Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Locuitorii din satele vecine focarului sint ingrijorati

In satele din jurul Scarlatestiului, primul focar de gripa aviara descoperit in afara Deltei Dunarii, viata isi urmeaza cursul aproape nestingherita. Oamenii stiu ce s-a intimplat si ii caineaza pe localnici. Pentru unii, este minie Dumnezeiasca, pentru altii doar simplu ghinion. Toti, insa, au un singur gind, sa se roage cit mai mult la Dumnezeu sa ii fereasca de asa napasta.
Ieri, zi de sarbatoare, satele erau pline de viata. La Zavoaia, venite de la biserca, la porti, ciotca, batrinele isi cautau de vorba. "Mare necaz pe capul lor. De cind am auzit, nu mai avem liniste, esti nenorocit la tara fara o pasare in batatura, sa nu ai un ou sa dai la copii. Sa ne fereasca Dumnezeu. Eu stiu cum e, anul trecut mi-au murit toate pasarile si tare greu m-am mai descurcat", ne-a spus batrina Maria. Cumatra ei, tanti Lenuta, venita in vizita tocmai din celalalt capat de sat a comentat: "Au venit, ne-au spus sa le tinem inchise, sa avem grija cu ele, dar, nu stiu, oamenii astia parca cer osinda, nu inteleg de ce le lasa pe ulita".
La 4 km de Zavoaia, si 3 km de Scarlatesti, in satul Dudescu, aceeasi animatie. Mult mai aproape de focar, aici, oamenii sint si mai ingrijorati, mai ales ca de ceva timp le mor pasarile cu zecile. A iesit la teste holera, asa a fost si in urma cu o luna, asa a fost si saptamina aceasta. La Dudescu, insa, satenii sint tare nemultumiti de medicul veterinar concesionar. "Este in virsta, iesit la pensie, si nu prea mai face treaba buna, de aceea sintem ingrijorati", spun satenii. "Mai ales acum, cu nenorocirea asta, am vrea un medic tinar, altfel vede lucrurile un tinar". Totusi, ei au speranta ca boala nu va intra si in satul lor. "Ce am vazut la televizor, cum ardeau de vii, m-a ingrozit. Ii bate Dumnezeu ca numai noi stim cit de greu se creste o pasare, cit suferi pina faci un pui abia scos din ou, mare. Si acuma sa ti le omoare in halul asta. Noi credem ca nu o sa ajunga si la noi, la noi nu sint capi care sa mearga la vinat, ca de aicea li s-a tras, de la vinat. Uite ca asa e viata, aia isi fac placerile, si sufera un sat intreg", a fost categorica o batrina.
Prin toate satele prin care am trecut ieri, localnicii ne-au asigurat ca autoritatile locale si-au facut treaba in ceea ce priveste informarea. Mai mult, ne-au spus ei, de la izbucnirea primului focar in Delta, in toate satele s-a facut un nou recensamint al pasarilor, au fost controlate si vaccinate in mai multe rinduri chiar. Totusi, nu a fost localitate in care satenii sa nu ne fi raportat decese, dar asta pare sa nu ii sperie foarte tare: "Asa mor pasarile de cind lumea, si n-a mai spus nimeni de gripa aviara. Dumnezeu sa ne apere!".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii