depozitare prestat de operatorul "Braicar". În plus, trebuie achitată o amendă de până la 400 lei aplicată de Poliţia Locală.
"În cartierul Hipodrom, la capătul liniei 2, neavând unde să parchez am lăsat maşina în dreptul unui munte de zăpadă, în seara zilei de 14 ianuarie. A doua zi dimineaţă, dintre toate maşinile parcate, doar a mea dispăruse, fiind ridicată de Primăria Brăila împreună cu Poliţia Locală, aceştia nevăzând că sunt N maşini parcate neregulamentar, chiar în mijlocul străzii. Menţionez că maşina mea avea număr de Bulgaria", se plânge, într-o sesizare adresată redacţiei, brăileanul Cristian Enescu.
În replică, reprezentanţii Poliţiei Locale spun că, dintre toate autoturismele parcate în zona respectivă, a lui Cristian Enescu încălca de-a dreptul flagrant regulile. "Maşina respectivului şofer era lăsată chiar în mijlocul intersecţiei, încurcând circulaţia autobuzelor şi a celorlalte autovehicule. Înţelegem că în această perioadă există o problemă cu locurile de parcare, din cauza mormanelor de zăpadă, însă nu putem să nu luăm măsuri împotriva celor care îşi lasă maşinile chiar în mijlocul unor intersecţii, la doi paşi de o staţie de autobuz. În plus, şoferul în cauză a avut o atitudine de-a dreptul ofensatoare, dând telefon la dispeceratul Poliţiei Locale şi adresându-le injurii agenţilor cu care a stat de vorbă. Ar fi putut fi amendat şi din această cauză", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale.
Activitatea va reintra în normal, odată cu topirea zăpezii
Ieri, poliţiştii locali şi lucrătorii de la "Braicar" au ridicat un autoturism BMW lăsat de proprietar pe scuarul din dreptul Palatului Telefoanelor, de pe bulevardul Independenţei. Poliţiştii locali anunţă că, odată cu topirea zăpezii, această activitate va reveni la ritmul normal.
Reamintim că sechestrarea autoturismelor este reglemetată, la Brăila, prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 190/2013. Sunt vizate maşinile care, printre altele, parchează în zone cu "Oprirea Interzisă" sau "Staţionarea Interzisă", opresc pe trecerile la nivel cu calea ferată sau la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea, pe poduri, în curbe, pe trecerile de pietoni, în intersecţii, în staţile mijloacelor de transport în comun sau pe pistele pentru pietoni şi pentru biciclişti. În ce priveşte staţionarea maşinilor, se va dispune ridicarea în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară, în zona indicatorului "Staţionarea interzisă", pe drumurile publice cu lăţime mai mică de 6 m precum şi pe trotuare dacă se restricţionează accesul pietonal la mai puţin de 1,5 m. Aceeaşi măsură se va lua şi în cazul vehiculelor oprite sau staţionate pe alveole, peluze, rigole şi insule de dirijare a traficului, în parcuri, în zonele destinate exclusiv traficului pietonal, în zonele verzi, sau în locurile special amenajate autovehiculelor pentru persoane cu handicap. Vor fi ridicate, de asemenea, şi maşinile aflate pe domeniul public sau privat al municipiului expuse în scopuri comerciale în alte spaţii decât cele special amenajate în acest sens, dar şi cele care nu deţin plăcuţe de înmatriculare sau elemente de identificare ale maşinii sau proprietarului, precum şi vehiculele fără stăpân sau cele abandonate.
Pe parcursul anului 2014, au fost ridicate, în Brăila, 56 de autoturisme parcate neregulamentar sau expuse la vânzare pe domeniul public.