Long live the (new) King! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Long live the (new) King!

http://millenniumpress.blogspot.com

A debutat in urma cu citiva ani si si-a facut ucenicia publicind proza fantastica (cu deosebire din subspecia dark fantasy) in publicatii de circulatie nu foarte larga, dar cunoscute pentru exigenta lor in selectia textelor ce vad lumina tiparului, precum The Third Alternative sau Postscripts, unele dintre ele fiind ulterior selectate pentru antologii de tip Year's Best. Un parcurs tipic pentru un aspirant talentat la gloria literara. Editorul trimestrialului Postscripts, Peter Crowther, a fost cel care s-a incumetat sa-i publice primul volum de povestiri si nuvele, al carui titlu ilustreaza un program estetic ambitios: 20th Century Ghosts (PS Publishing, 2005). De la sfirsitul anului trecut, elogiile nu inceteaza sa curga, in recenzii semnate de critici celebri, in publicatii nu mai putin prestigioase: Library Journal, Publishers' Weekly, SF Weekly sau The Internet Review of Science Fiction. "Proza de secol XXI, scrisa de un autor apartinind secolului XXI", scrie John Clute. Succesul de critica a fost dublat si de un succes de public, se pare. Iar recunoasterea oficiala a talentului autorului n-a intirziat sa apara, sub forma premiului William L. Crawford decernat in martie acest an de The International Conference for the Fantastic in the Arts, premiu care recompenseaza cel mai bun debut in volum (fie el roman sau culegere de povestiri) din ultimele 18 luni. Intre contracandidati s-au numarat Hal Duncan, Holly Philips, Judith Berman. Citeva saptamini mai tirziu, proza care deschide 20th Century Ghosts, "Best New Horror", este nominalizata pentru un premiu Bram Stoker al Horror Writers Association la categoria nuvela, iar volumul ajunge, la rindul sau, pe lista finala a candidatilor pentru un premiu la categoria culegere de proza. Concluzia e evidenta: categoric, Joe Hill are toate sansele sa devina unul dintre scriitorii de frunte ai domeniului fantastic, un nume legendar, iar romanul sau Heart-Shaped Box, anuntat de una din marile edituri americane, William Morrow, pentru anul viitor, are toate sansele sa devina un best-seller.
Ce se stie despre Joe Hill? Biografia publicata pe site-ul sau nu e foarte darnica, in materie de informatii: aflam ca tinarul autor a fost beneficiarul unei burse Ray Bradbury si ca a primit premiul A. E. Coppard, sint enumerate o parte dintre revistele la care a colaborat. si cam atit. Nici macar o fotografie. Doar o caricatura. Avem de-a face cu un nou autor enigmatic, amator de low-profile, din specia lui Salinger sau, de-ar fi sa ne referim la domeniul fictiunii speculative, a lui John Twelve Hawks?
Dar legenda lui Joe Hill abia incepe sa prinda aripi. La sfirsitul lunii aprilie, pe un forum de discutii frecventat de iubitorii genului dark fantasy, cineva remarca, stupefiat, asemanarea izbitoare dintre Joe Hill si unul dintre cei mai bine vinduti autori ai tuturor timpurilor. Au urmat dezbateri aprinse, comparatii de stil literar, acuzatii de nepotism (cu totul neintemeiate: Joe Hill si-a faurit de unul singur reputatia, pe deplin meritata) etc. Iar zilele acestea, pe parcursul weekendului Nebula, voci autorizate au confirmat ceea ce, in anumite cercuri, era un secret al lui Polichinelle: Joe Hill este fiul regelui literaturii dark fantasy, Stephen King!
Noi, cititorii de buna credinta, nu putem decit sa ne bucuram de perpetuarea talentului in familia King (sa nu uitam, Tabitha King este si ea o poeta si romanciera de valoare recunoscuta) si sa-l aplaudam pe Joe Hill (King) pentru modestia cu care a stiut sa evite capcana folosirii celebritatii tatalui sau. si sa asteptam cu nerabdare traducerea povestirilor sale in romaneste!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro