Lohn-ul are o soarta incerta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lohn-ul are o soarta incerta

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este posibil sa apara anumite probleme cu exporturile in regim de lohn. In opinia adjunctului sefului biroului vamal, Anisoara Meteleanu, companiile care exporta marfuri in regim de lohn va trebui sa plateasca anumite taxe in momentul in care vor ajunge in vama, aspect care ar putea avea ca efect inclusiv disparitia lohn-ului.
Deocamdata insa, nu stie nimeni mare lucru despre intrarea in vigoare a noilor norme europene privind vamuirea marfurilor la export.
Confuzia exista inclusiv in rindurile producatorilor in regim de lohn de pe plan local. Astfel, patronul fabricii "OTY Confectii ", Ismail Metin, considera ca odata cu aderarea la Uniunea Europeana lohn-ul nu isi mai justifica denumirea, deoarece tot ceea ce se exporta se exporta in granitele Uniunii. Asta spre deosebire de perioada de dinaintea integrarii cind ceea ce se exporta inspre statele membre avea nevoie de un certificat numit Euro-1. "Piata romaneasca este insa una scumpa, datorita lipsei de tehnologie moderna, care influenteaza semnificativ productivitatea", a mai declarat Metin Ismail.
Directoarea compartimentului de exporturi a fabricii de confectii "Braiconf", Florentina Chelbosu, este de parere ca totusi acum e prematur sa se vorbeasca despre disparitia lohn-ului sau despre
alte probleme legate de exporturile in lohn, deoarece dupa doar doua zile de munca in uniune nu au aparut probleme. "La nivelul conducerii intreprinderii se vor face niste analize pentru a putea preintimpina eventualele dificultati, dar Braiconf are comenzi si, cel putin anul acesta, eu ca sefa a biroului de exporturi declar ca nu vom avea probleme", a mai precizat Florentina Chelbosu.
Totusi, managerul fabricii "Braiconf", Anica Nisioi, este ceva mai sceptica, si este de parere ca de fapt exporturile realizate in regim de lohn de catre firma pe care o conduce se indreapta spre dezastru.
Conducerea S.C. "Valmet" considera ca problemele legate de taxele care va trebui achitate la vama nu sint reale. Dar in privinta supravietuirii industriei lohn-ului, conducerea societatii este un pic mai rezervata, estimind ca, desi nu este o amenintare imediata, intr-o perioada de 5 pina la 8 ani lohn-ul va disparea.
Lohn-ul este un tip de contract international prin care un producator,
care mai poarta denumirea de executant, se obliga sa execute un produs la comanda unui beneficiar, care mai poarta denumirea de ordonator, in schimbul unei remuneratii si pe baza documentatiei tehnice puse la dispozitie de ordonator.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro