Mărturii din trenurile groazei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mărturii din trenurile groazei

* al doilea tren este cel care a plecat tot luni, dar din Galaţi, cu staţie finală Bucureşti Nord şi care în Făurei s-a unit cu un alt tren, plecat tot din Galaţi, dar cu destinaţia Braşov * acesta nu a ajuns însă mai departe de CA Rosetti, judeţul Buzău, pentru că nămeţii erau mult prea mari * nemulţumirile călătorilor din ambele trenuri au un numitor comun: dezinteresul autorităţilor feroviare * oamenii ne-au povestit că până când nu s-a interesat mass-media de trenul blocat în Făurei, nimeni de la CFR nu i-a băgat în seamă *

Două trenuri fantomă şi-au dat astăzi întâlnire pe peronul Gării din Brăila. Ambele plecate de luni, 6 februarie şi cu întârzieri de aproape 50 de ore, ambele pline de călători nervoşi şi epuizaţi. Unul dintre ele este celebrul "tren al groazei" plecat luni, din Galaţi către Bucureşti, dar care nu a putut răzbi prin troienele din judeţul Buzău şi astfel a fost întors la Brăila. Cel de-al doilea are o poveste la fel de "palpitantă", în sensul că a plecat tot luni, 6 februarie, de această dată din Bucureşti cu destinaţia Constanţa, dar care a fost plimbat într-o buclă imensă, ajungând prin Barboşi la Brăila.

0201trenAcesta din urmă a ajuns astăzi la Brăila aproape de ora 15.00, după un traseu lung de trei zile. "Suntem plecaţi de luni de la Bucureşti. Venisem din Constanţa şi urma să ne întoarcem acasă, dar rămăsesem blocaţi în Bucureşti. A fost nevoie să mergem cu scandal la sediul Ministerului Transporturilor, care este exact în faţa Gării Bucureşti Nord pentru a ni se pune la dispoziţie un tren care să ne ducă înapoi la Constanţa. Într-un final am plecat din Bucureşti, dar ne-a plimbat mult prin Buzău, apoi Râmnicu Sărat, Tecuci şi Barboşi, iar acum suntem la Brăila. Tot acest drum, fără ca cineva de la CFR să se intereseze de soarta noastră, dacă avem apă, dacă avem mâncare. Ruşine să le fie!", a răbufnit cu năduf Sunay B., unul dintre călători. "Aşa este. Păi să vină de la minister să vadă că de atâta drum WC-urile din tren sunt pline şi a trebuit să fie închise ca să nu iasă şi mai tare mirosul. N-au adus un ceai, o bucată de pâine, ne-au uitat ca pe câini aici. Avem o gravidă aici, în tren şi i-a fost rău, avem copii mici cu noi şi nu s-a interesat nimeni de soarta noastră", a venit completarea din partea Aureliei C.

Mai departe, ca într-o reacţie în lanţ, oamenii şi-au povestit coşmarul care, din păcate, este departe de a fi terminat, pentru că nu au ajuns nici măcar la jumătatea drumului spre casă. În linii mari, nemulţumirile sunt aceleaşi: lipsa oricărui sprijin sau ajutor din partea autorităţii feroviare, supra-aglomerarea vagoanelor care la un moment dat nici măcar nu au mai fost încălzite. "Au spus că o să ne dea înapoi o parte din banii de bilet. Pentru un bilet de 80 de lei, cât am plătit eu, au zis că mi s-ar cuveni vreo 27 de lei. Atât valorează pentru CFR chinul pe care l-am îndurat până acum şi pe care urmează să-l suportăm în continuare", a mai povestit Iulian V., din Constanţa.

La un moment dat a fost nevoie însă şi de intervenţia unei ambulanţe, pentru că unuia dintre călători i-a venit rău pe culoarul vagonului. Echipajul de pe salvare a ridicat pe targă pacientul, un bărbat de aproximativ 40 - 45 de ani, care a acuzat ameţeli puternice şi l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe. "Uitaţi în ce hal ne-au adus! Suntem în pragul epuizării şi nu contăm pentru nimeni de la CFR", a venit valul de vociferări.

0301tren"N-a venit nimeni de la CFR să ne aducă un ceai sau ceva de mâncare"

În jurul orei 15.30 a sosit în gara Brăila şi garnitura blocată de mai multe zile la Făurei, pentru că nu a reuşit să spargă baricada de zăpadă din judeţul Buzău. În faţa trenului a intrat în gară plugul de zăpadă, iar la scurt timp şi-a făcut apariţia şi celebrul "tren al groazei": locomotive aproape albe din cauza zăpezii şi vagoane pline de gheaţă şi ţurţuri lungi. La deschiderea uşilor, o răbufnire de bucurile a celor care s-au văzut, într-un final, acasă. "Sunt pe drum de luni, 6 februarie şi am dormit atâtea zile în tren fără să ne bage nimeni în seamă. N-a venit nimeni de la CFR să ne aducă un ceai sau ceva de mâncare. Noroc că am avut bani la noi şi am cumpărat de pe la chioşcurile din gările unde am staţionat, plus hrana pe care ne-au adus-o autorităţile din Făurei parcă, dar şi de la Brăila. Au venit dimineaţă la Făurei cu un camion cu apă şi mâncare şi cu ceai cald", a povestit Cosmina C., din Brăila. "A fost un coşmar. Un adevărat tren al groazei. Am înaintat cu mare greutate, dar cel mai dificil a fost când au încercat să ajungă spre Buzău pentru că erau nămeţii cât vagonul de înalţi. Ne-a fost frică să nu murim prin pustiul acela alb. Într-un final, când au văzut că nu fac faţă, ne-au întors la Făurei, unde am rămas peste noapte", a completat un alt călător din scara vagonului, nerăbdător să ajungă în Galaţi, gara din care a plecat în urmă cu mai bine de 50 de ore. "Am avut, totuşi, noroc că au fost încălzite vagoanele. Oricum, a fost foarte incomod să stăm atâtea zile în compartimente şi să dormim pe canapelele astea".

 

0401tren În gară a fost solicitată şi o ambulanţă, pentru un călător căruia i s-a făcut rău pe culoarul vagonului "Voi da în judecată CFR!"

 

Conform precizărilor unor călători, pentru trenul de Bucureşti, plecat luni din gara Brăila, nu s-ar fi vândut bilete, deşi cei din Galaţi aveau tichetul de călătorie.

"Este strigător la cer faptul că CFR nu a vândut bilete. Mă duce cu gândul că se cunoşteau condiţiile meteo foarte bine şi starea şinelor, dar cu toate acestea au permis trenului plin de călători să pornească la drum. În tot acest timp în care mama mea a fost în trenul groazei (53 de ore) nu a primit nicio informaţie clară cu privire la situaţia în care se afla sau la măsurile luate pentru rezolvarea acesteia. Fără a şti ce se întâmplă şi cu zvonuri lansate de conductorii de tren, conform cărora se va folosi o rută alternativă pentru a se ajunge la Bucureşti, am cumpărat un nou bilet de avion pentru a doua zi. După mai bine de 36 de ore şi după implicarea mass media, oamenilor li s-a oferit, nu hrană, aşa cum s-a zis, ci câteva bidoane de apă şi o aspirină", ne-a declarat Bogdan Iancu, explicând că de fapt îşi aştepta mama, în vizită în Marea Britanie. Femeia ar fi trebuit să plece cu un avion din Bucureşti, marţi dimineaţa. Biletul a fost cumpărat iniţial pentru marţi, 7 februarie, dimineaţa şi a costat în jur de 160 lire. Din cauza informaţiilor eronate cu privire la posibilitatea de ajunge în Bucureşti miercuri, Bogdan a mai cheltuit 100 lire pentru schimbarea datei biletului, pentru miercuri adică. Acum este hotărât să cheme în instanţă CFR Călători pentru toate aceste neajunsuri create.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro