Locatarii unui bloc din Obor stau pe un butoi de pulbere | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Locatarii unui bloc din Obor stau pe un butoi de pulbere

Locatarii blocului AG2, din cartierul Obor, revoltati ca, desi au sesizat toate institutiile competente ca exista riscul ca blocul lor sa sara in aer si ca o garsoniera de la prima scara a blocului constituie un adevarat focar de infectie, nu stiu ce demersuri sa mai faca, pentru a elimina pericolul care planeaza asupra locuintelor proprii.
Problemele oamenilor au inceput in urma cu trei ani, cind boala vecinei lor, Spiridula Chiriacula Hrisopol, cunoscuta cu afectiuni psihice, s-a agravat. Batrina, care are peste 70 de ani, locuieste singura intr-o garsoniera. Din cauza restantelor, i-au fost taiate apa si energia electrica. Vecinii sint speriati fiindca, de nenumarate ori, dinspre apartamentul femeii se simte miros puternic de gaze.
De asemenea, oamenii afirma ca sint exasperati de mirosurile ce emana din garsoniera. Simion Mihai, presedintele asociatiei de proprietari, ne-a declarat ca grupul sanitar nefiind functionabil, batrina arunca materiile fecale si urina in gradina blocului. "Isi face nevoile fiziologice intr-o galeata, pe care o arunca apoi, pe geamul de la balcon, in gradina din spatele blocului. Sintem disperati, din cauza mirosului. Tot noi stringem mizeria si o ducem la container. Am mai vazut-o mergind prin casa cu o luminare aprinsa. Ne este frica sa nu sarim in aer. Este un om bolnav si trebuie ajutat. Are nevoie de supraveghere medicala specializata", ne-a declarat Emilia Dudulea, una dintre vecinele batrinei.
Administratorul blocului, Gheorghe Tudor, impreuna cu presedintele asociatiei de proprietari, au sesizat Politia si municipalitatea, in acest caz. Desi atit Politia, cit si cadre medicale din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta s-au deplasat in repetate rinduri la domiciliul Spiridulei Hrisopol, din cauza faptului ca aceasta a refuzat sa le deschida usa, nu au reusit sa o transporte la Caminul "Sfinta Maria", unde i se aprobase internarea. Dat fiind faptul ca batrina este proprietara si necunoscindu-se daca mai are vreo ruda, nici o institutie nu isi asuma responsabilitatea de a forta usa garsonierei si de a o interna pe batrina. Vecinii, care sint nevoiti sa suporte mirosul, au relatat ca batrina nu iese aproape niciodata din casa. "Are vedenii. Noaptea, incepe sa strige ca este iradiata si ca trebuie sa scoatem toate din priza, fiindca vom sari in aer. In toiul noptii incepe sa bata in tevi si sa urle la diferite persoane imaginare. Din cauza mirosului si a galagiei infernale pe care o face noaptea, doi vecini si-au vindut apartamentele, numai pentru a scapa de acest cosmar", a declarat Georgeta Ilie, locatara a blocului AG2.
Tot vecinii au relatat ca diverse persoane vin la balconul batrinei, pacalind-o sa le dea bani. "Leaga banii cu o sfoara si ii arunca in gradina. Persoanele respective ii spun ca se duc sa ii cumpere mincare, dar uita sa se mai intoarca. Nu este vina batrinei ca este bolnava si nu trebuie sa ajunga bataia de joc a altora. Nu stie nimeni daca are vreo ruda, dar trebuie gasita o solutie", a relatat un vecin de-al batrinei.

Desi exista reglementari legale pentru astfel de cazuri, nu s-au gasit, inca, solutii

"Institutia noastra a facut toate demersurile, pentru a o interna pe batrina la caminul "Sfinta Maria". Totodata, am inaintat o adresa catre Politie, pentru ca, impreuna cu SAJ, sa o transporte pe batrina la camin. Noi ne-am indeplinit atributiile ce ne revin in acest caz", a declarat Anisoara Satnoianu, director al Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Braila.
Surse din cadrul Parchetului Braila ne-au declarat ca autorizarea descinderii in forta in locuinta unui proprietar se poate face numai in cazuri penale. In situatia de fata, la sesizarea locatarilor si a asociatiei de proprietari, institutia abilitata sa intervina este Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Braila. La actiune insa, poate asista si un reprezentant al Politiei.
Pina la "lamurirea" competentelor fiecareia din institutiile abilitate sa se implice in solutionarea cazului acestei batrine, locatarii blocului AG2 se roaga sa nu se repete tragedia care a avut loc, cu ani in urma, la blocul H4 din acelasi cartier, cind mai mult de trei sferturi din apartamente au fost spulberate in urma acumularii de gaze.
Potrivit Biroului de Presa al Politiei, in absenta unui temei legal, conform Legii nr. 487/2002, solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana. Daca batrina nu are alte rude, solicitarea internarii nevoluntare poate fi facuta si de catre reprezentantii serviciilor abilitate ale administratiei publice locale si abia in ultima instanta de catre reprezentantii politiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
Conform legii, motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele care fac solicitarea, cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei In cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
Transportul persoanei In cauza la spitalul de psihiatrie se realizeaza, de regula, prin intermediul serviciului de ambulanta. In cazul In care comportamentul persoanei In cauza este vadit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizeaza cu ajutorul politiei, jandarmeriei, pompierilor, In conditiile respectarii tuturor masurilor posibile de siguranta si respectarii integritatii fizice si demnitatii persoanei.
Legea este clara, solutia este simpla, dar, probabil este nevoie de inca o tragedie, pentru ca cei implicati in solutionarea cazului sa treaca la fapte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro