Libia, "dispusa" sa gazduiasca o baza militara rusa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Libia, "dispusa" sa gazduiasca o baza militara rusa

Liderul libian Muammar Kadhafi, asteptat, vineri, la Moscova in prima sa vizita oficiala din ultimii 23 de ani, va propune Rusiei amplasarea unei baze militare ruse pe teritoriul Libiei, a dezvaluit cotidianul Kommersant in editia de vineri, citat de AFP.
"Libia este dispusa sa gazduiasca o baza militara navala rusa", a relatat publicatia, citind o sursa implicata in pregatirea vizitei liderului de la Tripoli.
Potrivit sursei citate, o astfel de baza ar putea fi instalata in portul libian Benghazi.
"Prezenta militara rusa va fi o garantie de neagresiune impotriva Libiei din partea Statelor Unite care ne preseaza sa nu il mai sprijinim pe colonelul Kadhafi, in pofida mai multor gesturi de reconciliere", a explicat Kommersant.
Navele militare ruse care se deplasau spre Venezuela pentru a participa la exercitiile din noiembrie au facut deja escala, la 11 octombrie, la Tripoli, pentru realimentare, aminteste publicatia.
Potrivit Kommersant, propunerea pe care Kadhafi urmeaza sa o faca autoritatilor ruse este menita sa "atenueze nemultumirea Kremlinului" generata de "nerespectarea" de catre Libia a acordurilor sale cu Rusia.
Moscova a anulat, in aprilie, datoria pe care autoritatile de la Tripoli o aveau fata de fosta URSS, in valoare de 4,5 miliarde de dolari, in schimbul unor importante contracte cu companiile ruse.
Potrivit Kommersant, Tripoli s-a angajat, de asemenea, sa achizitioneze armament rus, "manifestind interes" pentru cumpararea de tancuri de tip T-90, avioane de vinatoare de tip Su-30 si sisteme de rachete sol-aer de tip Tor-M1.
Totusi, "in pofida promisiunilor sale, Muammar Kadhafi nu a cumparat nici macar un singur tanc sau avion rus", subliniaza publicatia.
Cooperarea in alte domenii, precum construcirea de catre Rusia a liniei feroviare de 600 de kilometri intre Syrt si Benghazi, "nu mai inregistreaza un progres deosebit", a precizat o sursa implicata in negocierile ruso-libiene, citata de Kommersant.
Mai mult, "sperantele ruse privind participarea Libiei la crearea unui Opec al gazelor nu au fost justificate", adauga cotidianul rus.
"Tripoli a refuzat sa se alature acestei organizatii, periclitind intregul proiect", subliniaza Kommersant.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro