Astfel, baza de impozitare la impozitele pe cladiri a fost stabilita la 800 RON pentru fiecare mp construit - pentru cladirile cu pereti sau cadre de beton armat din caramida arsa, piatra naturala sau din alte materiale (cu instalatii de apa, canalizare, incalzire, electrice), 476 RON pentru fiecare mp construit pentru cele fara instalatii si 218 RON/mp pentru cladirile cu pereti din lemn, caramida nearsa, valatuci, paianta si alte material asemanatoare.
Impozitul pe teren a fost stabilit dupa cum urmeaza: pentru Zona A
- intre B-dul Dorobanti, inclusiv si Dunare - terenul este impozitat
cu 7.377 RON/ha/an; Zona B - intre B-dul Dorobanti, exclusiv si
calea ferata, respectiv cartierele Hipodrom, Obor, toata strada
Transilvaniei, cartierul Ardeal - 5.578 RON/ha/an ; Zona C -
formata din cartierele Vidin, Brailita si de la Bariera Calarasi inspre
sud - cartierele Viziru I, II, III, Radu Negru, Sos. Buzaului - 3.816
RON/ha/an; Zona D - cuprinsa intre calea ferata si partea de vest
a orasului, respectiv cartierele Chercea, Lacu Dulce - 1.813
RON/ha/an.
Valori ale impozitelor
Pentru contribuabilii care vor sa afle, inca inainte sa ajunga la Fisc,
ce impozite au de platit pentru case si terenuri, oferim citeva valori ale impozitelor ce vor fi platite pentru apartamente cu una, doua, trei sau patru camere, in functie de suprafata acestora si zona de amplasare.
Astfel, pentru un apartament cu o camera avind o suprafata de 20 de metri patrati, impozitul va fi de 46 de lei/an daca apartamentul este situat in Zona A a orasului, 44 de lei/an in Zona B, 42 de lei/an in Zona C si 40 de lei/an in Zona D.
In cazul unui apartament cu doua camere in suprafata de 45 de metri patrati proprietarul va plati un impozit de 104 lei/an, pentru zona A, 99 de lei/an in Zona B, 95 de lei/an in Zona C si 91 de lei/an in Zona D.
Pentru un apartament de trei camere, in suprafata de 65 de metri patrati, impozitul de plata va fi de 150 de lei/an in Zona A, 144 de lei/an in Zona B, 137 de lei/an in Zona C si 131 de lei/an in Zona D.
In sfirsit, pentru un apartament cu patru camere avind o suprafata de 80 de metri patrati, valoarea impozitului este 184 de lei/an in Zona A, 177 de lei/an in Zona B, 169 de lei/an in Zona C si 161 de lei/an in Zona D.
Impozite reduse pentru cladirile vechi
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, valoarea impozabila a cladirilor
se reduce in functie de anul terminarii construirii acesteia. Astfel, pentru apartamentele construite in perioada1958-1977 se aplica o reducere de 10%, iar in cazul celor construite inainte de 1958 se aplica o reducere de 20% pentru vechimea imobilului.
Persoanele fizice ale caror venituri lunare sint mai mici decit
salariul minim brut pe tara ori constau in exclusivitate din
indemnizatia de somaj sau ajutor social beneficiaza de o reducere
cu 50% a impozitului pe cladiri si terenuri.
Termene limita de plata, in martie si septembrie
Impozitele se pot achita in doua transe, la 31 martie si la 30 septembrie. Daca impozitul datorat nu depaseste 50 de lei, suma trebuie achitata integral pina la 31 martie. Persoanele care au de platit sume mai mari de 50 de lei si isi achita obligatiile anticipat, pina la 31 martie, pentru intreg anul, beneficiaza de o bonificatie de 10%.
Plata impozitelor si taxelor se poate face de luni pina vineri, intre
orele 8.00 - 16.30, simbata, 8.00 - 14.30, la cinci centre de
colectare care functioneaza in municipiu: Piata Traian, B-dul Al. I.
Cuza nr.105, str. Grigore Alexandrescu, cartierul Brailita si la
Caminul Cultural din cartierul Chercea.