Liderii locali ai PSD contactaţi de MEDIAFAX evită să facă declaraţii oficiale pe acest subiect, însă admit că există nemulţumiri. "Să nu uităm că legea asta este făcută de parlamentari, care au vrut să îşi acopere pensiile lor (pensiile speciale pentru parlamentari n.r.). Nu au vrut niciodată să treacă, de aia au lăsat o şopârlă în lege, ca să aibă motiv CCR-ul să o respingă", a declarat un lider judeţean al PSD.
Alţi lideri sunt mai tranşanţi şi îl acuză direct pe Liviu Dragnea de joc cu dublu sens. "Dragnea a tot spus că sprijină această lege. Uitaţi-vă că, din 2012 încoace, orice proiect susţinut de Dragnea a picat sau a fost făcut praf de judecătorii de la Curte", a declarat un alt lider judeţean al PSD, care se referea la Legea descentralizării, susţinută şi promovată de Liviu Dragnea, dar respinsă cu unanimitate la Curtea Constituţională.
La începutul lunii aprilie, va avea loc Liga Aleşilor Locali a PSD, prilej cu care subiectul ar putea fi dezbătut în partid. Întrebaţi dacă vor aduce în discuţie aceste nemulţumiri, social-democraţii spun că dezbaterea a fost blocată. "Niciodată nu s-au discutat astfel de lucruri la Ligă. Nu s-a dorit, pentru că din partid s-a forţat includerea subiectului pe ordinea de zi", a comentat un lider PSD.
Preşedintele UNCJ, Marian Oprişan, a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-a trecut deja peste subiectul pensiilor speciale, însă a explicat că va susţine, în interiorul PSD, legea salarizării unitare, care ar aduce o creştere a salariilor pentru aleşii locali.
"Nu poţi să plăteşti salarii de mizerie în administraţia locală şi să ai pretenţia să ai un act administrativ curat şi să îndepărtezi corupţia. Nu poţi pentru că sumele cu care lucrează aceşti oameni sunt foarte mari, iar presiunea asupra tuturor este imensă", a explicat Oprişan.
"Eu le-am spus colegilor mei să se gândească totuşi că primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri şi foarte puţine drepturi. Ei sunt consideraţi funcţionari publici, însă nu au drepturile pe care le au funcţionarii publici", preciza şi Liviu Dragnea, în contextul adoptării legii pensiilor speciale pentru aleşii locali.
Dacă legea pensiilor speciale pentru aleşii locali trecea de Curtea Constituţională primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar fi putut primi, potrivit calculelor MEDIAFAX, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei.
Curtea Constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care prevedea alocarea de pensii speciale pentru aleşii locali, un proiect de lege susţinut de liderii centrali ai PSD, dar mai ales liderii din teritoriu ai social-democraţilor.
Curtea a admis astfel sesizarea de neconstituţionalitate a Guvernului Cioloş. Parlamentul ar urma să pună legea în acord cu decizia CCR. În acelaşi timp, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost promulgată, fără a fi atacată la CCR.