Mergi la conţinutul principal
Hotel cum nu s-a mai văzut la Brăila și nu numai

LUX la Cîrligea

• omul de afaceri Florin Cîrligea, consilier județean PNL, a achiziționat o clădire degradată din Centrul Vechi, care a aparținut pe vremuri familiei Fanciotti • după o investiție de 2 milioane de euro și lucrări care au durat doi ani, cu cea mai mare grijă la fiecare detaliu, imobilul a fost transformat într-unul dintre cele mai luxoase hoteluri care au existat vreodată în Brăila

 

Una câte una, clădirile cu arhitectură deosebită din Centrul Vechi al Brăilei sunt readuse la viață de noii proprietari suficient de potenți financiar încât să își permită o restaurare ca la carte. Casa Popeea, de lângă Biserica Greacă, sau actualul restaurant Carol din Piața Traian sunt doar două exemple de succes, cărora li se adaugă, mai nou, un imobil situat pe strada Mihail Sebastian, colț cu Str. Campiniu, aproape de sediul Poliției. Este vorba despre una dintre casele care au aparținut familiei Fanciotti, familie de origine italiană stabilită la Brăila în secolul XIX, atunci când un căpitan de corabie pe nume Marchiani Fanciotti a ales să rămână în orașul de la Dunăre aflat în plin avânt economic. Urmașul său, Romolo Fanciotti, medic chirurg, și-a construit această casă în 1897. A zidit-o trainic, în stilul arhitectural al epocii, așa cum făceau toți oamenii cu stare din Brăila acelor vremuri. Fiul lui Romolo, Enrico Andrea Fanciotti, muzician și arhitect, și-a ridicat o casă și mai impunătoare, pe bulevardul Cuza, care iese și în prezent în evidență prin aspectul său deosebit. În imobilul de pe Cuza, situat vizavi de sediul Inspectoratului Școlar, a funcționat o grădiniță pe timpul regimului comunist, iar după ce a fost retrocedat, acesta a intrat în posesia omului de afaceri Florin Cîrligea - proprietar de benzinării și armator fluvial -, consilier județean din partea PNL, care l-a restaurat, folosindu-l de câțiva ani ca locuință personală. În calitate de proprietar al clădirii de pe bulevardul Cuza, Florin Cîrligea a găsit documente care atestă că familia primului proprietar, Fanciotti, a deținut și casa de pe strada Mihail Sebastian, care fusese naționalizată după război și transformată în locuință socială pentru mai multe familii. În urmă cu mai mulți ani, și aceasta fusese retrocedată, trecând din proprietatea statului către un proprietar privat care a cumpărat-o de la urmașii familiei Fanciotti. Când a aflat Cîrligea despre ea, era scoasă la vânzare, iar omul de afaceri  brăilean s-a decis să o achiziționeze. ”Fiind tot o casă Fanciotti, ca și cea de pe bulevardul Cuza unde locuiesc în prezent, am zis să o iau ca să amenajez în ea o grădiniță pentru copii. Apoi m-am gândit să mut aici birourile firmei, dar până la urmă am hotărât să fac un hotel cum nu s-a mai văzut în Brăila. Orașul ăsta are un mare potențial de dezvoltare și era nevoie de un astfel de hotel, la cele mai înalte standarde”, se declară convins Florin Cîrligea.

Omul de afaceri ne-a spus că, după ce fusese ani de zile casă de IGLAC, cu tot felul de chiriași, clădirea era destul de degradată când a cumpărat-o el. Tocmai de aceea, investiția pentru a fi adusă la stadiul actual s-a ridicat la circa 2 milioane de euro. Lucrările au început în 2020 și au fost gata la finele anului trecut. Iar felul cum arată acum imobilul, în exterior, dar mai ales în interior, reflectă cu prisosință milioanele de euro cheltuite pe manoperă și pe materialele de calitate folosite. Stucaturile și celelalte elemente decorative de pe zidurile exterioare au fost refăcute cu minuțiozitate, pentru ca totul să arate ca în fotografiile găsite în arhiva familiei Fanciotti. Pentru tâmplărie, s-a colaborat cu o firmă specializată din Covasna, iar structura de rezistență, amenajările interioare și exterioare, precum și acoperișul, care a fost refăcut în întregime, au fost executate de firme din Brăila. Grija la cele mai mici detalii se cunoaște pe toate laturile fațadei, inclusiv la porțile din fier forjat, care au fost păstrate în forma originală, după ce au trecut printr-o sablare și o vopsire profesională. Numai restaurarea acestor porți s-a ridicat la 87.000 lei, ne-a spus Florin Cîrligea, pentru a ne face o idee despre costurile de reabilitare a întregii clădiri...

 

Un hotel cu ștaif

Așa cum o arată și numele - LUXURY S.I.R. Boutique Hotel - stabilimentul deschis de Cîrligea este unul de lux, clientela vizată încadrându-se în standarde financiare peste medie. Hotelul cotat la cinci stele încă nu funcționează efectiv, deoarece se mai așteaptă anumite autorizații de la Ministerul Turismului, însă proprietarul este optimist că prin aprilie, cel târziu în luna mai a acestui an cazările se vor putea face în regim hotelier, cu TVA de 9%. În momentul de față, apartamentele pot fi închiriate, dar cu TVA de 19%. Noul hotel nu pune la dispoziția clienților camere în sensul clasic al cuvântului ci adevărate apartamente, cu living, dormitor, baie și dressing room. Sunt șapte apartamente disponibile, toate denumite după orașe de pe malul Dunării, de la izvoare până pe sectorul românesc. Apartamentul Bratislava are 50 metri pătrați și iese în evidență prin jacuzzi-ul amplasat în dormitor. Budapesta are 90 mp, Regensburg are 36 mp, Drobeta Turnu Severin are 36 mp, Belgrad - 90 mp, Linz - 43 mp și Viena - 90 mp. Apartamentele, chiar și cele mai mici, care sunt oricum peste dimensiunile unei camere de hotel obișnuite, ies în evidență prin aranjamentele interioare care le personalizează pe fiecare în parte, fără niciun rabat la calitatea mobilierului, a aparaturii electronice sau a elementelor de decor. Paturi generoase, lenjerii fine, corpuri de iluminat din cristal venețian sau de Bohemia, tâmplărie din lemn masiv, mochetă pe care mergi ca pe perne de aer, totul lasă impresia unui lux desăvârșit menit să le ofere clienților nu doar un confort superior ci și o atmosferă cât mai romantică.

Florin Cîrligea ne-a mărturisit că, dacă pentru restaurarea elementelor de arhitectură exterioare s-a bazat pe specialiști și pe cei mai buni meseriași pe care i-a putut găsi, în ceea ce privește amenajarea interioară a fiecărui apartament nu a colaborat cu vreun designer specializat și a gândit totul singur, de la A la Z. ”Eu am ales tot, de la mobilier până la culoarea pereților care par a fi tapetați, dar nu e tapet, e var de cea mai bună calitate. Inspirația a venit din experiențele avute în hotelurile din străinătate unde am fost cazat. Am vrut să aduc aceste standarde înalte și la Brăila. La trei lucruri nu am făcut rabat: am vrut spații mari, de minim 30 metri pătrați, cadă mare în fiecare apartament, și un loc de fumat amenajat decent, în curtea hotelului, ca să nu stea clienții în frig să fumeze. Ce a ieșit, se vede... Eu zic că un hotel la astfel de standarde nu se află nu doar în Brăila ci nici în zona asta de țară. Iar de clienți, nu-mi fac griji, or să fie suficienți. Brăila are un potențial foarte mare, chiar dacă nu toată lumea realizează acest lucru”, ne-a declarat Florin Cîrligea. Apropo de experiențele avute în străinătate, acesta a ținut neapărat ca pe colțul clădirii, în firida deja existentă, să fie amplasată o statuie a Fecioarei Maria, așa cum au majoritatea clădirilor de acest gen din Italia.

Potrivit lui Cîrligea, apartamentele se vor închiria cu prețuri cuprinse între 150 și 290 euro pe noapte, cu mic dejun franțuzesc inclus. Asta înseamnă că se vor servi doar croissante, cereale, lapte, ceai. Hotelul nu are bucătărie proprie. Masa se va servi în regim de catering doar grupurilor de turiști care închiriază întregul hotel, pentru evenimente de genul teambuilding, evenimente bussines sau alte asemenea ocazii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro