Mergi la conţinutul principal

Lucrări de reparații la Arhivele Naționale Brăila

* până în luna noiembrie, la parter și la cele trei etaje ale instituției de pe Strada Plevna nr. 8 bis se înlocuiesc ferestrele vechi de 25 de ani * de asemenea, sunt înlocuite ușile de acces * lucrările, în valoare de 200.000 de lei, sunt executate de SC "Fenster System" SRL Brăila, cu implicarea conducerii Arhivelor Naționale și Inspectoratului General al Poliției Române * vor fi afectate depozitele, sala de studiu și birourile, astfel că activitatea de relații cu publicul a fost suspendată temporar

 

Începând cu data de 19 octombrie, au fost demarate ample lucrări de reparații la sediul Serviciului Județean Brăila al Arhivelor Naționale. Acesta este și motivul pentru care activitatea cu publicul a instituției a fost suspendată temporar.  

"Având în vedere că reparațiile vor fi efectuate în toate încăperile din imobil (depozite, sala de studiu, camere de lucru, birouri) începând cu data menționată, se suspendă temporar activitatea de cercetare a documentelor în scop științific/documentar la sala de studiu și se închide temporar Biroul de Relații cu Publicul al Serviciului Județean Brăila al Arhivelor Naționale, până la finalizarea lucrărilor", se precizează în anunțul postat pe site-ul Arhivelor Naționale ale României. Persoanele fizice sau juridice se pot adresa, totuși, instituției și pot trimite cereri sau sesizări prin intermediul poștei (la adresa Brăila, Str. Plevna nr. 8 bis, cod 810.111) sau prin email (braila@arhivelenationale.ro), acestea urmând a fi soluționate în termen legal.

Lucrările de reparații la sediul Serviciului Județean Brăila al Arhivelor Naționale (SJAN) - clădire inaugurată în urmă cu 25 de ani, în 1996 - se vor desfășura până în luna noiembrie a.c. Vor fi înlocuite toate ferestrele, acestea urmând a fi dotate cu pervaz interior și exterior, plasă, sisteme complexe de închidere. Va fi înlocuită, de asemenea, ușa de acces în instituție, care va fi confecționată din aluminiu.

"Suplimentarea bugetului pentru aceste lucrări a fost asigurată prin implicarea conducerii Arhivelor Naționale ale României și Inspectoratului General al Poliției Române, a Inspectoratului de Poliție Județean și a Serviciului Logistic din cadrul IPJ Brăila. Valoarea lucrărilor este de până la 200.000 de lei, acestea fiind executate de SC "Fenster System" SRL Brăila", ne-a declarat directorul SJAN Brăila, Giani Oltianu.

Instituție publică, unică autoritate de reglementare și control în domeniul evidenței și gestionării Fondului Arhivistic Național (FAN), Arhivele Naționale ale României au misiunea de a pregăti, selecționa și păstra mărturiile documentare relevante pentru memoria și identitatea națională, de a contribui la promovarea democrației și la buna funcționare a administrației publice, la dezvoltarea științei și culturii naționale, de a înlesni înțelegerea experiențelor trecutului prin accesul liber al cetățenilor la informația de arhivă.

Filiala Arhivelor Statului Brăila a fost înființată la 15 aprilie 1953, ca instituție aflată în subordinea Serviciului Arhivelor Statului Galați. Și-a început activitatea cu numai doi angajați - prof. Aurora Țane, în funcția de șef al filialei și Maria Negru în funcția de arhivar. Principala preocupare a conducerilor Filialei Arhivelor Statului Brăila a fost obținerea unui sediu adecvat nevoilor instituției. Prin Ordinul nr. 16215 din 28 aprilie 1953 al Ministerului Justiției, imobilul din strada I. V. Stalin nr. 19 (în prezent Calea Călărașilor) a fost transmis în folosința Filialei Arhivelor Statului Brăila.

Deși avea numai trei angajați, până la sfârșitul anului 1953 s-a reușit mutarea fondurilor aflate în depozitele provizorii situate pe Strada Republicii nr. 11 și strada Roșie nr. 1. De asemenea, în 1954, de la Direcția Arhivelor Statului București au fost preluate 74 de lăzi cu o parte din documentele care constituie fondurile Tribunalul Județului Brăila și Prefectura Județului Brăila.

În martie 1956, Filiala Brăila a fost mutată în imobilul de pe Calea Călărașilor nr. 16. Acest imobil dispunea la momentul respectiv de un spațiu suficient pentru păstrarea documentelor și publicațiilor aflate în biblioteca documentară și amenajarea sălii de studiu, a sălii de triere și a birourilor.

După decembrie 1989, prefectul județului, Vasile Datcu, și comandantul Inspectoratului Județean de Poliție Brăila, col. Grigore Constantinescu, au sprijinit ideea construirii unui sediu destinat arhivelor brăilene.

Conform ordinului Min. de Interne din 15 octombrie 1996, cu sprijinul conducerii Arhivelor Naționale și a altor structuri locale din cadrul Ministerului de Interne, în perioada 22-30 octombrie 1996, au fost mutate toate fondurile și colecțiile arhivistice din vechile spații de depozitare.

După mutarea în actualul sediu, având la dispoziție un spațiu generos de depozitare, activitatea de preluare a fost continuată, fiind preluate inclusiv documentele create și deținute de fostele organizații locale ale PCR.

De asemenea, Filiala Județeană Brăila a organizat numeroase acțiuni de îndrumare și control pentru preluarea arhivelor de la creatorii și deținătorii de documente aflați în procedură de lichidare administrativă sau judiciară. Astfel, au fost preluate de la mari creatori și deținători documente de certă valoare istorică, incluse în Fondul Arhivistic Național al României.

La 25 noiembrie 2009, direcția județeană a devenit serviciu județean.

Pe lângă fondurile arhivistice create de instituțiile și întreprinderile din municipiu și județ, SJAN deține colecții de documente, planuri și hărți, matrice sigilare, fotografii și cărți poștale.

Cel mai vechi document aflat în păstrare la Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale este cartea din anul 1505 a lui Bogdan al III-lea "cel Orb", domnul Moldovei (fiul lui Ștefan cel Mare), prin care s-a întărit cumpărarea satului Hălmăjești, pe Tutova, de către Mircea Ezereanu și surorile sale. Documentul, scris pe pergament, în limba slavonă, poartă pecetea atârnată, din ceară, cu șnur de mătase roșie.

SJAN Brăila deține fonduri arhivistice create  de instituțiile administrative, judecătorești, economice, școlare etc. și își desfășoară activitatea în temeiul Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată. În fiecare an, pe data de 31 octombrie, se sărbătorește Ziua Arhivelor Naționale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro