Maşină de gunoi afundată în carosabilul străzii «Rahova» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Maşină de gunoi afundată în carosabilul străzii «Rahova»

O autoutilitară a firmei de salubritate "Eco" SA Brăila s-a afundat în carosabilul străzii Rahova, în timp ce colecta deşeurile din zonă. Terenul a cedat complet sub roţile din spate ale autovehiculului, în timp ce sub roţile din faţă doar s-a tasat puţin. Incidentul s-a petrecut, vineri, 21 februarie, în jurul orei 11.45, iar maşina de mare tonaj a rămas blocată până la ora 13.00, când o macara a reuşit să o ridice din groapa formată, ajutând-o să ajungă pe teren stabil. Operaţiunile de deblocare a autoutilitarei s-au dovedit foarte dificile, din cauza terenului extrem de fragil, care a cedat în câteva rânduri sub pilonii de sprijin ai macaralei, atunci când aceasta intra în sarcină. A fost nevoie de amplasarea unor traverse metalice sub cilindrii respectivi, pentru ca aceştia să nu se mai înfigă în asfalt ori de câte ori braţul macaralei începea să ridice maşina de gunoi. 

În ceea ce priveşte cauzele incidentului, există două variante. Reprezentanţii Primăriei spun că de vină ar fi un racord la conducta subterană de apă, care a cedat în urmă cu două-trei zile, scurgerea rezultată ducând la erodarea solului de sub stratul de asfalt. "Apa scursă din ţeava spartă a «mâncat» terenul pe dedesubt, făcându-şi făgaş în principal în zona şanţului care a fost săpat anul trecut pentru înlocuirea conductei de canalizare a străzii. În urma săpăturii, terenul nu mai are acelaşi grad de compactare ca al solului natural, cedând mult mai uşor sub acţiunea apei. Tocmai de aceea, roţile maşinii de salubritate s-au afundat în dreptul fostului şanţ", ne-a explicat Vasile Trandafir, funcţionarul Primăriei responsabil cu administrarea străzilor din municipiu.
Locatarii străzii Rahova au, însă, o cu totul altă explicaţie privind cele întâmplate. Brăileanul Marin Fronea, proprietarul casei de la numărul 497, în dreptul căreia s-a produs surparea, consideră că de vină este modul în care s-a lucrat la refacerea carosabilului, după ce s-a montat conducta de canalizare. "Anul trecut, după ce s-au astupat şanţurile şi s-a peticit asfaltul, se vedea cu ochiul liber că pe această porţiune de stradă există o denivelare. La prima ploaie, a băltit apa de un centimetru, la următoarea ploaie a avut doi centimetri şi tot aşa, până cănd a ajuns să se formeze o băltoacă cât un lat de palmă. Problema e că apa acumulată în denivelarea aceea se infiltra în sol, iar denivelarea se adâncea tot mai mult. Noi am semnalat situaţia aceasta la Primărie încă din luna august a anului trecut, am şi număr de înregistrare care demonstrează acest lucru. Am spus acolo că apa nu se poate scurge la canalizare, fiindcă strada e în contrapantă. Nu s-a luat nicio măsură. Luna aceasta, după ce a început să se topească zăpada, iar era ditamai balta la noi în poartă. La începutul săptămânii, mai exact pe 18 februarie, am făcut o nouă sesizare la Primărie, în care solicitam să se ia măsuri. Nu a dat nimeni nicio importanţă şi uite ce s-a întâmplat astăzi. Se poate vedea cu ocazia asta cât de instabil este terenul după atâtea infiltraţii", ne-a declarat Marin Fronea. Acesta spune că n-a avut nicio problemă cu presiunea la apă, deci este imposibil să fi fost o problemă cu ţeava care alimentează proprietatea sa. "Ţeava s-a rupt acum, când s-a surpat terenul sub maşina de gunoi", afirmă locatarul străzii Rahova.
Faptul că terenul nu a fost compactat corespunzător de firma care a lucrat la înlocuirea conductei de canalizare pare a fi demonstrat şi de felul cum arată carosabilul în dreptul altor proprietăţi de pe strada Rahova. În faţa casei de la numărul 402, de exemplu, există, de asemenea, o denivelare care denotă că s-a turnat asfalt peste un teren insuficient pregătit.
După cum se ştie, numeroase străzi din municipiu au fost incluse într-un amplu program cu finanţare europeană, ce a vizat reabilitarea sau extinderea sistemului de canalizare. Lucrările au fost executate de firma "Tancrad" SRL Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro