Mergi la conţinutul principal

Locatarii din Lacu Dulce, lăsaţi baltă de firma care trebuia să-i scoată din noroaie

“Hidro Salt B 92” Bucureşti a câştigat contractul în valoare de peste 15 milioane de lei pus la bătaie de Primăria Brăila, iar în luna octombrie a anului trecut a primit undă verde să înceapă lucrările • utilajele firmei respective nu şi-au făcut însă apariţia în zonă nici până la ora actuală, motiv pentru care Primăria ia în calcul mai multe variante de sancţionare a constructorului • primarul Dragomir declară că s-ar putea ajunge până la rezilierea contractului şi reluarea licitaţiei • aceasta ar fi varianta cea mai proastă pentru locatarii cartierului, care se vor vedea puşi în situaţia de a rămâne cu străzile pline de noroaie pe termen nedefinit

 

Firma “Hidro Salt B 92” Bucureşti, cea care a câştigat, în vara anului trecut, contractul de asfaltare a străzilor din cartierul brăilean Lacu Dulce, nu a început nici până la ora actuală lucrările. Anunţul a fost făcut, zilele trecute, de primarul Marian Dragomir, care a precizat că, în acest context, se ia în calcul inclusiv rezilierea contractului cu firma respectivă. 

După cum v-am mai informat, contractul pentru asfaltarea străzilor din Lacu Dulce a fost semnat în luna iulie a anului trecut. Licitaţia pentru acest proiect a fost câştigată de  “Hidro Salt B 92” Bucureşti ca executant al lucrărilor, în parteneriat cu “Build Way Design”, tot din Bucureşti, pe parte de proiectare. Preţul de adjudecare a fost de 15.362.826 lei cu tot cu TVA, pentru asfaltarea a 33 de străzi, în lungime totală de circa 9,8 kilometri.

Deşi contractul a fost semnat în iulie, Primăria a emis ordinul de începere a lucrărilor abia la sfârşitul lunii octombrie 2018, iar autorităţile locale sperau, la acea dată, ca, până la sfârşitul anului, să fie finalizate cam trei străzi, din totalul celor 33, urmând ca restul să fie asfaltate începând din primăvara anului 2019. Ne aflăm în februarie 2019, primăvara calendaristică este pe cale să înceapă, iar din punct de vedere meteorologic vremea deja este prielnică pentru lucrările de modernizare a unor străzi. Cu toate acestea, în cartierul Lacu Dulce este linişte totală. Constructorul nu a făcut nimic în luna noiembrie a anului trecut şi nu face nimic nici în prezent.

“A primit ordinul de începere a lucrărilor din octombrie, dar până acum nu s-a prezentat la lucru şi vom vedea care sunt procedurile legale în această situaţie. Sunt mai multe variante: de la executarea garanţiei până la rezilierea contractului”, a precizat primarul Dragomir în cadrul unei conferinţe de presă.

Dacă se ajunge la rezilierea contractului, Primăria va trebui să organizeze o nouă licitaţie, pentru angajarea altei firme, iar asta ar face aproape imposibil ca lucrările din Lacu Dulce să înceapă efectiv pe parcursul acestui an. Totuşi, chiar dacă până acum nu au dat niciun semn de viaţă, cei de la “Hidro Salt B 92” Bucureşti mai au ceva timp la dispoziţie pentru a face asfaltările pentru care au semnat contractul cu Primăria. Potrivit contractului respectiv, constructorul are la dispoziţie 12 luni pentru a-şi face treaba, din care o lună pentru proiectare şi 11 pentru lucrările propriu-zise. Chiar dacă s-a pierdut mult timp, din iulie, de când s-a semnat contractul, până în octombrie, când Primăria a emis ordinul de deschidere a şantierului, încă ar mai fi timp, până în iulie anul acesta, să se realizeze asfaltarea celor 33 de străzi din cartierul Lacu Dulce.

Reporterii noştri au încercat să obţină un punct de vedere şi de la conducerea firmei “Hidro Salt”. Am fi vrut să ştim de ce au întârziat atât şi dacă au, totuşi, de gând să demareze lucrările pe care s-au angajat să le facă. În ciuda insistenţelor noastre, firma bucureşteană nu ne-a furnizat niciun răspuns la aceste întrebări.

Am vrut să ştim, totuşi, de ce a durat atât de mult de la semnarea contractului până la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Pentru a lămuri problema, ne-am adresat viceprimarului Alexandru Jantea. Acesta afirmă că vina îi aparţine tot societăţii “Hidro Salt B 92”. “Pentru că pe lângă cartierul Lacu Dulce trece linia de cale ferată, dânşii au vrut neapărat să aibă la dosar un aviz din partea CFR, cum că pot face lucrări de asfaltare în apropierea liniilor de tren. În certificatul de urbanism nu se solicita un asemenea aviz, însă dumnealor au insistat, aşa că Primăria, în calitate de beneficiar al proiectului, a trimis până la urmă o adresă către CFR. Răspunsul celor de la CFR a fost că zona de protecţie a liniilor de tren este de 6 metri, iar pentru asfaltarea străzii care merge în paralel cu calea ferată nu este nevoie de niciun aviz, deoarece distanţa faţă de aceasta este mai mare de 13 metri. Toată această corespondenţă, cu procedurile birocratice aferente, a făcut ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis abia în luna octombrie”, ne-a explicat viceprimarul Jantea.

Rămâne de văzut acum dacă firma “Hidro Salt B 92” se va apuca, totuşi, de treabă, sau dacă străzile din Lacu Dulce vor rămâne în continuare pline de noroaie, iar speranţele locatarilor că vor putea merge, în sfârşit, pe asfalt se vor risipi în van.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro