In lupta cu durerea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

In lupta cu durerea

Femei exceptionale

Intr-o lume condusa de barbati, intr-o tara care nu s-a scuturat inca de prejudecati, intr-un oras in care majoritatea femeilor lucreaza in fabricile de confectii ori la casele de marcat din supermarketuri, citeva femei si-au tinut visele aprinse si au reusit sa treaca peste piedicile puse in primul rind de o mentalitate colectiva care nu le avantajeaza. Unele au reusit sa acceada in functii de conducere, purtind responsabilitatea unor decizii extrem de importante si dificile, altele s-au remarcat inregistrind succese de invidiat in tot soiul de domenii. Sint brailence care au reusit in sport, in cultura sau in afaceri, in medicina, sint brailence care s-au infipt acolo unde toti credeau ca au loc doar barbatii, sint femei de succes.
Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei", in cadrul campaniei "Femei exceptionale", va prezinta povestile acestor femei uluitoare.

Cit de mult conteaza ca medicii sa aiba o atitudine profund umana si sa stie sa comunice cu pacientii! Trei dintre cadrele medicale din Braila au reusit sa fie alaturi de bolnavi atit prin servicii medicale de exceptie, cit si prin atitudinea calda fata de cei aflati in suferinta. De zeci de ani, Mariana Tarachiu, in prezent, director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), Mioara Salcudean, manager al Spitalului de Obstetrica - Ginecologie si Olga Popescu, sef sectie Anestezie Terapie Intensiva (ATI) le-au facut brailenilor durerea mai usoara.

"Lasa-te in miinile mele si in voia lui Dumnezeu"

Olga Popescu, sef al Sectiei Anestezie Terapie Intensiva din Spitalul Judetean ne-a spus ca medicina a fost dorinta mamei. "Am fost 6 frati acasa si aveam nevoie de bursa pentru a termina facultatea. Mama a insistat sa urmez medicina si isi dorea sa ma intorc sa fiu medic in comuna Sulita din Botosani. Am lesinat de nu stiu cite ori in timpul orelor de practica din timpul facultatii, dar stiam ca asta imi doream sa fac. Fiind o fire activa, mi-a placut sa ma informez si sa ma implic si ca urmare, am participat la nenumarate conferinte si simpozioane ale medicilor. Am urmat stagii de chirurgie toracica, neurochirurgie, chirurgie infantila, bucomaxilofaciala. Munceam zi si noapte, pina picam", ne-a declarat dr. Olga Popescu.
A venit la Braila pentru ca dorea sa-si salveze casnicia. Sotul era din Sulina si atunci a ales o destinatie aflata la jumatatea distantei dintre locul de nastere al sotului si cel al ei. In 1980 se stabilea la Braila unde in scurt timp a reusit sa impresioneze prin cunostintele medicale pe care le acumulase de-a lungul atitor stagii de pregatire. "Nu a fost usor. Mi-am dorit sa lucrez la sectia Anestezie Terapie Intensiva. Ne ocupam aici de bolnavi in stare foarte grava, aflati la granita dintre viata si moarte, cu disfunctii vitale majore, bolnavi aflati in stare terminala. Am reusit sa-i conving pe colegii mei sa foloseasca intubarea ca metoda de interventie, dar si protezarea ventilatoare. Le era teama de aparate, dar daca invatau sa le foloseasca puteam rezolva cazurile mult mai repede", a spus dr. Olga Popescu.
Este bucuroasa ca a format o serie de specialisti, ca medicii de la Salvare folosesc acum metode predate la sectia Anestezie Terapie Intensiva. Isi aduce aminte de un caz foarte grav din perioada comunista cind o fetita de numai 11 ani fusese accidentata in timpul muncilor agricole. Copila a fost prinsa intre remorca si lazile de legume. A fost adusa la spital in stare de soc, intr-o stare foarte grava. A reusit sa o salveze si acum este avocata. Este foarte incintata ca de doar 2 saptamini sint posibile si la Braila interventiile neurochirurgicale. In aproximativ 14 zile, au fost rezolvate 8 cazuri de acest tip. Dr. Olga Popescu isi doreste achizitionarea de noi aparate deoarece acelea pe care lucreaza acum, vechi din 1976, au inceput sa cedeze. Bolnavii salvati isi aduc aminte indemnul ei: "Lasa-te in miinile mele si in voia lui Dumnezeu!"

"Simteam ca oamenii au nevoie de ajutorul meu"

Mioara Salcudean, manager al Spitalului de Obstetrica - Ginecologie ne-a spus ca s-a indragostit de ideea de a ajuta oameni aflati in suferinta si considera ca o vorba buna conteaza foarte mult pentru pacientul care se trezeste in mijlocul halatelor albe. "Mi-a placut mult sa lucrez cu femeile. M-am apropiat de maternitate deoarece am vrut sa vad si bucurii, nu numai boala si durere. Am asistat la multe momente fericite linga mamicile din spital. E o mare bucurie sa asisti la aducerea pe lume a unui copil. Asta m-a facut sa nu mai plec de aici", ne-a declarat dr. Mioara Salcudean.
Isi aduce aminte cu mare tristete de perioada comunista cind femeile nu aveau voie sa faca intrerupere de sarcina. De aceea, multe paciente isi provocau avortul si veneau la spital intr-o stare foarte grava, cu septicemii. Unele dintre ele au putut fi salvate, altele nu. "Oamenii cred ca noi trecem mai usor peste aceste momente dificile, dar nu e asa. Pierderea unei vieti omenesti lasa traume. Imi aduc aminte de un caz chiar daca au trecut atitia ani de atunci. O studenta de 20 de ani, o frumusete de fata, isi provocase avortul si a venit la spital intr-o stare foarte grava. Cu tot efortul nostru, ea nu a putut fi salvata. A fost o drama. Era singurul copil la parinti. Mama fetei a ramas incremenita toata noaptea linga patul acesteia cu luminari. Nu a plins, nu a tipat, dar ramasese incremenita. A fost cumplit", a spus Mioara Salcudean.
Dupa 25 de ani de experienta, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie spune ca este cel mai important sa lucrezi in echipa. A trait mari bucurii cind le-a convins pe mamici sa nu abandoneze copilasii, a asistat la nasteri de gemeni, dar si de tripleti. In toata aceasta perioada s-a straduit sa reinnoiasca aparatura din incinta spitalului si a reusit in mare masura. Au fost schimbate toate statiile de sterilizare, a fost achizitionat un nou aparat pentru ecografie. Asteapta cu nerabdarea accesarea fondurilor europene prin proiectele pe care le-a intocmit tocmai pentru a dota spitalul cu aparatura moderna.

"Brailenii atrag si trag dupa ei"

Nu s-a gindit ca va alege in cele din urma Facultatea de Medicina. Ar fi vrut sa faca jurnalism sau stiinte juridice. Un prieten de familie a insistat ca optiunea sa fie medicina. Este povestea dr. Tarachiu, director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Braila. "Am oscilat intre ideile devenirii mele. Gindeam ca pot face jurnalism sau stiinte juridice, dar ulterior, am ales medicina. Imi aduc aminte cu o deosebita placere de viata studenteasca din Iasi. Am avut profesori eminenti si colegi remarcabili. Anul 1980 a insemnat o cotitura pentru mine. Se spune ca brailenii atrag si trag dupa ei. Ei bine, eu m-am casatorit si am venit la Braila. Nu stiam cum este orasul, cum sint oamenii, veneam din inima Ardealului. Prima data am avut un sentiment de neadaptabilitate, dar sotul meu si prietenii m-au sprijinit in a intelege temperamentul si obiceiurile specifice zonei. Am urmat stagii la Maternitatea braileana si la sectia Chirurgie a Spitalului Judetean. Am continuat cu stagii de pediatrie si medicina interna si am vazut ce inseamna medicina de intreprindere", ne-a declarat Mariana Tarachiu.
Ne-a spus ca in preajma copiilor este mai mult sentimentala decit rationala. Cea mai mare bucurie o are cind se intilneste cu persoane care i-au fost pacienti si care-i multumesc pentru ca le-a oferit ajutor. "Am lucrat ani de zile ca medic de familie si incepind din 2005 am preluat conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Stiam ca va fi o activitate complexa. Mi-am sustinut masterul in managementul sistemului de sanatate la Universitatea din Bucuresti cu lucrarea “Finantarea sistemului social de sanatate”. In putinul timp pe care il aveam ma dedicam activitatii medicale si nu numai celei manageriale. Preluarea conducerii CJAS a insemnat o responsabilitate financiara enorma. In Braila finantarea serviciilor a fost slaba, insuficienta. Imi doresc un sistem adaptat nevoilor. Sint nemultumita de hatisurile legislative carora trebuie sa le facem fata", a completat Mariana Tarachiu. Ne-a explicat ca a intrat in politica din dorinta de a schimba un sistem care nu functiona. "Sint o reformista si asta m-a determinat sa intru in politica. In perioada 1997 - 1999 am devenit vicepresedinta a Consiliului Judetean al Colegiului Medicilor si ulterior, presedinte al acestui organism. A fost o experienta extraordinara deoarece trebuia sa-mi apar colegii. A fost incununarea unei cariere", ne-a declarat Mariana Tarachiu dupa 26 de ani de cariera.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro