• se pare că a fost înlăturat chiar de cel care l-a pus pe asfalt, de teamă să nu ia amendă pentru că a acţionat fără a avea autorizaţie • gestul său nu va rămâne, totuşi, fără urmări • Primăria promite că va monitoriza zona şi că va lua măsuri pentru disciplinarea şoferilor care apasă prea tare pedala de acceleraţie • există posibilitatea ca limitatorul de viteză să fie repus pe poziţie, dacă persoana care l-a montat iniţial va parcurge toţi paşii legali pentru autorizare • Gheorghe Antistescu, patronul firmei “Romnav”, care a făcut demersuri încă de anul trecut pentru a fi lăsat să pună pe banii lui mai multe limitatoare de viteză pe Str. Anghel Saligny spune că în scurt timp va implementa acest proiect
Brăileanul care a montat un limitator de viteză în intersecţia străzilor Eftimie Murgu cu V. Băncilă din cartierul Chercea a renunţat la idee şi l-a luat de pe carosabil, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a intrat în vizorul Primăriei şi a aflat că ar putea fi amendat pentru că a acţionat fără autorizaţie. Astfel, odată ce reprezentanţii Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală au prins de veste, vineri, 18 mai, despre existenţa dispozitivului amplasat pe carosabil, acesta a dispărut de la faţa locului, până luni, 21 mai. Conducerea SUPAGL ne-a informat, luni, că locatarii zonei evită să dea detalii despre cine a montat şi a demontat limitatorul de viteză, probabil pentru a-i feri pe cei responsabili de posibilitatea de a încasa o amendă pentru intervenţia neautorizată pe domeniul public. Cert este că, după ce cotidianul nostru a relatat situaţia, foarte mulţi brăileni i-au dat dreptate celui care a procedat în acest fel. În ediţia electronică a ziarului s-au postat numeroase comentarii prin care brăilenii se plâng că există foarte multă indisciplină în trafic şi că şoferii vitezomani pun în pericol siguranţa pietonilor, fără ca Poliţia sau Primăria să reuşească să ia măsuri eficiente împotriva lor. În acest context, mulţi dintre cititorii noştri au apreciat iniţiativa brăileanului sau brăilenilor care au montat acel limitator de viteză, îndemnând autorităţile locale să îi urmeze exemplul şi să pună astfel de dispozitive în mai multe puncte critice din oraş, unde se circulă frecvent cu viteze foarte mari.
Reacţia cetăţenilor se pare că nu a trecut neobservată de conducerea Primăriei. Luni, viceprimarul Doiniţa Ciocan ne-a declarat că un echipaj al Poliţiei Locale va monitoriza în următoarele zile felul cum se circulă în cartierul Chercea, în special în intersecţia unde a fost montat limitatorul de viteză. Asta deoarece cetăţenii din zonă reclamă faptul că mulţi şoferi de autoturisme apasă prea tare pedala de acceleraţie. În plus, tot locatarii spun că pe strada Eftimie Murgu se intră şi cu autovehicule de mare tonaj, deşi acestea au restricţie. “Zona va fi monitorizată o perioadă şi, în funcţie de concluzii, vom stabili felul cum se va proceda în continuare. Vom avea o discuţie şi cu persoana care a montat acel limitator de viteză, care şi-a exprimat intenţia de a veni la Primărie pentru a explica de ce a procedat în acest mod”, ne-a declarat viceprimarul Ciocan.
În cazul în care persoana respectivă doreşte să repună pe poziţie limitatorul de viteză, de data aceasta are ocazia de a proceda legal, solicitând autorizaţie din partea autorităţilor locale.
Cum trebuie procedat legal
Care sunt paşii de urmat ne-a explicat directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu. Mai întâi, trebuie făcută o cerere la Primărie. Documentul va ajunge la SUPAGL, care va cere acordul Poliţiei Rutiere. Dacă îşi va da acceptul, Poliţia Rutieră va trebui să precizeze şi parametrii de montare a limitatorului (poziţia acestuia, distanţa până la intersecţie etc). În baza acordului Poliţiei Rutiere, SUPAGL ar putea să îşi dea, la rândul său, avizul pentru montarea dispozitivului. Cu documentele eliberate de cele două instituţii, petentul se va adresa din nou Primăriei, pentru eliberarea autorizaţiei propriu-zise.
Rămâne de văzut dacă persoana care iniţial a montat ilegal limitatorul de viteză din intersecţia străzilor Eftimie Murgu cu V. Băncilă, iar apoi l-a demontat pentru a nu lua amendă, va fi dispusă să cheltuie timp şi bani pentru a urma calea legală şi a-l repune pe poziţie.
Până se va lămuri problema limitatorului de viteză, deocamdată în intersecţia respectivă, la fel ca în multe alte intersecţii din cartierul Chercea, este criză de indicatoare rutiere. Indicatoare precum “Stop” sau “Cedează Trecerea” fie lipsesc complet, fie sunt decolorate de soare sau sunt mascate de vegetaţie, fiind greu de observat, mai ales pe timpul nopţii. Directorul Munteanu ne-a spus că această situaţie este cunoscută la nivelul SUPAGL şi că, în prezent, este în derulare o procedură de achiziţie prin SEAP a unor indicatoare rutiere noi, ce urmează să fie montate în intersecţiile din Chercea.
Şi patronul “Romnav” va monta limitatoare de viteză în zona propriei locuinţe
Iniţiative cetăţeneşti referitoare la montarea unor limitatoare de viteză au mai fost în Brăila. Anul trecut, patronul societăţii “Romnav” SA, Gheorghe Antistescu, a solicitat Consiliului Local Municipal să îi accepte un proiect de investiţii care viza amenajarea unei porţiuni din strada Anghel Saligny, din zona Căpităniei. Antistescu cerea să fie lăsat să monteze pe banii lui mai multe limitatoare de viteză, să amenajeze un mic sens giratoriu, la intersecţia cu Str. Împăratul Traian şi să traseze mai multe treceri de pietoni. Asta în contextul în care respectiva porţiune de stradă, unde locuieşte familia Antistescu, “găzduieşte” aproape în fiecare seară adevărate curse de maşini organizate de diverşi tineri pasionaţi de viteză. Dacă iniţial nu şi-au dat acceptul, consilierii locali au votat pentru acest proiect, în luna octombrie a anului trecut, permiţându-i astfel lui Gheorghe Antistescu să facă investiţia. Deocamdată, pe Str. Anghel Saligny nu a fost montat niciun limitator de viteză. Contactat, ieri, de un reporter al cotidianului nostru, patronul firmei “Romnav” ne-a declarat că nu a renunţat la idee şi că “într-o săptămână - două” va începe treaba în zonă. “Am primit autorizaţia de construcţie de la Primărie şi mai avem de parcurs o formalitate privind contractarea unei firme. Eu zic că în circa două săptămâni o să fie totul gata”, ne-a spus, ieri, Gheorghe Antistescu. Implementarea proiectului avut în vedere de acesta ar urma să coste circa 120.000 lei (1,2 miliarde de lei vechi n.n.). Referitor la situaţia din cartierul Chercea, directorul “Romnav” şi-a exprimat sprijinul moral pentru cetăţeanul care a montat din proprie iniţiativă un limitator de viteză pentru a-şi proteja casa şi familia de şoferii vitezomani.