• evenimentul va avea loc marţi, 25 septembrie • cu o zi înainte, în data de 24 septembrie, Brăila va găzdui Sinaxa Monahală a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, întâlnire la care sunt aşteptaţi să participe circa 250 de stareţi şi stareţe din toate mănăstirile celor două provincii istorice
Peste câteva zile, Brăila va găzdui două mari evenimente religioase, la care vor participa sute de feţe bisericeşti, dar şi numeroşi credincioşi. Astfel, luni, 24 septembrie, va avea loc Sinaxa Monahală a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Este vorba despre o întâlnire a stareţilor şi stareţelor din mănăstirile Munteniei şi Dobrogei, eveniment care are loc odată la trei ani. Anul acesta, a venit rândul Arhiepiscopiei Dunării de Jos să îl organizeze, iar lucrările Sinaxei Monahale vor fi găzduite de Mănăstirea “Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Staţiunea Lacu Sărat. La Sinaxă sunt aşteptaţi să participe circa 250 de stareţi şi stareţe, precum şi toţi episcopii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Lucrările Sinaxei Monahale se vor desfăşura luni, începând cu ora 10.30, în Sala “Sf. Ioan Evanghelistul”. În aceeaşi zi, de la ora 16.00, înaltele feţe bisericeşti vor vizita câteva obiective cultural-religioase din municipiul Brăila.
Marţi, 25 septembrie, toţi participanţii la Sinaxă se vor deplasa la Mănăstirea Măxineni, acolo unde va avea loc slujba de sfinţire a vechiului aşezământ monahal ce datează de mai bine de 500 de ani, de pe vremea domnitorului Matei Basarab. După cum se ştie, mănăstirea de la Măxineni a fost abandonată după Primul Război Mondial, iar în ultimii 20 de ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Din ruinele care mai existau acolo s-a înălţat o biserică şi o stăreţie impunătoare, cu o arhitectură specifică Evului Mediu, ce aminteşte de tradiţia seculară a credinţei strămoşeşti de pe aceste meleaguri. Readucerea la viaţă a vechii mănăstiri a început la scurt timp după Revoluţia din 1989, însă lucrările propriu-zise au demarat în forţă abia în ultimii cinci ani, după accesarea unor fonduri europene. Acum, aşezământul monahal este complet refăcut, iar slujba de sfinţire va fi oficiată chiar de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, marţi, între orele 9.00 şi 11.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, de un sobor format din înalte feţe bisericeşti. La ora 11.00 este aşteptat să sosească Patriarhul Daniel, care va fi înveşmântat în veşminte luminoase în biserica istorică a Mănăstirii Măxineni, iar de la ora 11.30 va oficia slujba de sfinţire a bisericii istorice şi a stăreţiei. Slujba va dura până la 12.30, iar în următoarea jumătate de oră vor fi ţinute cuvântări, pe un podium amenajat special în acest scop. Slujba şi cuvântările prelaţilor şi autorităţilor invitate vor putea fi urmărite de credincioşii prezenţi pe un ecran de mari dimensiuni. După ora 13.00, toţi credincioşii se vor putea închina în altarul bisericii. Accesul în altar va fi permis până la sfârşitul zilei, astfel încât toţi cei care vor voi să se închine să poată face acest lucru, inclusiv credincioşii care vor putea ajunge la mănăstire doar după ce vor scăpa de la serviciu.