• unii locatari ai blocului D, situat pe Str. Şcolilor, sunt nemulţumiţi de faptul că punctul gospodăresc care deserveşte imobilul va fi mutat mai aproape de ferestrele lor • “Cineva a construit o vilă lângă lângă locul unde au stat tomberoanele în ultimii 35 de ani, iar din această cauză or să le mute lângă balconul nostru”, acuză locatarii revoltaţi • conducerea SUPAGL susţine, însă, că este vorba doar de uşurarea muncii lucrătorilor de salubritate, care au solicitat ca tomberoanele să fie aduse mai aproape de locul unde se poate opri maşina de colectare
Locul de amplasare a punctelor gospodăreşti unde se depozitează deşeurile provoacă deseori discuţii în Brăila, mulţi locatari fiind nemulţumiţi de faptul că tomberoanele se află prea aproape de ferestrele lor. Un astfel de caz ne-a fost semnalat, vineri, de o brăileancă domiciliată în blocul D, situat pe strada Şcolilor, colţ cu Str. Ştefan cel Mare. Autoarea sesizării ne-a relatat că a avut neplăcuta supriză să constate că o echipă de muncitori a început să pregătească locul unde va fi turnată o platformă, în vederea mutării unui modul pentru colectarea selectivă a deşeurilor, modul în care sunt amplasate câteva tomberoane. “Tomberoanele care deservesc blocul nostru stau de 35 de ani într-un loc situat la o distanţă oarecum decentă faţă de ferestrele locatarilor. De ceva vreme, s-a construit o vilă lângă bloc, iar punctul de colectare a deşeurilor se află în faţa porţilor acelei vile, acesta fiind probabil motivul pentru care s-a luat decizia mutării lui într-un alt loc. Poziţia aleasă este pe aleea de acces către spatele blocului, cam la 5 metri de balcoanele noastre. Consider că nu este normal să ni se aducă deşeurile atât de aproape de ferestre. Cei de la Primărie încalcă cu bună ştiinţă normele de sănătate publică şi de mediu”, se plânge autoarea sesizării, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.
Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila ne-a confirmat faptul că a luat decizia mutării respectivului punct gospodăresc, însă afirmă că se face acest lucru din considerente practice. “Operatorul de salubritate care are arondată acea zonă, Braicata, ne-a solicitat să mutăm modulul mai aproape de stradă, adică mai aproape de locul unde poate opri maşina de colectare, deoarece manipularea tomberoanelor este foarte dificilă, îndeosebi în perioada de iarnă, când este zăpadă pe jos. Nu are nicio legătură cu faptul că acolo există acea casă nou construită. Distanţa faţă de ferestrele locatarilor nu se modifică foarte mult. Oricum, discuţii pe această temă există de ceva vreme şi vor exista în continuare. Primăria va mai achiziţiona încă 200 de module pentru colectarea selectivă a deşeurilor, iar când va trebui să le amplasăm pe raza municipiului mai mult ca sigur vom mai avea situaţii cu nemulţumiri legate de locul unde vor fi puse acestea”, ne-a declarat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL Brăila.