Mergi la conţinutul principal

Lumini cum nu s-au mai văzut şi un Târg de Crăciun feeric şi civilizat

• asta promite primarul Marian Dragomir pentru perioada sărbătorilor de iarnă • montarea instalaţiilor luminoase este pe final • acestea vor fi puse în funcţiune pe 1 decembrie, dată la care se va deschide şi Târgul de Crăciun, ce se va derula în parcarea de lângă Primărie, nu pe trotuarul din faţa Casei Tineretului, cum se anunţase iniţial • la târg vor fi doar produse tradiţionale şi meşteri populari şi colindători veniţi din multe zone ale ţării • la fel ca şi la Festivalul Florilor, fumul de grătar va fi interzis cu desăvârşire

 

Montarea instalaţiilor luminoase pentru perioada sărbătorilor este pe ultima sută de metri şi totul va fi gata până pe 1 decembrie, când vor fi puse în funcţiune, a anunţat, vineri, primarul Marian Dragomir. „Azi (vineri n.n.) se montează pe clădirea Primăriei Municipiului Brăila instalaţiile pentru sărbătorile de iarnă. În oraş avem montate aproximativ 70% dintre instalaţiile de pe străzi. Mai avem Calea Galaţi, Bulevardele Independenţei, A.I. Cuza, Piaţa Traian, Barieră şi mai multe locaţii care vor fi amenajate când vor veni brazii de Crăciun, care trebuie să apară de la o zi la alta”, a spus primarul, care promite că luminile de sărbători vor fi cu totul deosebite anul acesta, atât din punctul de vedere al aspectului general, cât şi ca elemente de noutate. „Luminile le vom aprinde în data de 1 decembrie. În Parcul Monument, acolo unde vom amenaja bradul, vom avea o plasă de lumini în genul celor de la Sibiu. Pentru prima oară vom avea la Brăila o copertină de acest tip”, a punctat primarul.

 

Lumini mai ieftine dar mai frumoase!

Se anunţă, aşadar, instalaţii mai frumoase şi mai complexe decât în alţi ani, iar asta la un preţ  mai mic decât în 2015, când iluminatul de sărbători a costat municipalitatea circa 1,2 milioane de lei, adică 12 miliarde de lei vechi. Anul acesta, bugetul alocat de Primărie este de trei ori mai mic, cifrându-se în jurul valorii de 400.000 lei (4 miliarde de lei vechi n.n.).

Cum se împacă ideea de instalaţii mai complexe şi mai frumoase cu un buget atât de redus? Primarul Marian Dragomir ne-a oferit încă de la începutul acestei luni o explicaţie: „De data asta, serviciul respectiv s-a scos la licitaţie pentru o perioadă de zece ani, iar firma care a câştigat (Luxten n.n.) are siguranţa unei afaceri pe termen lung, astfel că tarifele practicate sunt mai mici decât în anii trecuţi, când contractul se încheia pentru un singur sezon”, ne preciza, pe 2 noiembrie a.c., edilul şef. Tot pe 2 noiembrie, Dragomir ne informa că anul acesta vom avea, în premieră la Brăila, un târg de Crăciun care va fi amenajat, în perioada 1 – 6 decembrie, pe trotuarul din faţa Casei Tineretului de pe Calea Călăraşilor. Între timp, s-au luat alte decizii, iar locaţia a fost mutată, doar perioada de desfăşurare rămânând aceeaşi.

„Târgul de Crăciun va fi amenajat în parcarea Primăriei Municipiului Brăila, dar şi pe platoul din faţa Primăriei, unde vor fi şi restaurante care nu vor face fum. Va fi pusă la vânzare doar mâncare gătită la ceaun. Vedeţi că exemplul dat de Primăria Municipiului Brăila (la Festivalul Florilor, din luna octombrie n.n.) a fost luat şi de cei de la Galaţi, ceea ce înseamnă că începem să dăm un ton al civilizaţiei pe zona de Sud - Est a României”. Acesta a dezvăluit şi ce vor putea găsi brăilenii la Târgul de Crăciun: „Vor fi meşteri populari veniţi din Republica Moldova, din cele mai diverse zone ale ţării. La fel şi produsele culinare - din zone cu tradiţie pentru Crăciun. Sunt colindători care vor veni în zilele de 3 şi 4 de la Străşeni, Cahul, Sighetu Marmaţiei, Vatra Dornei, din judeţul Olt. Mai sunt încă două judeţe care trebuie să ne confirme în perioada următoare. Cred că Râmnicu Vâlcea va confirma cu siguranţă. Asta pe lângă cei ai noştri, care vor face în fiecare după-amiază spectacole. Şi, la fel cum organizează cei cu tradiţie în zona târgurilor de iarnă, vom avea două parade ale portului popular care vor pleca din zona intersecţiei Şos. Viziru cu şoseaua Milcov în ziua de sâmbătă (3 decembrie n.n.), iar duminică (4 decembrie) de la rondoul de vizavi de Liceul Progresul. Apoi vor veni pe jos prin Brăila colindând, până pe platoul Primăriei Municipiului Brăila, unde vor ţine spectacole”, a anunţat Dragomir.

Încurajat de semnalele primite după Festivalul Florilor, când a interzis complet grătarele generatoare de fum, noul edil-şef al Brăilei se arată decis să meargă în continuare pe această linie, atât la manifestările din perioada sărbătorilor de iarnă cât şi în evenimentele organizate în anii următori, inclusiv de Zilele Oraşului. „Nu îmi doresc ca în faţa Primăriei Municipiului Brăila să avem fum. Pentru Zilele Brăilei de anul viitor am găsit deja soluţia: vom avea 30 de căsuţe din lemn care vor fi puse la dispoziţie contra cost celor care doresc să fie în faţă. Apoi urmează o zonă în care se vor găti preparate care nu generează fum, la ceaun. Abia către zona de final a Falezei vom avea posibilitatea ca cei care doresc să mănânce mici, pastramă şi alte preparate la grătar să le poată servi într-un spaţiu special pregătit. Delimităm zonele foarte clar. Fum va fi doar într-o anumită zonă”, a precizat Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro