"Libia este dispusa sa gazduiasca o baza militara navala rusa", a relatat publicatia, citind o sursa implicata in pregatirea vizitei liderului de la Tripoli.
Potrivit sursei citate, o astfel de baza ar putea fi instalata in portul libian Benghazi.
"Prezenta militara rusa va fi o garantie de neagresiune impotriva Libiei din partea Statelor Unite care ne preseaza sa nu il mai sprijinim pe colonelul Kadhafi, in pofida mai multor gesturi de reconciliere", a explicat Kommersant.
Navele militare ruse care se deplasau spre Venezuela pentru a participa la exercitiile din noiembrie au facut deja escala, la 11 octombrie, la Tripoli, pentru realimentare, aminteste publicatia.
Potrivit Kommersant, propunerea pe care Kadhafi urmeaza sa o faca autoritatilor ruse este menita sa "atenueze nemultumirea Kremlinului" generata de "nerespectarea" de catre Libia a acordurilor sale cu Rusia.
Moscova a anulat, in aprilie, datoria pe care autoritatile de la Tripoli o aveau fata de fosta URSS, in valoare de 4,5 miliarde de dolari, in schimbul unor importante contracte cu companiile ruse.
Potrivit Kommersant, Tripoli s-a angajat, de asemenea, sa achizitioneze armament rus, "manifestind interes" pentru cumpararea de tancuri de tip T-90, avioane de vinatoare de tip Su-30 si sisteme de rachete sol-aer de tip Tor-M1.
Totusi, "in pofida promisiunilor sale, Muammar Kadhafi nu a cumparat nici macar un singur tanc sau avion rus", subliniaza publicatia.
Cooperarea in alte domenii, precum construcirea de catre Rusia a liniei feroviare de 600 de kilometri intre Syrt si Benghazi, "nu mai inregistreaza un progres deosebit", a precizat o sursa implicata in negocierile ruso-libiene, citata de Kommersant.
Mai mult, "sperantele ruse privind participarea Libiei la crearea unui Opec al gazelor nu au fost justificate", adauga cotidianul rus.
"Tripoli a refuzat sa se alature acestei organizatii, periclitind intregul proiect", subliniaza Kommersant.