Chiar daca prefectul Galatiului neaga ca s-ar fi ajuns la o intelegere pe aceasta tema si avanseaza ideea ciudata a unui cartier cu doua adrese, in Braila si Galati, dupa cum au chef locatarii blocurilor din zona, Stancu sustine sus si tare ca tine situatia sub control si ca buletinele respectivilor locatari vor fi de Vadeni, zice cine, ce-o zice: "Legea este una pentru toata lumea: zona cartierului Siret este in judetul Braila. Oricine are proprietati si va locui acolo va avea buletin de comuna Vadeni, judetul Braila. Asta, daca intre timp nu schimbam noi regimul zonei, in cadrul judetului. O fi spunind prefectul judetului Galati altceva, dar eu va spun pe lege. Eu spun ce stiu eu, si eu stiu cel mai bine: exista discutie pe Legea 286, care prevede posibilitatea unei asocieri a doua judete, in vederea exploatarii in comun a unui teritoriu. Indiferent cite asociatii facem noi, jurisdictia acestei zone ramine pentru totdeauna a Brailei, atita timp cit avem legile actuale. Domnul primar de Galati a recunoscut lucrul acesta, prefectul Galatiului este de aceeasi parere si ramine sa facem asocierea si sa dezvoltam in comun aceasta zona".
Blestemul pamintului
Presedintele CJ Braila admite ca, pina nu obtine de la Agentia Domeniilor Statului inca 1097 ha, aflate in apropierea cartierului Siret, ca sa se ajunga la o suprafata totala de circa 5.000 ha, nu face nici o zona metropolitana. El a precizat insa ca are mari probleme in a obtine avizele de la Bucuresti pentru acest transfer, piedicile, in opinia sa, fiind de ordin politic: "Pe linga cele 1.000 de hectare date Galatiului, mai sint alte 1097 de hectare. S-a facut Hotarirea de Guvern, a semnat toata lumea, si documentul a ajuns in faza finala la domnul ministru Flutur. Dinsul nu a zis nici da, nici nu, l-a trimis ca mai vrea un aviz de la Ministerul Transporturilor. Pina cind nu am suprafata asta intreaga, cele aproape 5.000 ha, unde sa fac zona metropolitana, nu are rost sa incepem demersurile pentru infiintarea ei. Este vorba despre o bucata proprietatea Galatiului, o bucata proprietatea Brailei si alta, proprietate a Agentiei Domeniilor Statului. Cind am cele 1.097 ha de la ADS, am facut o adresa catre prefecti, presedinti, parlamentari, facem o sedinta reunita cu consilieri judeteni si municipali, si vom dezbate care sint principiile pe care ne asociem planul urbanistic de zona. Eu sper ca pina la sfirsitul anului sa rezolvam problema".
"E golaneala-golaneala, nu gluma..."
La insistentele presei, Stancu a admis sa ia, de dragul discutiilor, in calcul si varianta - mai putin probabila, in opinia sa, dar foarte probabila, in opinia multora - ca Galatiul nu va accepta sa se dea buletin de Vadeni locuitorilor cartierului Siret si nici ca taxele si impozitele sa se plateasca la Braila, iar autorizatiile de constructie, sa se ia tot de la Braila. In acest caz, in ciuda perfectei intelegeri cu autoritatile galatene, pe care o anunta seful CJ, acesta recunoaste ca este pregatit sa obtina cu raul ce nu poate obtine cu binele: "La urma urmei, daca noi obtinem proprietatea celor 1.097 de hectare, Braila va avea un total de circa 4.000 de hectare, Galatiul are numai 1.000 de hectare. O sa intrebam la seful Inspectoratului pentru constructii: de ce s-au facut constructii in zona cartierului Siret, pe raza judetului Braila, si dumneata ai dormit? Ala cum a construit acolo, pe 1.000 de hectare, fara autorizatie de constructie? Cum sa dea Inspectoratul de constructii Galati autorizatii, pentru judetul Braila?! Legea spune clar pentru ce i s-a dat Galatiului acest teren: strict pentru locuinte sociale si cladiri de interes public. Deci nu merge sa faci vile, sa faci blocuri si sa le vinzi, sa faci magazine. Domnul prim-ministru ma indoiesc ca va avea curajul sa faca a doua prostie, legat de aceasta zona, dupa cea facuta de Adrian Nastase. Este clar ca a fost o golaneala de doi bani atunci. E golaneala - golaneala, nu gluma..."
Simionescu vede ambele judete vinovate de situatie
Senatorul PSD Aurel Simionescu considera si el ca decizia privind transferul celor 1.000 de ha, cu impact electoral, la momentul respectiv, s-a dovedit a fi mult mai paguboasa decit s-a putut imagina, avind in vedere incurcaturile de ordin juridic si nu numai, pe care le-a creat: "Eu cred ca sintem si Braila si Galatiul vinovati pentru ceea ce s-a intimplat, si nu pentru ca este o situatie conflictuala, ci pentru ca, daca nu existau aceste dispute, cartierul Siret ar fi putut fi mult mai avansat acum, ar fi pus si Braila si Galatiul bani sa facem infrastructura si ar fi fost mai bine. Nu exista insa posibilitatea ca cineva care se va muta intr-o locuinta sociala in cartierul Siret sa aiba alt buletin decit acela de Vadeni, localitatea pe raza administrativ-teritoriala careia se afla zona. Asta este pe lege, indiferent cui ii convine si cui nu-i convine. Nu exista posibilitatea legala ca locuitorii unui cartier sa aiba buletine in doua judete diferite, indiferent ca vorbim despre o localitate obisnuita sau o zona metropolitana".