Lumea de miine - orasul copiilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lumea de miine - orasul copiilor

Accesarea fondurilor europene este o prioritate in mandatul 2008 - 2012. Cu proiecte bine realizate si cu oameni competenti se pot realiza amplasamente deosebite in regiunea in care locuim. Pentru a veni in sprijinul autoritatilor, institutiilor, al organizatiilor neguvernamentale, al unitatilor sanitare, de invatamint dar si a bisericilor care, de asemenea, pot redacta proiecte pentru rezolvarea problemelor sociale din judet, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei" incepe prezentarea proiectelor de succes derulate in tarile europene care au aderat la Uniunea Europeana inaintea Romaniei. Multe dintre proiectele pe care le vom prezenta au fost premiate de Comisia Europeana si au rezolvat foarte multe probleme sociale, economice, turistice, de mediu din comunitate. Idei similare pot fi dezvoltate si la noi, cu conditia sa existe cit mai multe echipe de proiect si oameni dornici sa construiasca lucruri durabile pentru municipiu si judet. Reamintim ca Braila este pol de crestere si, prin urmare, are acces la fonduri din Programul Operational Regional, fonduri care au drept scop dezvoltarea durabila si integrata a comunitatilor.

Investind in copii inseamna sa investim in viitor. Acesta este principiul care i-a ghidat pe reprezentantii autoritatilor orasului Consenza din Italia, care au avut initiativa construirii unui oras al copiilor - "Citta dei Ragazzi". Proiectul a fost considerat unul excelent de catre reprezentantii Uniunii Europene care a si alocat fonduri pentru construirea acestuia.
Orasul Copiilor ofera copiilor, tinerilor si familiilor din doua districte activitati de invatare si recreere, precum si posibilitatea dezvoltarii legaturilor dintre diferitele comunitati din oras. Orasul este un loc in care micutii se pot juca si invata in siguranta. "Amplasat in cadrul unui parc situat intre doua cartiere periferice unde sint putine servicii sociale, acesta are un total de 13 cladiri noi si a imbunatatit viata sociala din aceasta parte a orasului. “Citta dei Ragazzi” este structurat ca un oras real, care are o primarie a copiilor dar si numeroase facilitati pentru recreere, educatie si catering. In procesul de dezvoltare a orasului au colaborat mai multe sectoare ale comunitatii", au precizat specialistii Comunitatii Europene in prezentarea proiectului realizata pe site-ul care le apartine. Chiar si copiii, prin intermediul scolilor, si tinerii au fost implicati in desenarea si organizarea orasului. Micutii din cele doua comunitati invecinate au legat noi prietenii. Oamenii de afaceri s-au alaturat initiativei si sprijina actiunile pentru a evita efectul de "ghetou al tineretului" in timp ce Universitatea din Calabria a venit cu programe educationale. In acelasi spatiu a fost amenajata si o biblioteca pentru copii.

Autoritatile locale sprijina asemenea proiecte cu conditia ca si ONG-urile sa se implice

Atit in municipiul cit si in judetul Braila exista prea putine parcuri pentru copii. Mii de familii se afla in imposibilitatea de a petrece un sfirsit de saptamina agreabil intr-o zona frumos amenajata. Practic, exista suficiente spatii, dar nu sint puse in valoare asa cum ar trebui, nu sint reabilitate corespunzator astfel incit sa poata constitui un loc ideal de petrecere a timpului liber pentru intreaga familie. Actiuni de reabilitare a citorva parcuri si a unor fintini arteziene au inceput de curind,dar multe dintre spatiile de agrement sint in aceeasi situatie ca acum ani de zile.
Autoritatile locale au precizat ca vor sprijini asemenea initiative in zona Brailei si au indemnat sectorul nonguvernamental sa se implice in scrierea unor proiecte similare. "Ceea ce doresc eu este ca in Braila sa existe spatii de recreere pentru copii, care sa le ofere posibilitatea de a desfasura activitati sportive, de a participa la activitati culturale. Am discutat si cu reprezentantii Consiliului Local al Tinerilor sa-i incurajeze pe copii sa vina in sfera implicarii sociale, sa-i educam in spiritul respectarii mediului dar si al modului in care se organizeaza. Diferenta dintre noi si tarile din vest este ca acolo tinerii, copiii sint educati de mici in legatura cu drepturile pe care le vor avea peste 2 ani, peste 3 ani, peste 8 ani. Vorbim despre construirea unei culturi cetatenesti, organizationale. Un asemenea oras pentru copii este de fapt, o formula educationala. Eu mizez pe consolidarea directiilor de dezvoltare, dar este important ca si organizatiile neguvernamentale sa fie preocupate de accesarea acestor fonduri. Un oras de asemenea amploare trebuie coordonat, proiectul trebuie dus mai departe. Este foarte important sa dezvoltam cultura organizationala, participativa si, in acest sens, organizatiile si fundatiile au un rol important", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro