Mergi la conţinutul principal

Liberalii din Comisia de Apărare cer date despre distrugerea de muniţie

"La începutul sesiunii parlamentare, vom solicita Ministerului Apărării să ne prezinte o situaţie clară a cantităţilor de explozibili distruse de la începutul anului, a societăţilor şi a locurilor unde s-au realizat aceste procese. De asemenea, solicităm să ni se comunice şi provenienţa muniţiilor delaborate, adică dacă este vorba despre muniţie din dotarea Armatei Române sau dacă sunt contracte prin care se distrug în România muniţii provenind din alte state", a declarat, marţi, pentru NewsIn, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, liberalul George Scutaru.
Pe de altă parte, deputatul PDL Ştefan Pirpiliu, membru în Comisia de apărare a Camerei, a afirmat că liberalul Scutaru poate cere în nume personal documentele de la MApN privind contractele vizate. "Dumnealui poate să ceară aceste dosare dacă nu sunt clasificate, caz în care este necesar un certificat ORNISS. Poate să o facă în nume personal", a declarat Pirpiliu.
În ceea ce priveşte o verificare a contractelor făcută de comisie în ansamblu său, Pirpiliu a apreciat că este de acord doar dacă sunt motive întemeiate şi suficiente. "Dacă mi se justifică care este scopul, care sunt suspiciunile voi fi de acord. Însă eu cred că este o încercare de a se da senzaţia că este ceva rău, că are neapărat greutate. Domnul Scutaru încearcă să câştige imagine prin demersul său în media", susţine democrat-liberalul.
Pirpiliu este nemulţumit de faptul că Scutaru şi-a iniţiat demersul înainte de a verifica dacă există motive suficiente. "El trece cu vederea ce înseamnă industria de apărare. Nu strigi în gura mare, mai întâi lucrurile trebuie gândite. Se aruncă prea mult noroi în lucruri care ţin de armata română", a spus pedelistul.
Deputatul PSD Marian Săniuţă a declarat că ar fi de acord cu demersul liberalilor, pentru că este normal ca membrii comisiei de Apărare să fie informaţi."Nu văd care este problema unui asemenea demers. Aş fi de acord cu asta. Evident că aş dori să fiu informat. Este obligaţia MApN să pună la dispoziţia Comisiei de Apărare documentele pe care le solicită", a declarat Săniuţă.
Cornel Purcărea, fost şef al Romagro, a declarat, luni, pentru NewsIn, că transportul cu explozibili a ajuns în Portul Constanţa în luna februarie şi că întreaga operaţiune a durat până pe 20 martie, când încărcătura a plecat pentru delaborare către Uzina Mecanică Băbeni.
Potrivit lui Purcărea, vasul cu explozibili din Taiwan a ajuns în portul Constanţa pe 16 februarie, iar patru zile mai târziu a început operaţiunea de descărcare şi depozitare a celor 106 containere. Acesta este intervalul în care firma lui Mircea Băsescu a contribuit cu utilaje la transportarea mărfii până la locurile de depozitare şi ulterior la încărcarea acesteia în trailere speciale, a spus Cornel Purcărea. Astfel, explozibilii au plecat din Constanţa pe 20 martie cu destinaţia UM Băbeni.
Corneliu Purcărea a precizat că afacerea s-a făcut prin intermediul firmei conduse de el, Oxo Network, şi nu Romagro, cum a afirmat Sorin Roşca Stănescu. Oxo, spune Purcărea, a devenit subcontractor pentru firma Maxam din Bulgaria, ce câştigase un contract internaţional pentru delaborarea unei cantităţi de aproximativ 4000 de tone de combustibil. "Firma bulgărească este cea care a câştigat licitaţia. Problema este că au câştigat o cantitate foarte mare de combustibil, aproximativ 4000 de tone, pe care nu ar fi avut timp să o delaboreze în timp util, aşa că aveau nevoie de un alt prestator de servicii. Astfel, Oxo a devenit subcontractor pentru firma din Bulgaria", a precizat Corneliu Purcărea. La rândul său, firma reprezentată de Purcărea a încheiat un contract de prestări servicii cu Uzina Mecanică Băbeni pentru delaborarea muniţiei primite de la firma Maxam.
Totodată, Purcărea a spus că firma sa a câştigat din această afacere "sub un milion de euro".
Precizările vin după ce jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a susţinut că Mircea Băsescu ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibili alături de o persoană căutată de Interpol Belgia pentru terorism.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro