Mergi la conţinutul principal

Lupta pentru postul de mediator scolar la Visani

Postul de mediator scolar de la Visani este pe cale sa provoace un conflic interetnic in comuna. Acesta este rivnit atit de romanii, cit si de romii din localitate. Din cele 12 posturi de mediatori scolari de la nivelul judetului, acesta este singurul ocupat de o persoana apartinind etniei majoritare. Acest lucru s-a intimplat pentru ca persoana respectiva, Georgeta Ciochina, a fost favorizata in aceasta competitie de fosta conducere a Inspectoratului Scolar si de conducerea scolii. Desi la sfirsitul anului 2007 inca nu se stia ca la Visani se va infiinta un post de mediator scolar, Georgeta Ciochina, o localnica din Visani, a depus cerere de angajare pentru postul de mediator scolar. Directorul scolii, prof. Tudorel Tudorica, a spus ca i-a primit cererea pentru ca a insistat, insa i-a atras atentia ca este inutil, asemenea post neexistind la acel moment in scoala.
"La inceputul anului scolar trecut, fostul inspector general ne-a spus sa cautam pe Internet metodologia de obtinere a unui post de mediator scolar. Tot atunci a venit o doamna sa se angajaze pe acest post. La acea vreme nu puteam sa facem angajari, pentru ca nu avem postul. Noi am discutat despre posibilitatea de a infiinta un asemenea post in cancelarie, asa cum facem cu tot ce se comunica de la Inspectorat. Doamna a venit mult inainte de a aparea postul. La citeva saptamini, doamna fosta inspector Dediu ne-a dat telefon si ne-a intrebat daca avem pe cineva, sa-l trimitem urgent la cursuri de mediator scolar. I-am spus ca nu stiu pe nimeni, dar ca avem o cerere inregistrata in acest sens, dar nu stiu daca persoana vrea sa mearga. Mi-a spus ca totul trebuie repede rezolvat, pentru ca s-a primit ieri adresa si azi trebuia trimis numele persoanei care va merge la curs. Am contactat persoana si a spus ca se duce", a explicat directorul Tudorel Tudorica. De aici a pornit toata neintelegerea, pentru ca absolvirea acestui curs a favorizat-o pe respectiva candidata la concurs. Directorul a mai spus ca nu a putut atunci sa ia rapid legatura cu reprezentantul comunitatii romilor, pentru ca nu stia de unde sa-l ia. In scoala insa exista un profesor de limba romani, de etnie roma, insa directorul a spus ca acesta nu se intelege bine cu cei de etnie roma din sat si nu a putut sa-l ajute. Comuna Visani are 3.200 de persoane, iar dintre acestea 628 sint de etnie roma. Scoala are 360 de elevi, din care peste 60 sint romi. Cu toate acestea, directorul sustine ca nu a putut anunta comunitatea romilor atit de repede despre cursul de mediator scolar.

Concursul s-a dat de patru ori si tot ii este contestata legalitatea

Dupa ce Georgeta Ciochina a absolvit cursul de mediator scolar, in luna februarie, a fost infiintat si postul de mediator scolar. De aceasta data, despre acest post s-a discutat si in Consiliul Local, astfel ca au aflat si reprezentantii comunitatii rome din localitate. La sugestia reprezentantului romilor, s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului la sfirsitul lunii martie si nu s-a facut angajare pe baza de dosar. Din acea prima comisie de concurs a facut parte si reprezentantul Prefecturii din cadrul Biroului Judetean pentru Romi, Sandel Grosu. Pentru ca nu s-au respectat cerintele minime in ceea ce priveste bibliografia si termenele, la propunerea lui Sandel Grosu concursul a fost replanificat pentru 31 martie. S-au inscris patru candidati de etnie roma si candidata Georgeta Ciochina, insa nimeni nu a reusit sa ia note peste sapte si sa fie declarat admis. A treia incercare de organizare a concursului s-a derulat pe 28 mai. De aceasta data s-au inscris doua persoane, Georgeta Ciochina si Marcela Gindac, de etnie roma, sotia profesorului de limba romani din scoala. Bibliografia a fost sensibil subtiata la propunerea Inspectoratului Scolar, a spus directorul Tudorel Tudorica. A fost declarata admisa Gergeta Ciochina. A doua zi, reprezentantul comunitatii rome, Nicolae Ivan, a contestat concursul la Prefectura, pentru ca din comisia de examinare nu a facut parte nici un reprezentant rom si ca timpul de la anuntarea concursului pina la concursul propriu-zis nu a fost suficient. Comisia de control a Prefecturii a hotarit, in urma celor constatate, sa se reorganizeze concursul cu respectarea legislatiei in vigoare si introducerea in comisia de examinare a unui reprezentant rom. La inceputul lunii iulie s-a reorganizat concursul, insa fara sa se tina cont de recomandarile Prefecturii. Din comisie au facut parte, conform declaratiilor directorului scolii, directorul adjunct Marian Cojocaru, presedinte, un reprezentant al comitetului de parinti si un reprezentant al ISJ. "Noi am facut adresa catre Inspectorat, sa vina doamna care se ocupa de romi sau altcineva. Eu am vorbit inainte cu ea la telefon si a spus ca va veni dumneaei sau o doamna metodista pe problemele romilor, Gina Anton. Mi s-a parut foarte bine, numai ca ulterior doamna Dediu si-a dat demisia, cu doua zile inainte de concurs si in locul ei a venit sefa serviciului salarizare de la Inspectoratul Scolar, Elisabeta Caranica, trimisa de catre conducerea ISJ. Eu am o doza de bun simt si nu trag la raspundere sefii pentru deciziile pe care le iau. Stiti vorba aia, seful are intotdeauna dreptate. Noi ne-am trezit cu doamna aceea aici si nu am avut ce sa mai facem", a explicat directorul Tudorel Tudorica.

Mediatorul scolar isi face treaba, dar nu si in comunitatea romilor

Ca urmare a concursului cistigat la inceputul lunii iulie, Georgeta Ciochina a fost angajata de la 1 august ca mediator scolar, in ciuda protestelor reprezentantului comunitatii rome, Nicolae Ivan, pe la toate instantele. Directorul Tudorel Tudorica nu a spus ca ea nu si-a facut treaba, dar a recunoscut ca nu este primita in comunitatea romilor. "Ea in aceasta perioada a avut de mers pe la toti copiii care nu au mai fost la gradinita sau care aveau situatii materiale precare. A avut sarcina sa contacteze toti copiii cu situatii de corigenta sau care au avut situatia neincheiata la invatatura. Nu au fost vizati numai copiii de etnie roma. Cred ca a facut ceea ce i s-a spus, insa faptul ca s-au creat tensiuni in comunitate nu este bine si ar fi fost indicat ca acest post sa fie ocupat de o persoana agreata de comunitatea roma. Din pacate, din metodologie nu reiese nicaieri ca postul este destinat doar acestei etnii. Eu am stat de vorba cu aceasta fata care a fost angajata si i-am atras atentia in mod categoric ca aceasta functie nu e numai de primit bani, ca e o munca grea. Riscurile sint mari pentru ca s-au creat tensiuni mari si la nivelul comunitatii si chiar mai sus. Am rugat-o sa se tina serios de treaba, sa completeze un registru in care zilnic sa-mi arate la cite familii a fost, cu semnatura adultului din familie. Acest lucru nu este foarte comod pentru ea. Aseara, dupa ce am stat de vorba cu ea, i-am spus ca are doua optiuni: ori isi vede serios de treaba ori isi da demisia. Altfel, legal, va fi destituita. Dupa ce am vorbit cu ea, a intrat in concediu medical", a spus directorul scolii, prof. Tudorel Tudorica.

Directorul adjunct Marian Cojocaru, acuzat de discriminare

Reprezentantii comunitatii rome din Visani sustin ca au fost discriminati pentru ca directorul adjunct Marian Cojocaru i-a dat afara din scoala atunci cind s-a organizat concursul, in iulie. Nicoleta Ivan, Marian Mindroasa, Marinela Caraman si Marian Mutei il acuza pe directorul adjunct ca le-a adresat cuvinte urite si i-a dat afara din scoala. Directorul adjunct a spus ulterior ca persoanele respective nu au fost date afara din scoala, ci din sala in care lucra comisia de concurs. "Eu nu am fost exact acolo pentru ca nu am facut parte, ci directorul adjunct. Cind am iesit din cancelarie am auzit proteste pe hol. Am mers acolo si am auzit cetatenii romi protestind ca de ce sint dati afara. Cind am vazut ce se intimpla, i-am invitat in cancelarie sa discutam. Am stat de vorba cu ei si cu directorul adjunct. Colegul meu a justificat ca a vrut sa-i dea afara din sala in care lucra comisia de examen, nu din scoala, iar ei spuneau ca voia sa-i dea afara din scoala. Nu stiu exact ce s-a intimplat", a mai povestit prof. Tudorel Tudorica.

CASETA

Legea ii favorizeaza pe cei care au cursuri de mediatori scolari

Ordinul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului nr. 1539 din 19 iulie 2007 prevede in metodologia de aplicare ca mediatorul scolar poate fi: absolvent de liceu, filiera vocationala - specializare mediator scolar sau absolvent al oricarui alt profil, urmat de un curs de formare profesionala cu specializarea mediator scolar, recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, absolvent al invatamintului obligatoriu cu durata de cel putin opt clase, urmat de parcurgerea cursurilor de formare profesionala cu specializarea mediator scolar, recunoscute de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si in curs de completare a studiilor liceale. La aliniatul doi din acelasi articol se precizeaza ca pe postul de mediator scolar se recomanda angajarea unei persoane care cunoaste limba si cultura comunitatii locale pentru care sint necesare serviciile de mediere scolara, in cazul de fata comunitatea roma. De asemenea, intr-o prima etapa, unitatile angajatoare vor avea in vedere, pentru ocuparea posturilor de mediator scolar, persoane care au urmat cursurile organizate in cadrul programelor PHARE "Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate" si care au mai lucrat ca mediatori.
La articolul 11 din Ordin se precizeaza ca evaluarea activitatii mediatorului scolar se face de catre institutia angajatoare pe baza raportului directorului unitatii scolare si trebuie sa cuprinda: tipuri de activitati organizate sau la care a luat parte mediatorul scolar - intilniri cu parintii, realizarea recensamintului copiilor; impactul activitatii desfasurate asupra comunitatii; gradul de satisfacere a cerintelor unitatii scolare, a parintilor, a elevilor, a comunitatii.

Mediatorul scolar si-a dat ieri demisia

La citeva zile de la vizita facuta de reporterii ziarului nostru, Georgeta Ciochina si-a dat demisia din functia din mediator scolar din motive personale, a precizat directorul scolii din Visani, prof. Tudorel Tudorica. Postul va fi scos la concurs, pentru ocuparea acestuia directorul urmind sa recomande persoane de etnie roma.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro