• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a criticat atitudinea primarului Marian Dragomir, care le-a sugerat asociaţiilor de proprietari să nu mai sesizeze Primăria în privinţa fraudelor, ci Poliţia • liberalul afirmă că municipalitatea trebuie să se implice mai mult şi să consilieze preşedinţii şi administratorii în privinţa modului în care trebuie să procedeze corect • mai mult, Dănăilă consideră că regulamentul aprobat de fostul CLM privind asociaţiile, nu este pus în aplicare de actuala administraţie
Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, susţine că primarul Marian Dragomir nu are niciun drept să le spună brăilenilor că nu se pot duce la Primărie cu probleme privind asociaţia de proprietari din care fac parte, ci doar la Poliţie. Liberalul a ţinut să sublinieze că municipalitatea trebuie să se implice cât poate de mult în consilierea administratorilor şi preşedinţilor de asociaţii (în special acelora noi). Mai mult, dacă Primăria nu va face asta, PNL Brăila îşi va asuma rolul de a consilia cu proprii jurişti asociaţiile de proprietari care au probleme, a punctat Dănăilă.
“Cei de la Primărie nu vorsă se implice pentru că este o bătaie de cap cam mare pe care nu vor să şi-o asume. PNL va acorda în perioada următoare, asistenţă juridică, gratuită, asociaţiilor de proprietari în scopul rezolvării problemelor pe care le au. Pentru că Primăria, după cum vedem, nu se implică şi nu vrea să ia măsuri. Va fi o chestiune pe care o vom anunţa public. O vom face cunoscută pe toate căile. Acolo unde Primăria nu vrea să se implice şi refuză o activitate - care de cele mai multe ori nu este simplă -, vă spun că PNL se va implica! În acest caz, vom oferi noi consultanţă”, a afirmat Dănăilă.
Sursa citată a adăugat că fostul Consliu Local Municipal a aprobat un regulament al asociaţiilor de proprietari, care în prezent nu pare să fie pus în aplicare iar primarul nu se îngrijeşte să îl promoveze aşa cum ar trebui.
“Primarul Dragomir a decis să trimită asociaţiile de proprietari la Poliţie. Vă spun că şi eu am fost viceprimar şi m-am ocupat de zona asta de asociaţii de proprietari. Multe dintre problemele asociaţiilor într-adevăr, ţin de latura penală. A celor care au administrat asociaţia, sau celor care eventual, în cazurile nefericite au plecat cu banii de acolo sau au taxat mai mult. Dar dacă sunt sesizate probleme, înseamnă că acei oameni încearcă să rezolve situaţia din asociaţia respectivă. Pentru că dacă ar rămâne tot un preşedinte sau un administrator care a făcut lucruri neplăcute acolo, nu ar sesiza nimeni. Deci cei care vin şi sesizează, din experienţă pot să vă spun că sunt oameni care au schimbat conducerea asociaţiei, care încearcă să rezolve problemele şi atunci, ei trebuie consiliaţi. Pentru că aceşti oameni nu au experienţă. Iar Primăria, prin departamentul pe care îl are o poate face. Şi îi cer primarului Dragomir să se implice mai mult în chestiunea asta inclusiv să suplimenteze numărul de inspectori pe care îi are aferenţi acestei activităţi!”, a mai adăugat Dănăilă.
«Poliţia rezolvă sesizările, dar cum rămâne cu viaţa de asociaţie?»
Consilierul judeţean PNL, a ţinut să mai puncteze că fără implicarea activă a Primăriei în problemele asociaţiilor de proprietari, chiar şi dacă Poliţia reuşeşte să rezolve sesizările privind fraudele, lucrurile nu se vor îndrepta prea mult.
“Oamenii se duc la Poliţie, depun o plângere penală împotriva persoanei care a prejudiciat asociaţia respectivă, dar viaţa lor nu va fi schimbată cu nimic. Viaţa lor de asociaţie nu va fi pusă în ordine, chestiunile din trecut nu vor fi rezolvate, soldurile la întreţinere vor fi preluate greşit. Problema este că sunt multe asociaţii de proprietari care au nevoie de sprijin să se organizeze, de sprijin să îşi întocmească fişele de plată la întreţinere şi contabilitatea primară. Sunt multe chestiuni în care au nevoie de sprijin. Dacă noi le trimitem pe toate la Poliţie, nici nu vom rezolva problema. O să ne plângem la fel ca şi cu situaţia câinilor. Există un regulament al asociaţiilor de proprietari care a fost votat şi redactat după consultarea publică cu toate asociaţiile de proprietari. Le-am chemat la Primărie pe toate cele peste 800 de asociaţii când eram viceprimar şi am stat de vorbă cu cei care au dat curs invitaţiei - preşedinţi sau administratori -, şi-au spus punctele de vedere şi acestea au constituit un regulament care a fost aprobat de CLM. Ceea ce îi solicit eu primarului, este să pună în aplicare acel regulament”, a precizat Dănăilă.
Liberalul a mai subliniat că în repetate rânduri, la discuţiile pe buget, consilierii PNL, începând cu mandatul trecut, au solicitat alocarea unei sume pentru contractarea de firme sau a unei persoane fizice autorizate care să se ocupe tocmai de consilierea juridică a asociaţiilor, dar propunerile le-au fost refuzate.
“Un articol din Legea 230 prevede această posibilitate. «Dacă CLM va aloca bani» se poate. Noi am făcut propunerea să fie alocaţi aceşti bani şi nu s-a dorit alocarea lor. Dar categoric, legea dă voie. Şi regulamentul pe care l-am făcut prevede această posibilitate. (...) Deci specificul nostru este rezolvarea problemelor care ţin de încasarea banilor de la proprietari. Şi de multe ori sumele respective sunt calculate greşit sau tendenţios. Eu am întâlnit situaţii în care preşedintele şi administratorul nu mai plăteau întreţinerea niciodată şi îi încărcau pe ceilalţi proprietari cu sumele astea. Unde am putut, am intervenit. Dar este important să le spui oamenilor ce au de făcut, pentru că ei vor să rezolve problemele, dar uneori nu ştiu cum. Asta este o chestiune pe care într-un fel sau altul noi vom încerca să o comunicăm oamenilor. Vom încerca să îi îndrumăm”, a conchis Dănăilă.
Reamintim că, recent, primarul Marian Dragomir a atras atenţia că municipalitatea nu se poate implica în problemele apărute la nivelul asociaţiilor de proprietari, în ciuda dorinţei brăilenilor. Acesta a făcut referire la cazurile de fraudă, care deşi sunt multe, nu ar trebui sesizate la Primărie, ci la Poliţie.