• asta a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei întâlniri recente pe tema Podului peste Dunăre, ce a avut loc la Tulcea • termenul oficial, anunţat de ministru, pentru începerea lucrărilor este 10 decembrie • la dezbatere au participat şi liderii administraţiei brăilene • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să sublinieze că judeţul nostru este în grafic, că descărcarea arheologică la Brăila s-a încheiat şi că în curând va începe şi cea silvică • primarul Marian Dragomir a ţinut să le mulţumească proprietarilor terenurilor din zonă, pentru că nu au încercat să blocheze în vreun fel investiţia
Podul suspendat peste Dunăre începe să prindă contur. Asta susţin liderii administraţiei brăilene, după ce au participat, recent, la o întâlnire pe această temă, găzduită de Consiliul Judeţean Tulcea. Concret, la şedinţa de lucru de la Jijila, organizată de şeful CJ Tulcea, Horia Teodorescu, împreună cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, au participat factorii implicaţi în realizarea obiectivului de investiţii, printre care şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, senatorul Nicolae Moga, board-ul firmei Astaldi, precum şi directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga.
Potrivit lui Teodorovici, termenul stabilit pentru începerea lucrărilor la pod este 10 decembrie, moment la care se va face şi solicitarea de finanţare de la Bruxelles.
„Din păcate, administraţia publică în România, în special la nivel central, are mai multe sincope, astfel că va fi nevoie de o implicare personală. Mă voi implica, o dată ca senator de Tulcea, şi pe de altă parte ca ministru de Finanţe, dar şi ca român, pentru că ar trebui să fim cu toţii interesaţi ca un astfel de obiectiv să fie realizat, pentru că va avea un impact determinant în zona economică. Podul conectat cu drumul expres Brăila - Tulcea - Constanţa şi cu alte obiective din zonă vor face ca această zonă a ţării să aibă o şansă foarte mare de dezvoltare. Zilele trecute, împreună cu domnul preşedinte Teodorescu, am avut o discuţie la Bucureşti cu toţi cei implicaţi, de la Romsilva, Apele Române, de la CNAIR, Ministerul Culturii, chiar şi cu colegii miniştri, pentru a-i ruga ca în fiecare săptămână să aibă o situaţie pe zona pe care o coordonează, pentru ca lucrurile să reintre în calendarul de lucru. Mai sunt câteva etape intermediare, câteva hotărâri de Guvern în şedinţele următoare, pentru ca totuşi, cel târziu pe 10 decembrie, să fie emis ordinul de începere de lucrări pentru podul Tulcea-Brăila. Acesta este termenul maxim, dar dacă reuşim să ne mişcăm mai repede, e posibil ca acest lucru să se întâmple până la final de noiembrie. Termenul oficial este 10 decembrie, dată de la care efectiv se începe lucrarea, adică veţi vedea pe ambele maluri mobilizare de şantier, echipamente aduse la faţa locului, defrişare pe suprafaţa necesară, descărcări arheologice, absolut tot ce ţine de începerea unei lucrări”, a declarat Teodorovici, după cum se arată într-o postare oficială a CJ Tulcea pe reţelele de socializare.
Tot cu această ocazie, după cum a precizat presa dobrogeană, ministrul Finanţelor ar mai fi subliniat că imediat ce se eliberează Ordinul de începere a lucrărilor la pod, se poate trimite cererea de avans de cca. 80 de milioane de euro către Uniunea Europeană, “bani care vor fi achitaţi fără probleme”.
“Nicio factură pentru tot ce înseamnă investiţii nu va rămâne neplătită. HG pentru exproprieri este avizată şi va fi aprobată în şedinţa de Guvern din 25 Octombrie 2018. Urmează ca în şedinţa din 1 Noiembrie Ministerul Pădurilor şi Apelor să vină cu HG pentru zona de pădure care va fi defrişată. Se va lucra la acest pod 24 de ore din 24 (!)”, a mai spus Teodorovici, potrivit dobrogeanews.ro.
Chiriac: «Brăila este în grafic în ceea ce priveşte podul peste Dunăre»
Imediat după întâlnirea de vineri, liderii administraţiei brăilene au distribuit un comunicat pe reţelele de socializare privind termenul la care ar trebui să înceapă lucrările la pod.
“Descărcarea arheologică la Brăila s-a încheiat, în zona Tulcei este în desfăşurare, iar în curând va începe şi cea silvică. Orice demers al firmei constructoare are sprijinul garantat al Guvernului şi al celor două Consilii Judeţene - Brăila şi Tulcea, astfel încât lucrările să se mişte într-un ritm alert. Nu există niciun pericol care să pună în dificultate acest proiect!”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Brăila.
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac a dorit să precizeze că în cel mai scurt timp va începe şi tăierea vegetaţiei din zona unde va fi podul, astfel încât lucrările să poată demara la termenul anunţat.
“Da, la Brăila suntem în regulă în ceea ce reprezintă etapele parcurse pentru podul peste Dunăre. Descărcarea de sit arheologic la Brăila s-a încheiat, aşa cum ştiţi. Acum sunt documentele premergătoare pentru Direcţia Silvică. Va fi o hotărâre de Guvern de scoatere a acelei suprafeţe de teren care este acoperită de copaci. Va fi scoatere definitivă, astfel încât să se facă drumul de exploatare şi aşa cum s-a spus la Tulcea, să înceapă lucrul în luna decembrie. Se va merge în paralel”, a afirmat Chiriac.
Tot Consiliul Judeţean Brăila a anunţat printr-o postare pe site-urile de socializare că Ministerul Transporturilor a supus deja dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată din zona unde se va construi podul. Consiliul judeţean vorbeşte despre 400 de imobile în suprafaţă totală de peste 640.000 mp.
“Prin proiectul de act normativ se propune, în primul rând, aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila». De asemenea, proiectul vizează declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila», a listei cuprinzând imobilele supuse exproprierii situate pe raza localităţilor Brăila şi Vădeni din judeţul Brăila şi a localităţilor Smârdan şi Jijila din judeţul Tulcea, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 10.348.100 lei, pentru un număr de 400 imobile, în suprafaţă totală de 642.293 mp teren, situate pe terenurile afectate de expropriere. Suma de 10.348.100 lei aferentă imobilelor prevăzute în proiectul de Hotărâre a Guvernului rezultă din raportul de evaluare întocmit în luna septembrie 2018, de către un evaluator autorizat ANEVAR. Din cele 10,35 milioane lei, 9,87 milioane sunt alocate pentru despăgubirile estimate în judeţul Brăila, în timp ce diferenţa de 0,478 milioane lei este pentru judeţul Tulcea. În situaţia în care în cadrul coridorului de expropriere, cu ocazia întocmirii documentaţiilor cadastrale de dezmembrare a imobilelor afectate, vor fi identificate imobile ce ar putea constitui monumente istorice/zone de protecţie, se vor respecta prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată”, se arată în postarea Consiliului Judeţean.
Trebuie precizat, de asemenea, că tot la întâlnirea de la Tulcea, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că există angajamentul ferm din partea companiei naţionale de drumuri ca în luna decembrie să fie încărcate în sistemul electronic de achiziţii publice documentaţiile aferente obiectivului drum expres Brăila - Tulcea - Constanţa, pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, astfel încât până la finalul anul 2019 să fie finalizată documentaţia pentru începerea lucrărilor şi la acest obiectiv.
Dragomir le mulţumeşte proprietarilor terenurilor pentru înţelegere
Chiar cu o zi înainte de întâlnirea de la Tulcea, primarul Marian Dragomir a comentat subiectul Pod peste Dunăre, dând asigurări că există suficient timp pentru ca Ministerul Transporturilor să transmită documentaţia la Bruxelles.
“Eu cred că au termen suficient să îl transmită cei de la Ministerul Transporturilor. V-a spus acest lucru şi domnul Mihai Tudose. Cert este că în momentul de faţă Primăria Municipiului Brăila este în discuţii foarte avansate cu cei care construiesc podul, deoarece ei au nevoie de un teren pentru organizarea de şantier şi printre posibilităţile pe care le analizează avem inclus şi un teren care aparţine Primăriei Brăila. Şi pentru care vom parcurge procedura legală, dacă ei vor fi interesaţi în acest sens”, a adăugat Dragomir.
Primarul a ţinut să precizeze că a mediat foarte multe întâlniri între Muzeul Brăilei “Carol I” şi proprietarii terenurilor ce urmează să intre în procedura de expropriere, astfel că a dorit să le mulţumească pentru înţelegere şi pentru că nu au încercat să blocheze investiţia în vreun fel.
“Noi ne-am manifestat de fiecare dată, ca Primărie, tot suportul în sensul acesta. Inclusiv în acest birou s-au întâlnit proprietarii de teren cu reprezentanţii Muzeului care fac descărcare arheologică, pentru a discuta de stadiul în care ei intervin, pentru a nu le afecta culturile, pentru a readuce în starea iniţială terenul. Lucruri de genul acesta. Şi vreau să le mulţumesc în mod special celor care sunt încă proprietari acolo, sau care vor fi în continuare, pentru toată disponibilitatea pe care au arătat-o, deoarece nimeni nu a încercat să blocheze acest proiect, sau să pună beţe-n roate, cum se spune în limbajul popular”, a conchis edilul-şef.
Reamintim că, în urma declaraţiilor comisarului european Corina Creţu, care a subliniat că proiectul privind Podul peste Dunăre încă nu a fost depus pentru finanţare la Bruxelles, o parte dintre performerii politici şi-au manifestat îngrijorarea. Inclusiv fostul premier Victor Ponta în timpul vizitei sale la Brăila a dorit să avertizeze că prin depunerea proiectului în ultima clipă, România pierde şansa de a remedia eventuale probleme ce ar putea fi semnalate de către Uniunea Europeană privind această investiţie.