Mănăstirea Lacu Sărat la ceas de sărbătoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mănăstirea Lacu Sărat la ceas de sărbătoare

* în ziua Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, brăilenii au sărbătorit ocrotitorul spiritual al ctitoriei de la Lacu Sărat, în condiţii de pandemie * Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos * au fost prezenţi credincioşi aflaţi la tratament în Staţiunea Lacu Sărat, oficialităţi locale, cadre medicale, monahi şi monahii din Brăila şi Galaţi

 

 

 

Mănăstirea cu hramul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, ctitorită în inima Staţiunii Lacu Sărat, în urmă cu mai bine de două decenii, şi-a sărbătorit, ieri, ocrotitorul spiritual, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Sărbătoarea a fost una deosebită. Cei prezenţi s-au rugat pentru tămăduire de boli, vremea a fost superbă, iar pelerinii s-au bucurat de prezenţa ierarhului Dunării de Jos, care a venit în mod special de la Galaţi, ca să-i binecuvânteze. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de însuşi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi eparhiali.

"Eveniment pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă, hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroşi pelerini sosiţi la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în Staţiunea Lacu Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a Staţiunii Lacu Sărat, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos", ne-a precizat părintele consilier Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, prezent la eveniment.

Cu mic cu mare, brăilenii s-au rugat Sfântului Pantelimon pentru sănătate, petru izbăvire de necazuri şi de molime şi pentru mântuirea neamului românesc.

În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul Dunării de Jos le-a vorbit credincioşilor despre viaţa şi pătimirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi despre rolul Bisericii Creştine, adevărat "spital obştesc al sufletelor şi al trupurilor noastre, loc al iubirii dăruite de Dumnezeu tuturor oamenilor". Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la hramul mănăstirii.

Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este locul unde monahiile Îi slujesc Lui Dumnezeu şi semenilor, contribuind din plin la alinarea suferinţelor trupeşti şi sufleteşti şi ajutându-i pe bolnavii aflaţi la tratament în Staţiunea Lacu Sărat. În apropierea lăcaşului de cult se află noul corp de chilii al mănăstirii, care are şi rol de centru social şi filantropic, dar şi unul cultural, întrucât adăposteşte un minunat muzeu etnografic cu o importantă colecţie de obiecte tradiţionale româneşti.

Reamintim faptul că, în această primăvară, în perioada stării de urgenţă, harnicele maici de la Mănăstirea Lacu Sărat au oferit, în mai multe rânduri, ajutoare pentru cei sărmani, uitaţi de lume, constând în hrană caldă, produse şi articole de igienă şi protecţie, precum şi cărţi de zidire sufletească. Beneficiari au fost inclusiv persoanele aflate în carantină instituţionalizată la Centrul de carantină din Staţiunea Lacu Sărat.

Totodată, maicile de la Lacu Sărat au confecţionat mii de măşti de protecţie în atelierul de croitorie al mănăstirii, acestea fiind oferite spitalelor din Brăila şi Galaţi, centrelor de carantină şi instituţiilor sociale, vârstnicilor şi celor cu posibilităţi materiale reduse, care, altminteri, ar fi fost nevoiţi să-şi rupă de la gură ca să-şi cumpere măşti.

Mănăstirea de maici Lacu Sărat, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, şi-a început activitatea pe data de 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999, s-a sfinţit biserica mănăstirii, având hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii - unică pe aceste meleaguri - este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă care se ridică spre cer, până la înălţimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate de o valoare inestimabilă. Demn de amintit este faptul că, în custodia mănăstirii brăilene, se află nu mai puţin de nouă icoane datând din secolul XIX.

Aşezâmântul monahal de la Lacu Sărat a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, ale Sf. Nectarie de Eghina şi Sofronie al Ierusalimului, iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi laice din ţară şi din străinătate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro