• asta acuză consilierul local PNL Costică Gorgan, făcând referire la lucrările care se execută în prezent la reţeaua de apă din localitate, un proiect realizat în cofinanţare între Primăria Chiscani şi Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila în valoare totală de peste 6 milioane lei
Revoltă în privinţa modului în care se execută lucrările la reţeaua de apă şi canalizare din comuna Chiscani. Consilierul local PNL Costică Gorgan susţine că, deşi întreaga investiţie ce se realizează în prezent în cofinanţare între Primăria Chiscani şi Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila costă peste 6 milioane lei, în teren nu se respectă devizul aprobat de Consiliul Local. Acesta a precizat că a transmis primarului şi viceprimarului de nenumărate ori că lucrările nu sunt conforme cu documentaţia, însă nimeni nu îl bagă în seamă şi se încearcă să se asfalteze cât mai repede pentru că se apropie un alt rând de alegeri. Gorgan a dat ca exemplu lucrările care se realizează pe strada pe care locuieşte, Mateiu Caragiale, unde a avut ocazia să vadă cum au decurs lucrurile. Consilierul liberal acuză că maiul mecanic pentru compactare nu este folosit, că nu se toarnă umplutură de nisip pe lângă conducte, că nu se utilizează pământ coeziv, că se tasează cu un buldoexcavator şi nu se lucrează pe straturi. De asemenea, a semnalat că lucrarea a ajuns la nivelul gurilor de canalizare astfel că în momentul în care se va asfalta acestea vor fi astupate. Gorgan a afirmat că fie se va mai reduce din stratul de pământ, fie vor fi ridicate gurile de canalizare şi implicit nivelul străzii. Însă în ambele soluţii de avarie se vor cheltui mai mulţi bani şi vor apărea consecinţe privind nerespectarea devizului lucrării.
“Încă de la început, mie personal, valoarea manoperei mi s-a părut extrem de mare. Iar după începerea lucrărilor la conducta de apă au început să circule zvonuri, cum ar fi că nu se respectă adâncimea de protecţie contra îngheţului, că nu se respectă tehnologia şi nu se pune patul de nisip la conductă, că nu se lasă să se taseze pământul, atât la şanţul făcut pentru conducta de apă potabilă, cât şi la cea pentru canalizare. Şi imediat au acoperit aceste nereguli cu stratul necesar de materiale. O altă neregulă majoră rezultată în această grabă a cheltuirii banului public o reprezintă faptul că straturile puse deja pe strada Mateiu Caragiale, de exemplu, au acoperit gurile de canalizare, iar asfaltul nu se mai poate turna deoarece ar acoperi complet gurile de canalizare”, a declarat Gorgan.
Consilierul PNL a venit «înarmat» cu devizul de lucrări
Costică Gorgan susţine că l-a avertizat atât pe primarul Costică Cojea cât şi pe viceprimarul Geanina Pospai despre toate neregulile pe care le-a sesizat, însă i s-a transmis că nu cunoaşte proiectul şi că dirigintele de şantier a dat asigurări că se lucrează cât se poate de corect. Pentru că nu l-a mulţumit răspunsul, Gorgan susţine că a luat la puricat devizul lucrării şi a ajuns la concluzia că sunt foarte mulţi paşi peste care se sare în realizarea lucrării.
“În deviz secţiunea tehnică - manoperă (...) avem menţionat la capitolul de lucrări: compactarea cu maiul mecanic de 150 - 200 kg, a umpluturilor în straturi succesive de 20 - 30 cm grosime, inclusiv udarea fiecărui strat în parte, umpluturile executându-se din pământ coeziv. În realitate, personal am văzut pe strada Mateiu Caragiale cum această lucrare nu se execută. Mai exact, am văzut cum după introducerea conductei de alimentare cu apă în şanţ, pământul excavat era introdus din nou în şanţ, fără a se turna patul de nisip. Apoi, peste pământul afânat se trecea cu roţile de la buldoexcavator şi se îndrepta suprafaţa respectivă cu cupa utilajului. Se mai precizează că umplutura în şanţ la conducta de alimentare cu apă şi canalizare se face cu nisip. Avem 4.015,52 mc cu o valoare de 410.727,456 lei. Nu am văzut să se folosească nisip”, a mai reclamat Gorgan, revoltat.
Consilierul consideră că se lucrează la foc automat, chiar dacă se comit greşeli grave, doar pentru că se apropie alegerile şi nimeni nu se gândeşte la consecinţele din următorii ani, când şoseaua “riscă să fie în valuri”.
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul comunei Chiscani, Costică Cojea nu a răspuns la telefon. Aproape de închiderea ediţiei print de ieri a ziarului, acesta a trimis totuşi un sms în care ne-a transmis să îi înaintăm o adresă pentru a primi un răspuns “tot în scris” la cele reclamate de consilier. Vom reveni.