Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Locuitorii din Visani au fost, ieri, la vot

Daca restul brailenilor va trebui sa astepte alegerile din 2008 pentru a-si alege primari noi sau pentru a-i realege pe cei vechi, dupa caz, pentru locuitorii comunei Visani sansa aceasta a venit mult mai repede. Ieri, acestia au fost chemati la vot la cele doua sectii amenajate in satul Visani si in satul Ciineni. Reamintim ca satenii din Visani au ramas fara edil sef, dupa ce PSD-istul Neagu Caraman, beat fiind, a lovit un consatean cu masina Primariei, l-a lasat lat in mijlocul drumului si a fugit de la locul accidentului. El a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si a ramas fara mandatul de primar, lucru care a pus pe jar toate partidele politice, acestea incercind sa produca in cel mai scurt timp candidati care sa dea bine la sateni. Mai mult, in momentul in care s-a dat unda verde campaniei electorale, au inceput si acuzele referitoare la faptul ca unele formatiuni politice nu joaca tocmai curat. Astfel, democratii au fost acuzati ca incearca sa ii convinga pe sateni cu mici, cirnati, vin si lemne de foc. PSD-istii au fost acuzati ca intimideaza angajatii primariei, sa nu voteze cu alt partid pentru ca vor fi dati afara. In aparare, social-democratii au adus artileria grea, pe Ion Iliescu, pe care l-au aratat satenilor ca pe moaste. Nu a durat insa mult, PD s-a regrupat, si le-a tras satenilor a doua zi un concert de muzica populara de zile mari. Nu s-au lasat mai prejos nici reprezentantii PLD - in special Dan Sabau si Gheorghe Flutur - care au dat o fuga pina in comuna, stirnind praful de pe drumurile obosite care duc acolo, in urma masinilor de teren luxoase. Satenii nu prea s-au lasat impresionati de o asemenea desfasurare de forte, cam aroganta dupa parerea lor.

Lupta strinsa intre "padurar" si "vice"

In final, dintre cei 7 candidati - Ionel Martinescu (PNL), Stefan Naziru (PD), Mariana Copilau (PRM), Nicolae Naziru (PC), Ilie Tupea (PSD), Fanuta Ilie (PNG - CD) si Nicolae Caraman (independent), s-au detasat rapid tinarul democrat, "padurarul" cum ii spun satenii, si social-democratul, actualul "vice" al primariei.
Oamenii intrebati au raspuns ca, dupa parerea lor, in mod sigur va exista un al doilea tur de scrutin, deoarece sint prea multi candidati pentru trei sate. Cind a venit vorba de persoana pe care o vad ei in fruntea primariei, parerile au fost impartite: "Eu zic ca vicele va iesi sigur. Are sanse. E deja la primarie. Pina la urma nu conteaza cine iese, macar sa ne mareasca pensiile", au comentat multi dintre batrinii veniti la vot, care in baston, care adusi de copii sau nepoti, fara sa aiba habar de cum sta treaba cu pensiile. Mai mult, unii dintre ei, pentru ca nu vedeau, au fost nevoiti sa intre in cabina insotiti de o ruda, ducindu-si totusi la indeplinire datoria civica de a vota. Pe de alta parte, tineretul parea sa incline in favoarea "padurarului". "Este tinar. Stie cum merg lucrurile acum. Sintem multi tineri in sat si majoritatea nu avem servicii. Poate face ceva in sensul asta. El intelege lucrurile astea", au replicat citeva tinere venite sa voteze pentru viitorul lor.
Altii l-au pus pe lista celor care pot stringe destul de multe voturi si pe fostul liberal Nicolae Caraman, actualmente independent. Insa cind a venit vorba de turul doi, au dat intelept din cap si au zis: "Sa va spunem ceva. In turul doi sigur intra astia doi. Padurarul si vicele. Intre ei se da lupta". Desi s-au dus ieri la vot si sint constienti ca s-ar putea sa se mai duca o data, localnicii s-au resemnat, asa cum le sta in obicei romanilor, cu faptul ca, pina la urma, nu conteaza cine iese primar, macar de-ar face ceva si pentru comuna. Cel putin s-au distrat si ei in campania asta electorala, in care partidele politice si-au dat silinta - in cele mai placute moduri de altfel - pentru a le cistiga increderea: "Domle'... pina la urma a fost frumos. A venit lume buna, am mincat, am baut, am cintat, a fost bine... sa mai faca asa si la anu'...", ne-a spus hitru un taran care isi facuse curaj cu ceva tarie ca sa vina la vot.
In fine, pina in jurul prinzului, se prezentasera la cabine aproape jumatate din cetatenii cu drept de vot, in preferintele lor conducind clar democratul Naziru si social-democratul Tupea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii