• măsura are un caracter temporar, fiind valabilă doar în perioada 8 – 23 decembrie • apropierea Crăciunului a intensificat controalele veterinare în unităţile de procesare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală • până în prezent, au fost aplicate şase amenzi, în valoare totală de 7.800 lei
După ce această activitate a fost interzisă în urmă cu câţiva ani, ca urmare a înăspririi legilor sanitar veterinare, vânzarea animalelor vii în Oborul Brăilei este din nou permisă în prezent, dar doar pe o perioadă limitată. Este vorba, desigur, de comercializarea porcilor vii, activitate pentru care autorităţile sanitar veterinare brăilene au emis, la solicitarea crescătorilor particulari de porcine, un aviz temporar de funcţionare, în perioada premergătoare Crăciunului, 8 – 23 decembrie a.c.
Apropierea sărbătorilor de iarnă a fost, de asemenea, un motiv în plus pentru ca inspectorii veterinari să-şi intesifice acţiunile de control. Astfel, în perioada 5 – 12 decembrie, au fost verificate nu mai puţin de 87 de unităţi de procesare sau comercializare a produselor de origine animală. Este vorba despre 11 măcelării, 5 carmangerii, 10 unităţi de desfacere a peştelui, 13 patiserii, 3 laboratoare de cofetărie, 31 magazine alimentare, 7 depozite alimentare, 1 supermarket, 6 baruri şi un depozit de cereale. “În urma acestor controale, au fost constatate şase contravenţii la normele sanitar veterinare, fiind aplicate amenzi în valoare de 7.800 lei”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Caragaţă Niţă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.
Conducerea DSVSA ne-a mai informat că, în această perioadă, s-au intensificat verificările în exploataţiile comerciale de păsări şi porci, urmărindu-se respectarea măsurilor de biosecuritate, dat fiind contextul epidemiologic de evoluţie a influenţei aviare în judeţul Constanţa şi a pestei porcine africane în ţările vecine. S-a mers până acolo încât s-au prelevat probe de la o pasăre sălbatică apărută ocazional într-o gospodărie particulară. Din fericire, testele de laborator efectuate în direcţia influenţei aviare au fost negative.
În ceea ce priveşte examinările trichinoscopice, până în prezent au fost sacrificaţi în gospodăriile particulare 264 de porci, ai căror proprietari au adus mostre la control. Până acum, niciuna dintre aceste mostre nu a trădat existenţa parazitului trichinella spiralis, care se poate transmite la om provocând trichineloza, o boală foarte gravă ce poate fi fatală.