"Lustrabilii" Brăilei au verde la alegeri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Lustrabilii" Brăilei au verde la alegeri

Foştii comunişti cu "acte în regulă" din fruntea urbei brăilene au liber la participarea la alegeri. Ei au scăpat, cu o mână de ajutor de la "rivalii" politici din PDL, "la mustaţă" de prevederile Legii Lustraţiei adoptate ieri de Camera Deputaţilor. Astfel, actualul primar, Aurel Simionescu, cât şi senatorul PSD Ion Rotaru sau senatorul UNPR Constantin Cibu pot candida din nou pentru orice funcţie publică doresc.
Precizăm că ieri, Camera Deputaţilor a adoptat Legea Lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist. Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 "pentru" şi patru abţineri, în absenţa opoziţiei. Comisiile parlamentare au întocmit marţi dimineaţă, raportul la proiectul de lege, aceasta intrând în regim de urgenţă în dezbaterea plenului. Comisiile juridică şi pentru drepturile omului au adoptat mai multe modificări la Legea Lustraţiei, acestea definind mai clar persoanele care au făcut parte din regimul represiv comunist pentru a se pune de acord cu Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor articole din forma veche. Proiectul prevede, printre altele, că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat de miniştri, directorii de editură. La dezbaterile în plen, deputaţii au decis la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunişti în categoria persoanelor lustrate.
Cireaşa de pe tort a venit însă de la liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, care a propus la rândul său, să fie scoşi din Legea Lustraţiei cei care au făcut parte din conducerea UTC. Deşi iniţial UDMR-iştii au anunţat că nu pot fi de acord cu acest lucru, într-un final toţi deputaţii au votat "pentru". Menţionăm că, de altfel, noul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, a fost UTC-ist. Prin ricoşeu, fostul preşedinte al UTC Brăila, actualul primar Aurel Simionescu, a scăpat de prevederile Legii Lustraţiei.

Noile "reguli de joc"

Noua formă a Legii Lustraţiei prevede faptul că o persoană care a ocupat funcţii politice retribuite de PCR poate candida pentru orice funcţie, inclusiv cea de preşedinte, însă nu va putea fi numit premier. Potrivit noii forme a acestei legi, cei numiţi în funcţii trebuie să depună un CV extins în care să enumere cronologic toate locurile de muncă şi funcţiile avute de la prima angajare. Alături de CV, aceştia trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu au făcut parte din aparatul represiv comunist. Cele două documente vor fi verificate ulterior de CNSAS la solicitarea conducătorului autorităţii publice din care face sau va face parte, însă decizia poate fi contestată. Cum Camera Deputaţilor a fost for decizional în legătură cu această lege organică, pentru intrarea ei în vigoare nu mai este nevoie decât ca preşedintele ţării să o promulge, lucru care se va întâmpla cel mai probabil zilele următoare.

Lustrabilii Brăilei, ca şi scăpaţi

Atât primarul Aurel Simionescu, senatorul PSD Ion Rotaru, cât şi senatorul UNPR Constantin Cibu pot respira uşuraţi dacă legea va fi promulgată de preşedinte. În această ordine de idei, redactorii "Obiectiv" au încercat să ia legătura cu cei trei politicieni pentru a le cere un punct de vedere, însă, cu exepţia lui Constantin Cibu, aceştia nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei. Întrebat despre cele amintite, senatorul UNPR Brăila nu s-a arătat în totalitate de acord cu noile prevederi ale legii. "N-am citit-o de la cap la coadă, dar am înţeles că această lege a trecut de Camera Deputaţilor. Pentru mine este o lege tardiv apărută şi face multe nedreptăţi pe ici, pe colo. Normal ar fi, lustrabili să fie cei care au fost plătiţi de partid, care s-au oferit voluntar în serviciul Partidului Comunist. Restul sunt nevinovaţi, cei din Marea Adunare Naţională şi aşa mai departe. Eu cred totuşi că preşedintele nu va promulga până la urmă această lege fără ca ea să fie corectată", ne-a declarat senatorul.

Alţi politicieni, alte păreri...

Tot pe această temă am dorit un punct de vedere şi de la alte personaje din zona societăţii civile, aşa că am încercat să vorbim cu reprezentanţi ai organizaţiilor "Noua Republică", "Fiii Brăilei" şi "Pro Democraţia", ultimul neputând fi contactat. Întrebat despre cele menţionate mai sus, Florin Drăgan, reprezentantul "Noua Republică" Brăila a avut un comentariu destul de acid legat de această problemă. "Legea Lustraţiei, ca orice lucru care presupune asanare morală se naşte greu şi cu handicap. Curtea Constituţională a blocat în primă fază adoptarea unei legi a lustraţiei mai dure şi a fost populată de Ion Iliescu cu politruci epuizaţi. Actualii ceauşei care ne conduc au făcut o lege strâmbă care să-i protejeze pe cei care au făcut răul absolut şi, în acelaşi timp, ca să lustreze persoane care nu au avut niciun fel de vină şi atribuţii în aparatul represiv comunist. Noua Republică constată că legea lustraţiei strâmbată de UDMR, produce anomalii şi aberaţii în care oameni de probitate morală dincolo de orice îndoială, ca Monica Macovei, sunt vizaţi, iar cei care au servit aparatul comunist, personaje ca Felix Voiculescu, Simionescu sau Rotaru nu sunt lustrabile deşi au un trecut comunist asumabil şi recunoscut", ne-a declarat telefonic sursa precizată. Şi liderul Fundaţiei "Fiii Brăilei", Sergiu Diacomatu, a comentat acest subiect. "Sunt trist din cauza amendamentului domnului Toader, care nu vizează categoria UTC... Am înţeles că această categorie a fost exceptată prin amendamentul lui Mircea Toader. Deocamdată nu este în formă finală şi rămâne de văzut după decizia Curţii Constituţionale ce se va întâmpla. Mai există, bineînţeles, şi posibilitatea ca preşedintele să o retrimită în Parlament. În orice caz, dacă domnul Simionescu ar fi lustrat nu aş putea să fac altceva decât să deschid o sticlă de şampanie. Aceşti oameni nu au ce să caute în administraţie, nu au ce să caute cu şcoala politică a Partidului Comunist la bază să conducă părţi din administraţia locală sau centrală la 20 de ani de la Revoluţie", a spus acesta. În aceeaşi ordine de idei, am stat de vorbă şi cu liderul filialei PDL Brăila, Constantin Dumitriu, care a ales să vorbească în linii generale, făcând referire strict la persoanele vizate de această lege. "Trebuie să vă răspund sincer că mi-aş dori ca această Lege a lustraţiei să intre în vigoare inclusiv pentru alegerile locale, pentru că aşa cum am mai zis de foarte multe ori, trebuie să schimbăm clasa politică în România, trebuie să schimbăm mentalităţile. Cei care au făcut o altfel de politică înainte de '90 trebuie să facă un pas înapoi şi să lase loc altor oameni care doresc cu adevărat să facă o politică de viitor", a conchis Dumitriu.
Reamintim cititorilor "Obiectiv" faptul că, în ceea ce priveşte Brăila, dacă legea s-ar fi promulgat în forma iniţială, lustrabil ar fi fost înainte de toate primarul Aurel Simionescu, care, în timpul "domniei" ceauşiste a prestat servicii politice în calitate de lider al UTC Brăila şi membru în CC al UTC (1985-1989). La fel de lustrabil ar fi fost şi senatorul PSD Ion Rotaru, care a deţinut între 1978 şi 1989 funcţii în Comitetul Judeţean al UTC şi în cel al PCR Brăila, adică a fost activist de partid. De asemenea, lustrabil ar fi trebuit să fie şi senatorul UNPR Constantin Cibu, care, între anii 1967 şi 1991, în calitate de director general la "Progresul" Brăila a deţinut funcţia de membru supleant în CC al PCR.
Să nu îi uităm însă şi pe cei din eşaloanele inferioare, unii dintre actualii consilierii locali sau primari din judeţ, servind partidul la modul cel mai oficial înainte de '89 - consilierul local PSD Alexandru Coadă a activat ca secretar al Comitetului Judeţean de Partid, însărcinat cu probleme organizatorice; primarul comunei Râmnicelu, Dumitru Vasilache - activist de propagandă; primarul din Vădeni, Stanca Coman - secretar de comitet de partid, până în 1989.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro