Companiile nationale de transport maritim au "decis oprirea navelor incarcate cu produse petroliere cu destinatia Elvetia, refuzul incarcarii navelor elvetiene si interdictia de intrare a acestora in porturile libiene", potrivit unui comunicat oficial.
Decizia a fost luata miercuri seara, potrivit unui oficial al companiei maritime libiene care nu a putut preciza daca aceasta masura a intrat in viogare.
Cele doua companii au amenintat Elvetia cu "masuri noi" daca aceasta "nu va clasa imediat afacerea impotriva lui Hannibal Kadhafi, care pretinde ca ar fi fost maltratat de politisti in timpul arestului.
Comunicatul a fost publicat in urma unei manifestatii la initiativa celor doua companii, in fata ambasadei elvetiene din Tripoli.
Manifestatia a reunit citeva sute de angajati si s-a indreptat ulterior catre Ministerul Afacerilor Externe, unde o delegatie diplomatica evletiana a purtat discutii cu oficialii libieni incercind sa detensioneze situatia.
Pina in prezent nu se stie inca nimic despre modul de desfasurare a acestor discutii.
Hannibal Kadhafi (32 de ani) este oficial "consilier" al companiei libiene de transport maritim care detine un cvasimonopol asupra transportului materiilor prime in Libia, cu o flota de zece nave.
Cel mai important furnizor petrolier pentru Elvetia, Libia a amenintat miercuri ca va suspenda exporturile de petrol brut. Specialistii elvetieni in domeniu au minimizat impactul acestei masuri, apreciind ca Elvetia dispune de alte surse de aprovizionare.
Retragerea conturilor libiene din bancile elvetiene, ruperea relatiilor diplomatice si expluzarea companiilor elvetiene, sint masuri luate in calcul la Tripoli, potrivit oficialilor.
Elvetia se astepta totodata la o deblocare rapida a situatiei cu Libia, potrivit unui purtator de cuvint al Ministerului Economiei.
Tripoli a luat deja "masuri de retorsiune ingrijoratoare" fata de cetatenii elvetieni si interesele Confederatiei in Libia, potrivit departamentului federal al Afacerilor Externe (DFAE).
Legaturile aeriene intre cele doua state au fost restrinse, companiile elvetiene din Libia primind ordin de inchidere, iar autoritatile libiene au suspendat eliberarea vizelor pentru cetatenii elvetieni.
Birourile grupului elvetian Nestle si al celui elvetiano-suedez ABB au fost de asemenea inchise, iar oficialii acestora au fost interogati de politie, potrivit celor doua companii.
Arestat de la sfirsitul saptaminii trecute, oficialul elvetian al ABB si un alt cetatean elvetian au fost acuzati joi de justitia libiana de infractiuni privind imigratia si sederea, potrivit purtatorului de cuvint al DFAE, Jean-Philippe Jeannerat.
Retinuti in conditii "absolut dramatice", cei doi elvetieni "sint tratati ca imigranti legali", potrivit presei elvetiene.
Hannibal Kadhafi, al patrulea dintre fiii presedintelui libian, a fost arestat impreuna cu sotia sa la 15 iulie, la Geneva, ca urmare a unei plingeri a doi angajati ai unui hotelul, care ii acuza pe cei doi soti de agresiune. Acestia au fost eliberati doua zile mai tirziu dupa ce au platit o cautiune de 312.500 de euro.
In 1997, un alt fiu al lui Kadhafi, Seif Al-Islam, a fost la originea primei crize diplomatice intre cele doua state, Elvetia refuzind sa ii acorde viza de intrare in tara.