Mergi la conţinutul principal

"Locotenentul" lui Vincler, scapat de crima, la Parchet

Lovitura de teatru, in cazul asistentului omorit in Obor, de locotenentul lui Vincler, Marian-Danut Soare, in plina strada, in urma cu 4 luni: interlopul din gruparea ce stapineste cartierele Obor si Lacu Dulce a fost scos de sub urmarire penala, de catre procurorul criminalist, care a ajuns la concluzia ca omorul a fost savirsit in legitima aparare. Procurorul Mircea Ionescu a considerat ca Soare s-a aparat de injuraturile asistentului Ion Gheorghita dindu-i in fata cu spray lacrimogen si aruncind cu pietre, l-a injunghiat de 3 ori, pe la spate, dar fara sa-i puna victimei viata in primejdie, iar cind victima a ripostat, infigindu-i cutitul in spate, Soare a fost din nou in legitima aparare si l-a injunghiat, din greseala, in inima. In opinia procurorului criminalist Ionescu, tinarul mort era beat, agresiv si inarmat cu doua cutite, iar Soare a incercat sa evite conflictul, pulverizind cu spray lacrimogen, aruncind cu o piatra si retragindu-se. Potrivit actelor intocmite de anchetator, dupa ce Soare si Gheorghita s-au lovit reciproc - primul iesind din incaierare cu un cutit infipt in spate, iar asistentul cu 3 taieturi pe spate si o rana adinca in piept, in urma careia a decedat -, mortul ar fi avut nevoie de numai 10-12 zile de ingrijiri medicale, in timp ce Soare a necesitat de o perioada dubla de recuperare si, mai mult, i-a fost pusa in pericol viata. Interesant este faptul ca, imediat dupa eveniment, hainele mortului au fost spalate de singe si date familiei, ca sa le ingroape, in loc sa fie oprite ca probe si ca arma omorului a disparut fara urma. Familia indoliata a asistentului Ion Gheorghita a contestat decizia procurorului Ionescu si a solicitat conducerii Parchetului reanchetarea cazului, fapt confirmat si de procurorul Fanel Mihalcea, purtatorul de cuvint al institutiei.

Soare s-a aparat de injuraturi cu spray lacrimogen, iar de pumni, cu cutitul

Procurorul criminalist a stabilit ca pe 12 mai, in jurul orei 21.00, Ion Gheorghita, 30 ani, din Tichilesti, asistent medical la Sectia de Anestezie-Terapie Intensiva a Spitalului Judetean, aflat in concediu fara plata, se afla in locuinta concubinei sale, in blocul 30 din cartierul Obor.
In fata blocului a aparut, dupa putin timp, autoturismul "Dacia 1310" nr. BR-02-RLI, din care a coborit fratele celui aflat in apartament, Gigi Gheorghita, insotit de alte doua persoane: prietena sa, Mihaela M., si un amic, Eugen E., aflat la volanul "Daciei".
In timp ce cei doi frati discutau - unul era in fata blocului, iar celalalt la fereastra apartamentului -, si-a facut aparitia autoturismul "Peugeot" nr. BR-04393, condus de Marian-Danut Soare si in care se afla pasagerul Costel P.
Intrucit artera rutiera avea un singur sens, din cauza unor lucrari, Soare a cerut sa i se elibereze drumul si intre "locotenentul" lui Vincler si Gigi Gheorghita "a avut loc o discutie neprincipiala, scandaloasa. Cearta a fost auzita de Ion Gheorghita, care a iesit in balcon si a discutat cu Soare. Ofensat, Ion Gheorghita a coborit in strada amenintator", dupa cum precizeaza Parchetul.
Potrivit procurorului criminalist, asistentul a coborit din casa, avind un cutit in mina si un altul la curea, la spate. Dupa un schimb de replici dure si amenintari, Soare a scos un spray iritant lacrimogen si i-a pulverizat lui Gheorghita in fata, apoi a aruncat in acesta cu pietre si s-a retras, cu spatele. In mod bizar, desi - potrivit anchetatorilor - asistentul era inarmat cu doua cutite, nu l-a lovit pe Soare cu armele albe, ci cu pumnii si picioarele. "Soare a scapat flaconul cu spray lacrimogen, a cazut in genunchi si pentru a scapa de loviturile aplicate de Gheorghita cu pumnul in cap, s-a prins cu bratele de soldurile acestuia. Soare a declarat ca in aceasta imprejurare, a gasit la briul lui Gheorghita, la spate, un cutit, cu care a aplicat 2-3 lovituri", precizeaza procurorul Ionescu.
Soare l-a taiat pe asistent, pe la spate, de doua ori la nivelul coapselor si l-a intepat o data aproape de coloana vertebrala, apoi a incercat sa dea bir cu fugitii. Abia atunci, asistentul a folosit cutitul pe care il avea in mina si i l-a implintat lui Soare, in zona omoplatului drept.
Dupa ce a reactionat la injuraturi cu spray-ul lacrimogen si pietre, iar la loviturile de pumn cu trei lovituri de cutit aplicate pe la spate, Soare "a avut temerea si senzatia ca lovitura ii poate produce moartea", dupa cum este precizat in documentul Parchetului. Potrivit acelorasi acte, desi Soare il taiase deja de 3 ori pe asistent, in momentul in care a incasat cutitul in spinare, a avut reactia "de a se apara fata de o posibila repetare a loviturii cu cutitul". Aici intervine, in opinia anchetatorilor, legitima aparare: "Soare s-a intors in pirueta, intentionind sa loveasca victima cu cutitul luat de la briul victimei si pe care il tinea in mina dreapta, vizind bratul-umarul sting al victimei". Din documentele Parchetului rezulta ca Soare n-a intentionat sa-l ucida pe asistent si ca tragedia s-a produs din cauza lui Gheorghita, care n-a stat pe loc: "Victima, in miscare, a fost injunghiata in hemitorace sting, apoi a mers citiva pasi spre scara blocului si s-a prabusit, singerind abundent. S-a intervenit de catre personalul Serviciului de Ambulanta si, in drum spre spital, a decedat. Imediat dupa eveniment, Soare a aruncat cutitul folosit, iar acesta nu a mai fost gasit."
Cu plaminul sting perforat, citeva coate rupte si un cutit de vinatoare infipt in spate, Soare a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta - corp B si a fost operat imediat. Pe 18 mai, la o saptamina dupa comiterea crimei, medicul care l-a operat pe Soare ne-a relatat ca starea pacientului se ameliorase si ca ar putut fi externat, pentru a fi audiat de procurori. La inceputul lui iunie, insa, dupa ce procurorul criminalist a solicitat ca Soare sa fie escortat la Parchet, pentru continuarea cercetarilor, starea interlopului s-a inrautatit brusc. Potrivit documentelor medicale eliberate de doctorii Spitalului Judetean, Soare a fost operat din nou la plamin, pentru a i se extrage lichidul produs in urma suprainfectarii ranii, prelungindu-si, astfel, sederea in unitatea spitaliceasca. Mai mult, medicii au solicitat anchetatorilor sa nu il deranjeze pe Soare, pe motiv ca oamenii legii ar stresa pacientul si, cu intrebarile lor indiscrete, i-ar epuiza energia necesara insanatosirii. In perioada in care Soare s-a recuperat si a fost cercetat in stare de libertate, martorii si-au schimbat declaratiile initiale, in favoarea sa, iar probele au condus spre conturarea unei singure variante: cea potrivit careia omul lui Vincler ar fi fost in legitima aparare.
Interesanta este declaratia lui Soare, oferita reporterilor nostri, la scurt timp dupa ce a fost transferat la Chirurgie, inainte de a fi audiat de procurori, declaratie in care omul lui Vincler nu a precizat ca ar fi luat cutitul de la cingatoarea asistentului: "Mergeam cu citiva prieteni prin cartierul Obor si nu reuseam sa trecem cu «Peugeot»-ul, fiindca blocase un sofer strada cu «Dacia». Statea de vorba cu un individ care era la balcon, la etajul 1. I-am zis soferului sa elibereze strada, sa trecem si noi, iar el a inteles si chiar vroia sa mute masina, dar cel de la balcon era beat si a inceput sa tipe. Ne-am certat, iar el a disparut de la balcon. In timp ce altul ma tinea de vorba, cel de la balcon a iesit la scara, cu un cutit de vinatoare ascuns pe mineca. Injura si, cind prietena lui a incercat sa-l opreasca, s-a smucit si a trintit-o. A tipat: «Va dau matele afara!», asa ca am facut un pas in spate, sa nu ma taie. Eu si prietenii mei am scos spray-urile lacrimogene si am dat spre el, sa-l potolim. S-a oprit, iar soferul, despre care am aflat ca era fratele lui, a strigat la ceilalti doi insi, de linga masina lui: «Aduceti rangile!» Fratele mortului l-a lovit pe prietenul meu, Costel, cu ranga in cap. Am vrut sa fug, dar cel pe care l-am omorit m-a ajuns din urma, m-a apucat de umar si m-a injunghiat in spate, cu cutitul de vinatoare. Am dat si eu cu cutitul, sa ma apar. Daca nu era locul asa strimt, poate ca fugeam cu masina si nu iesea asa...Am martori care imi sustin varianta, ca l-am omorit, in legitima aparare."

Procurorul sustine ca nu mortului i s-a pus in primejdie viata, ci lui Soare

Din motive bizare, anchetatorii au impartit evenimentul, din punct de vedere cronologic, in doua etape: inainte de a lovi asistentul cu cutitul de vinatoare si dupa aceasta secventa.
Astfel, prima etapa este catalogata drept o altercatie banala, in timpul careia asistentul a coborit in fata blocului inarmat cu doua cutite, baut - analizele au stabilit ca avea o alcoolemie de 1,0 la mie in singe - si agresiv. Ion Gheorghita nu a folosit nici unul dintre cutite, ci l-a amenintat si injurat pe Soare. Acesta din urma s-a aparat de injuraturi pulverizind gaze lacrimogene si aruncind cu pietre: "Soare a incercat sa evite conflictul, pulverizind cu spray-ul, aruncind cu o piatra si retragindu-se, pentru a evita conflictul." Nici de aceasta data asistentul care a primit gaze lacrimogene in figura nu a folosit cele doua cutite, ci l-a lovit pe Soare cu pumnii si picioarele. Pentru ca loviturile s-au dovedit mai dureroase decit amenintarile, Soare s-a aparat din nou, insfacind cutitul de la cingatoarea asistentului si aplicind 3 lovituri, pe la spate: o taietura la coapsa stinga, o a doua, tot pe piciorul sting, care s-a prelungit pe dreptul si cea din urma, in apropierea coloanei, cu virful cutitului, de jos in sus. Aceste rani s-au dovedit a fi nesemnificative pentru anchetatori, care considera ca ele nu au nici o legatura cu decesul asistentului si nici cu actiunea imediat urmatoare a acestuia: "Leziunile de la nivelul coapselor si spatelui, in caz de supravietuire a victimei, ar fi necesitat pentru vindecare 10-12 zile de ingrijiri medicale si nu au pus in primejdie viata victimei", e de parere procurorul Ionescu.
Acum intervine cea de-a doua etapa a agresiunii, care, in viziunea anchetatorilor, este "momentul zero" si nu are nici o legatura cu tot ce se petrecuse pina atunci: injunghiat in spate de asistent, Soare s-a aparat, lovindu-l pe adversar, direct in inima: "Lovitura ce a cauzat moartea victimei este ultima dintre cele aplicate de invinuit, dar dupa ce acesta fusese injunghiat cu cutitul in spate de catre victima. Soare a necesitat 25-30 de zile de ingrijiri medicale si i-a fost pusa in primejdie viata."
Pe linga aceste constatari, procurorul criminalist a anexat la dosar declaratiile oferite de 5 martori - printre care si mama unui "tovaras" al lui Soare -, persoane care au sustinut nevinovatia interlopului. In schimb, nu a fost luata in seama declaratia Amaliei D., iubita asistentului injunghiat in inima, pe motiv ca a oferit o declaratie "oarecum nesincera". De asemenea, pe lista martorilor nu figureaza nici Enache E., cel care a era la volanul masinii nr. BR-02-RLI, nici fratele defunctului si nici prietena acestuia, cu toate ca aceste persoane au asistat la eveniment.
Cristina Gheorghita si Viorel Gheorghita - mama si fratele asistentului ucis - ne-au declarat: "Nu poate fi vorba despre legitima aparare, fiindca criminalul l-a batut intii pe Gigi, apoi, cind Ionel a sarit sa-si apere fratele, l-a injunghiat imediat. Politistii au stabilit asta, in prima faza, dar la Parchet, totul s-a intors impotriva mortului. Exista martori, dar le este teama sa vorbeasca, sa nu fie omoriti de prietenii criminalului. Au aparut, ca martori din partea lui Soare, persoane care nici macar nu au vazut crima, iar cei care au vazut totul, de la inceput pina la sfirsit, nu au fost bagate in seama de procuror. Ni s-au dat hainele lui Ionel acasa, spalate, intr-o punga de plastic. Astea ar fi trebuit sa fie folosite ca probe, nu sa ni le dea noua, sa le ingropam. Acolo, in bloc, exista martori, dar le este teama sa vorbeasca, sa nu fie omoriti de prietenii lui Soare. Cind am aflat ca l-au scos de sub urmarire penala, am facut reclamatie, la prim-procuror. Sintem constienti ca Ionel nu va mai fi adus inapoi, dar vrem doar sa se faca dreptate si sa fie pedepsit cel care i-a luat viata, la doar 30 de ani!"
Procurorul Fanel Mihalcea, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, ne-a precizat: "Reclamatia parintilor victimei a fost inregistrata in termenul legal de 20 de zile. Urmeaza sa fie analizata si sa se dea o solutie in acest sens." Reporterii cotidianului nostru au incercat sa obtina si declaratiile procurorului criminalist Ionescu si a prim-procurorului Mariana Ioan, vizavi de decizia contestata, insa acestia nu au fost, ieri, de gasit.
Dupa ce a analizat evenimentele si declaratiile martorilor, procurorul Ionescu a concluzionat in ordonanta sa: "Din coroborarea declaratiilor si a celorlalte mijloace de proba administrate in cursul urmaririi penale, rezulta ca incadrarea juridica a faptei retinute in sarcina lui Soare nu constituie infractiunea de omor calificat, atita timp cit acesta s-a aflat in stare de legitima aparare, dupa o evidenta provocare si un atac din partea victimei care, aflata sub influenta alcoolului, l-a agresionat cu un corp dur si corp taietor-intepator, avind asupra sa si un alt cutit. Dispun scoaterea de sub urmarire penala a lui Marian-Danut Soare, necunoscut cu antecedente penale."
Reamintim ca in luna ianuarie a acestui an, Politia a declansat cercetari penale, pentru ultraj contra bunelor moravuri, impotriva lui Mihai Vincler si "locotenentilor" sai Marian-Danut Soare, Marian Hutu si Costel Ciochina, pentru ca acestia l-au haituit si au incercat sa-l taie cu sabiile pe Sebastian Stoian, alias "Nelutu", in toamna lui 2004. In incercarea de a-si extinde zona de influenta, Vincler si "locotenentii" sai - printre care si Soare - i-au atacat, rind pe rind, pe "Nelutu", Nicusor Adamita, Constandache, Ionel Graur si "tovarasii" acestuia, in propriile case din Varsatura, pentru a-i elimina si a le ocupa teritoriile. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro