Skip to main content

Liderul UDMR Marko Bela a demisionat din Guvern

Liderul UDMR Marko Bela a anuntat, marti, ca si-a depus demisia din functia de vicepremier pentru a preveni un insucces al Uniunii in alegeri, decizia sa fiind motivata si de rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, si ca UDMR ramine in Guvern.
Marko Bela a spus ca si-a depus demisia la cabinetul premierului, dar ca gestul sau nu trebuie interpretat ca fiind un vot de blam, un avertisment sau o "insatisfactie" la adresa Guvernului.
El a precizat ca UDMR ramine in Guvern si ca va coordona in continuare activitatea reprezentantilor Uniunii din Executiv.
"In calitate de presedinte al UDMR, am aceasta obligatie", a explicat Marko.
Explicindu-si motivele demisiei, Marko Bela a spus ca UDMR trebuie sa se confrunte cu trei provocari electorale - "alegerile pentru PE din noiembrie, alegerile locale, din primavara, si alegerile parlamentare, din toamna anului 2008" - carora trebuie sa le faca fata. El a aratat ca, in urma unei analize interne, UDMR a constatat ca trebuie sa isi restabileasca un "dialog intens" cu propriul electorat.
"Mi-am dat demisia pentru a nu avea un insucces in alegeri... Am vrut sa previn un insucces", a explicat Marko.
El a adaugat, insa, ca, in luarea deciziei sale a contat si rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
"Nu as putea spune ca referendumul a fost un succes", a admis vicepremierul demisionar, care a completat, insa, ca rezultatul referendumului "nu a fost nici un insucces" din perspectiva Uniunii, pentru ca demersul nu a fost indreptat impotriva UDMR.
Potrivit presedintelui Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, activitatea sa in Guvern a constituit o "performanta", realizata cu ajutorul tuturor colaboratorilor sai.
Liderul UDMR a spus ca, personal, considera ca, prin raspunderile pe care le-a avut in calitate de ministru de stat, a contribuit la realizarea "citorva lucruri extrem de importante pentru tara": aderarea la UE, alocarea catre invatamint a unor sume bugetare mai mari decit in anii anteriori, relansarea infrastructurii din domeniul Educatiei.
Marko a spus ca, in 2004, partidele reprezentate in Guvern au "pornit la drum" cu ideea formarii unui "mic Cabinet politic", format din presedintii de partide, care sa fie numiti vicepremieri.
Regretind ca nu s-a putut initia aceasta "idee buna", liderul UDMR a spus ca propunerea poate fi utila, astfel incit sa fie reconsiderata in viitor.
Intrebat pe cine lasa in locul sau de vicepremier, Marko a raspuns ca functia ramine in portofoliul UDMR, dar ca poate fi lasata vacanta, pentru ca deciziile politice nu pot fi luate de altcineva in locul sau.
El a aratat ca nu s-a luat nici o decizie cu privire la eventualul sau inlocuitor din Guvern, existind deocamdata si problema interimatului la conducerea Ministerului Comunicatiilor, detinut tot de UDMR.
Marko Bela a detinut postul de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamintului si integrarii europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu