• noul CLM, întrunit în prima şedinţă ordinară de după alegeri, a votat în unanimitate atribuirea denumirii “Piaţeta Arno Klarsfeld” unui platou aflat la capătul străzii Pensionatului • autorităţile brăilene au răspuns astfel unei solicitări primite din partea Institutului “Elie Wiesel” şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii • din păcate, spaţiul respectiv arată foarte precar şi nu prea e în măsură să cinstească memoria unui înaintaş
În cadrul primei şedinţe ordinare a noului Consiliu Local Municipal al Brăilei a fost votată în unanimitate atribuirea denumirii “Piaţeta Arno Klarsfeld” unui spaţiu aflat la capătul străzii Pensionatului din Centrul Vechi al municipiului. Este vorba despre un platou care oferă o vedere panoramică a falezei Dunării şi care de acum va purta numele lui Arno Klarsfeld, un evreu născut la Brăila care a luptat împotriva naziştilor şi şi-a găsit sfârşitul în camera de gazare a lagărului de la Auschwitz. Primăria Brăila a răspuns astfel unei solicitări primite din partea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Potrivit celor două instituţii, această iniţiativă “reflectă angajamentele României faţă de asumarea propriului trecut şi onorării memoriei victimelor Holocaustului, în acelaşi timp contribuind la conştientizarea la nivelul societăţii româneşti, în special în rândul noilor generaţii, a acestui capitol tragic al istoriei”.
În raportul proiectului de hotărâre care a fost votat, joi, de noii consilieri municipali ai Brăilei se menţionează că Arno Klarsfeld s-a născut în Brăila, în 1905, şi a fost un valoros combatant al bătăliei de la Somme din 1940. Om de afaceri de origine evreiască şi română, reprezentant de vânzări, a fost arestat de Gestapo la 30 septembrie 1943 la Nisa şi apoi deportat din Drancy, în convoiul 61 din 28 octombrie 1943 către Auschwitz II Birkenau. Este declarat mort la 2 noiembrie 1943, dar, de fapt, este trimis la minele din Furstengrubbe, unde 6 luni mai târziu a fost selectat pentru camera de cazare.
“Prin atribuirea de denumire «Piaţeta Arno Klarsfeld» a zonei situate în centrul istoric al municipiului Brăila, marcăm profundul respect şi recunoştinţă faţă de victimele Holocaustului ce îşi au originea în oraşul de la Dunăre şi totodată evocarea memoriei celor 2.958 de evrei români deportaţi de autorităţile naziste în Franţa şi asasinaţi la Auschwitz”, precizează autorităţile brăilene.
Piaţeta care va purta numele victimei Holocaustului are suprafaţa de 1.000 metri pătraţi, fiind învecinată la nord cu strada Pensionatului, la est cu un teren proprietatea Municipiului Brăila, la sud cu Faleza Dunării, strada Faţa Portului, iar la vest cu un teren proprietatea Municipiului Brăila. Din păcate, spaţiul respectiv, care pe vremuri avea un aspect foarte frumos, făcând parte din amenajarea taluzului falezei, în prezent arată destul de precar, ajungând la un grad de degradare ridicat, astfel că nu prea este în măsură să cinstească memoria niciunui înaintaş...